- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an pe 31 august 2018, fiind una dintre sărbătorile reprezentative pentru neamul românesc. Astfel, cei 28 de milioane de oameni care vorbesc limba română sărbătoresc dulcele grai prin organizarea de diverse spectacole și concerte.
De asemenea, multe comunități din afara granițelor țării cinstesc această zi. Dintre cele 28 de milioane de vorbitori de limbă română, trbeuie să știi că 17 milioane se află în România. Marii lingviști susțin că limba română nu este împărțită în dialecte, ci în graiuri.
Despre vocabularul limbii române
Limba română are un vocabular stufos, la care noi cuvinte sunt adăugate în timp ce altele mai vechi sunt scoase din uz. Multe dicționare au încercat să însumeze toate cuvintele limbii române. Însă niciodată nu se poate afla cu exactitate care este numărul total, luând în considerare fiecare categorie. Cel mai complet dicționar al limbii române etalează aproximativ 80.000 de cuvinte.
Când lima noastră a luat contact cu alte limbi vecine, multe dintre cuvintele latinești au fost eliminate din limba română. Influențe din limbi vechi precum turca, maghiara și slava au dus la înlocuirea multor termeni ce proveneau din limba latină. Prin urmare, cele mai vechi cuvinte păstrate din limba latină se află în dacoromână și din ce în ce mai puține în aromână, meglenoromână și istroromână.
Cele mai vechi cuvinte în limba română
Printre cele mai vechi cuvinte din limba română se numără cele care definesc familia, gradele de rudenie, părțile corpului, acțiuni, însușiri, procese, stări privitoare la om, hrană, locuință, obiecte casnice și multe altele. În cele ce urmează vom enumera câteva din fiecare categorie pentru a exemplifica câte provin din limba latină.
- Familie și rudenie - om, auș, făt, bătrân, june, ginere, mamă, nuntă, văduvă. vitreg, nun, nepot, geamăn, cusurin, femeie, frate, cuscru.
- Părțile corpului - bășică, buric, cerbice, călcâi, falcă, maț, pântece, plămân, țeastă, șale, umăr, vintre, vână, coapsă, mustață, gingie, inimă, nară.
- Funcții ale organelor corpului, acțiuni și însușiri - asuda, bea, blând, cufuri, flămând, orb, mut, geme, legăna, linge, muri, mira, sughiți, săruta, supăra, teme, trist, vrea.
- Acțiuni, procese și stări privitoare la om - îneca, alerga, ajunge, culca, lepăda, cunoaște, mâneca, minți, strânge, striga, sui, scoate, tunde, uita, umbla.
- Locuință și obiecte casnice - casă, cheie, ciur, cuptor, cuțit, fântână, scaun, treaptă, perete, ușă, tindă, puț.
- Hrană - caș, aluat, osânză, ospăț, must, untură, ridiche, nap, pepene, lăptucă, ceapă, curechi, ou, păsat, pâine, sare, turtă, plăcintă.
Pe lângă aceste cuvinte care sunt în legătură cu omul și acțiunile sale, există cuvinte vechi și în domenii precum natură (cosmos, relief, minerale, timp, faună, floră).
Limba română este o limbă bogată, cu un impresionant vocabular într-o continuă schimbare, fiind o limbă vie. Trebuie să ne iubim limba și să ne mândrim că ne-am născut în această țară plină de bogății ascunse, apreciind eforturile strămoșilor noștrii care au transmis cultura și tradiția poporului din generație în generație.
Sursă foto: pexels.com
23 august - Cea mai importantă sărbătoare comunistă... Gata, e oficial! Elevii care vor primi 3.000 de lei din partea STATULUI! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ făcut de AUTORITĂȚI...