Avocații Simonei Halep au analizat firul evenimentelor și au ajuns la o ipoteză referitoare la momentul în care substanța care i-a adus acuzația de dopaj campioanei noastre a ajuns în sângele acesteia. Oamenii angajați să o ajute pe jucătoarea de tenis în vârstă de 31 de ani în situația digficilă în care se află au aflat că Halep a fost supusă la 3 teste anti-doping într-un interval de 9 zile.
În vara anului 2022 Simona Halep a participat la Turneul de la Cincinnati, unde s-a retras în turul secund. Atunci jucătoarea de tenis din România a fost supusă unui test anti-doping care a ieșit negativ, potrivit orangesport.ro
Când a ajuns Roxadustat în sângele Simonei Halep
Halep a plecat apoi la New York, unde a participat la US Open și înainte de debutul turneului a fost testată, iar rezultatul a fost negativ. La doar câteva zile de la primul test, după înfrângerea din primul tur în faţa Dariei Snigur, Simona Halep a fost testată din nou, la arenele de la Flushing Meadows, Iar aici a fost depistată pozitiv cu substanța Roxadustat.
Avocații au stabilit, astfel, că substanța interzisă a ajuns în sângele Simonei Halep în intervalul dintre al doilea și al treilea test anti-doping, când românca se afla la turneul de Grand Slam Us Open.
Citește și: Ce medicamente ia zilnic Simona Halep. Acestea sunt tratamentele pe care jucătoarea de tenis le urmează
Roxadustat, o substanță interzisă pentru care nu există toleranță din partea Agenției Mondiale Antidoping
Situația nu este în favoarea Simonei Halep, cazurile în care este implicată substanța Roxadustat fiind de regulă considerate ca intenționate. Singura modalitate prin care sportiva își va putea stabili nevinovăția este dacă poate demonstra că a luat substanța în mod neintenționat și fără să fie conștientă de acțiunea sa, ca urmare a ingerării unui tratament care conținea Roxadustat fără știrea ei, spre exemplu.
„Voi lupta până la capăt pentru a dovedi că nu am luat niciodată cu bună ştiinţă vreo substanţă interzisă”, a declarat Simona Halep, la scurt timp după ce s-a anunțat decizia suspendării.
Conform fostului consilier medical din staff-ul Simonei Halep, dr. Dana Safta, jucătoarea de tenis ia zilnic două pastile: Euthyrox 50mg și o pastilă anticoncepțională, motiv pentru care nu ar fi putut să consume Roxadustat cu bună știință. Mai mult decât atât, consumul de Roxadustat ar fi crescut riscul de tromboză în cazul operației recente pe care Simona Halep a suferit-o în zona nasului.
„Substanţa FG-4592 (Roxadustat) se încadrează în Lista Interzisă la secţiunea S2 - Hormoni peptidici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice, agenţi activatori ai factorilor care induc hipoxia. Stabilizatorii factorilor care induc hipoxia s-au regăsit pe Lista Interzisă din anul 2011.
În 2015 şi 2016 a fost introdusă denumirea FG-4592 în cadrul acestei secţiuni de stabilizatori ai factorilor care induc hipoxia. Din anul 2017 a fost adăugată în Lista Interzisă denumirea internaţională a FG-4592 Roxadustat. Substanţa Roxadustat este considerată substanţă nespecifică.
În termeni simpli, gestionarea rezultatelor implică toate aspectele, pornind de la revizuirea cazului, la notificarea sportivului (sau a persoanei implicate), la acuzarea sportivului și soluționarea cazului, care poate include o procedură de audiere și apel”, se menţionează în comunicatul ANAD.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro
Ce sumă va trebui să returneze Simona Halep organizatorilor US Open dacă se va dovedi că s-a dopat... Pe ce loc se află Simona Halep în clasamentul WTA, la scurt timp de la acuzațiile de dopaj...