Alertă ANM! Cod galben și cod portocaliu de ploi abundente. Ce zone sunt vizate

Meteorologii au emis luni un cod galben de ploi însemnte cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată, dar și un cod portocaliu de precipotații abundente în unele zone ale țării.

Meteorologii au emis luni un cod galben de ploi însemnte cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată, dar și un cod portocaliu de precipotații abundente în unele zone ale țării.

Shutterstock

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat luni, 31 mai 2021, un cod galben de ploi însemnate cantitativ și intsabilitate atmosferică în majoritatea regiunilor. Avertizarea a intrat în vigoare de astăzi de la ora 10:00 și este valabilă până pe 2 iunie 2021, ora 10:00.

În perioada menționată, în majoritatea regiunilor, vor exista momente în care ploile vor avea un caracter torențial, iar instabilitatea atmosferică își va face simțită prezența. De asemenea, preciptațiile vor fi însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină, dar și de descărcări electrice.

Citește și: Prognoza meteo pentru sfârșitul lunii mai 2021 și începutul lunii iunie 2021. Ce anunță Administrația Națională de Meteorologie

Zonele afectate de codul galben sunt Banat, Crișana, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, în vestul și nord-vestul Munteniei, precum și în jumătatea de nord a Moldovei, unde vor exista instabilități atmosferice accentuate și precipitații semnificative cantitativ, iar cantitățile de apă vor depăși 25 - 30 l/mp și, pe arii restrânse, 40 - 50 l/mp, conform meteoromania.ro.

Meteorologii au emis și un cod portocaliu de ploi abundente

Potrivit ANM, codul portocaliu de ploi abundente intră în vigoare de astăzi, 31 mai 2021, ora 15:00, avertizarea fiind valabilă până pe data de 1 mai 2021, ora 21:00. Zonele vizate sunt județul Tulcea și zona costieră a județului Constanța, unde se vor înregistra ploi abundente și cantități de apă ce vor depăși 50 - 70 l/mp.

Prognoza meteo pentru sfârșitul lunii mai 2021 și începutul lunii iunie 2021

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat pentru perioada 24 mai - 6 iunie 2021 vreme instabilă, cu oscilații de temperatură în cea mai mare parte a țării.

Sfârșitul lunii mai se arată mai puțin prietenos. Sunt anunțate temperaturi mai mici în cea mai mare parte a țării, iar din peisaj nu sunt lipsite ploile, care vor crește în internsitate în luna iunie.

Începutul primei luni de vară este marcat de precipitații abundente și instabilitate atmosferică în aproape toată țara.

Vremea în Banat perioada 24 mai - 6 iunie 2021

Din noaptea de 25/26 mai şi până în 30 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii extinse şi local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Proabilitatea de ploaie va fi ridicată şi în intervalul 1-3 iunie.

Vremea în Crișana 24 mai - 6 iunie

Vremea uşor mai rece decât normal se va menţine în intervalul 30 mai - 2 iunie, cu valori diurne, mediat regional, de 20...22 de grade şi nocturne de 8...11 grade, ulterior fiind de aşteptat o încălzire treptată. În intervalul 28-30 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii relativ extinse şi local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Proabilitatea de ploaie va fi ridicată şi între 1 şi 3 iunie.

Vremea în Transilvania 24 mai - 6 iunie

Proabilitatea de ploaie va fi ridicată şi între 31 mai şi 3 iunie, iar temperaturile vor fi mai scăzute și vom avea parte de instabilitate atmosferică.

Vremea în Maramureș 24 mai - 6 iunie

În prima săptămână a intervalului de prognoză, zilele caracterizate de o vreme caldă sau apropiată de normalul termic al ultimei decade a lunii mai (cu temperaturi maxime de 23...26 de grade, în medie) vor alterna cu perioade răcoroase, când la amiază vor fi valori medii de 18...21 de grade; se vor înregistra minime termice de 9...11 grade, mai scăzute în ultimele nopţi ale lunii mai. Cea de-a doua săptămână va debuta cu un regim termic uşor sub cel climatologic specific, cu valori diurne, mediat regional, de 20...21 de grade, ulterior fiind estimată o încălzire a vremii.
În ziua de 25 mai, dar şi după data de 28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii relativ extinse, iar local ploile vor fi mai însemnate cantitativ.

Vremea în Moldova 24 mai - 6 iunie

În prima parte a intervalului, deşi cu uşoare variaţii de la o zi la alta, valorile termice se vor situa în jurul celor normale sau chiar peste cele climatologic specifice (cu maxime de 22...25 de grade şi minime de 11...15 grade). Între 28 mai şi 1 iunie, vremea va fi în general răcoroasă, mai ales în nordul regiunii, astfel că, mediat regional, la amiază vor fi temperaturi de 18...22 de grade, iar noaptea 7...11 grade. Ulterior, estimările indică o încălzire a vremii, spre un regim termic apropiat de cel obişnuit. În intervalul 26-28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii extinse şi pe alocuri se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Proabilitatea de ploaie va fi ridicată şi între 31 mai şi 3 iunie.

Vremea în Dobrogea 24 mai - 6 iunie

În perioada 25-27 mai, vremea va fi răcoroasă pe litoral şi în deltă (unde vor fi în medie 18...20 grade), dar relativ caldă în partea continentală, cu valori la amiază de 24...27 de grade. Ulterior, la nivelul întregii regiunii, regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific, respectiv maxime de 22...24 de grade şi minime de 12...15 grade, iar o încălzire a vremii este estimată din data de 3 iunie. În primele zile ale intervalului de referinţă, regimul pluviometric va fi deficitar, cu ploi în general slabe doar pe spaţii mici. În jurul datei de 28 mai fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii extinse, ulterior probabilitatea pentru ploi locale fiind în creştere şi în perioada 1-3 iunie.

Vremea în Muntenia 24 mai - 6 iunie

Intervalul va debuta cu o vreme caldă, cu maxime termice de 25...29 de grade şi minime de 11...15 grade. După data de 28 mai, răcorirea vremii va determina înregistrarea unor temperaturi în jurul celor normale (la amiază 22...25 de grade), dar în unele zile chiar sub cele specifice perioadei din an (mediat regional maxime de 19...22 de grade şi minime de 8...12 grade). O încălzire a vremii este estimată din nou după data de 3 iunie. Între 26 şi 28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii relativ extinse şi se pot înregistra şi cantităţi de apă mai însemnate. Proabilitatea de ploaie va fi ridicată şi în intervalul 1 - 3 iunie.

Vremea în Oltenia 24 mai - 6 iunie

Vremea caldă va caracteriza primele zile ale intervalului de referinţă, când media temperaturilor maxime va fi de 26...29 de grade, iar a minimelor de 13...17 grade. Din data de 27 mai, răcorirea vremii va determina înregistrarea unor temperaturi în jurul celor normale (la amiază 23...25 de grade), dar în unele zile chiar sub cele specifice perioadei din an (mediat regional maxime de 19...22 de grade şi minime de 9...12 grade). O încălzire a vremii este estimată din nou după data de 3 iunie. Între 26 şi 28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii extinse şi se pot înregistra pe alocuri cantităţi de apă mai însemnate. Proabilitatea de ploaie va fi ridicată şi în intervalul 31 mai - 2 iunie.

Ultimele știri