Varujan Vosganian si Daniela Zeca Budura, castigatori ai premiilor revistei "Convorbiri Literare"

Vineri, 23 aprilie, a avut loc la Iasi decernarea premiilor Convorbiri Literare, in cadrul Zilelor revistei. Juriul a fost format din membrii redactiei. Premiul pentru proza a fost acordat Danielei Zeca, pentru Istoria romantata a unui safari si lui Varujan Vosganian (foto) pentru Cartea Soaptelor

Desi se petrece pe controversatul si fascinantul tarim al Africii de Nord, Istoria romantata a unui safari este o parabola a vinatorii intr-o lume globala, a competitiei: o tinara europeana si un musulman sunnit din Maghreb se indragostesc fulgerator si compun o intensa, dar scurta poveste de dragoste, pe fundalul saturat de culori si miresme al unei lumi stravechi in transformare. Darrielle si Mehria sint doi oameni puternici care se cauta unul pe celalalt, dar fiecare greseste directia de mers. Barbatul din cuplu traieste in utopia unei lumi agitate, dominate de tehnologie si de progres, pe cind femeia are nostalgia oazelor cu palmieri, in care timpul sta pe loc. Departe de a fi o idila, romanul, cu accente ironice si parodice, este vizual ca un film si incitant ca orice poveste de viata spusa cu naturalete, dar si cu febra indragostitului.

Daniela Zeca-Buzura este absolventa a Facultatii de Litere din Bucuresti, a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii si a unui masterat in stiintele comunicarii. Din anul 2001 este doctor in filologie al Universitatii din Bucuresti si lector la catedra de presa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul aceleiasi universitati. A realizat numeroase emisiuni de radio si a publicat articole si recenzii in revistele: Amfiteatru, Ramuri, Contemporanul, Luceafarul, Convorbiri literare, Studii culturale. In calitate de realizator al Televiziunii Romane a semnat peste 200 de emisiuni de autor, intre care: Cafeneaua artelor, Libraria pe roti, Ceva de citit. Seria tematica Fata in fata cu autorul, pe care a realizat+o a fost distinsa de Uniunea Scriitorilor din Romania cu Premiul Special pentru reflectarea in programe de televiziune a vietii literare romanesti. Pentru acelasi ciclu de emisiuni, autoarei i-a fost decernat Premiul National de Televiziune pe anul 1997, acordat de Uniunea Scriitorilor si Fundatia „Scrisul Romanesc". La sfirsitul anului 2006 a primit distinctia „Personalitatea europeana a anului pentru Romania" - sectiunea televiziune, acordata de Fundatia Eurolink si Comisia Europeana. Din martie 2003 a fost redactor-sef al redactiei Literatura Arte, iar in prezent este directorul canalului TVR Cultural.

Cartea soaptelor incepe intr-un registru pitoresc, pe o straduta armeneasca din Focsaniul anilor '50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspat prajite si miresmele din camara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele si fotografiile bunicului Garabet. „Batrinii armeni ai copilariei" lui Varujan Vosganian nu au de istorisit intimplari delectabile, ci fapte de-a dreptul nelinistitoare. Povestind, ei incearca sa se despovareze de o trauma - a lor si a predecesorilor. Istoria genocidului din 1915 impotriva armenilor, istoria convoaielor interminabile de surghiuniti in Cercurile Mortii, in desertul Deir-ez-Zor, istoria armenilor care au luat drumul exilului isi afla in paginile de fata o ilustrare cu adevarat ravasitoare.

Cartea soaptelor a fost distinsa cu numeroase premii: Premiul "Cartea anului 2009", acordat de Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, Premiul Observator cultural, la sectiunea Proza, a fost nominalizata la Premiile Ziarului de Iasi si a cistigat premiul "Mihail Sadoveanu" al revistei Viata Romaneasca.

Varujan Vosganian (n. 25 iulie 1958) a absolvit cursurile Academiei de Studii Economice Bucuresti (1982) si ale Universitatii Bucuresti, Facultatea de Matematica (1991). Este doctor in economie, membru fondator al Societatii Romane de Economie, International Adviser al Centrului European de Studii Politice al Uniunii Europene, cu sediul la Bruxelles; membru al Young Politicians Club (Londra). In 2006-2007 a fost ministru al Economiei si Comertului, iar in 2007-2008 a fost ministru al Economiei si Finantelor. A participat la diverse reuniuni de specialitate organizate sub egida ONU, UE, CSCE si a altor organisme economice internationale. Dintre lucrarile publicate, mentionam: Contradictii ale tranzitiei la economia de piata (Editura Expert, 1994); Jurnal de front (articole economice, Editura Staff, 1994); Statuia Comandorului (proza, Editura Ararat, 1994, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti); Samanul Albastru (poezii, Editura Ararat, 1994); Ochiul alb al reginei (poezii, Editura Cartea Romaneasca, 2001); Iisus cu o mie de brate (poezii, Editura Dacia, 2004); peste 300 de articole de specialitate. Lucrarea Reforma pietelor financiare din Romania (Editura Polirom, 1999) reprezinta rodul experientei autorului in calitate de presedinte al Comisiei pentru buget, finante activitate bancara si piata de capital a Senatului (1997-1998). A sustinut numeroase conferinte in toate marile universitati din Romania, precum si in unele centre universitare internationale de prestigiu din SUA, Marea Britanie, Franta, Danemarca, Polonia, Belgia etc. Este vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Juriul a mai acordat urmatoarle premii:

Premiul special: Gheorghe Iorga, pentru demersul stiintific in buna cunoastere a literaturii persane in spatiul romanesc

Premiul pentru reviste sau emisiuni literare: Emisiunii „Convorbiri literare", Radio Iasi (Valentin Talpalaru, realizator) si revistei ROST, pentru conservarea si perpetuarea traditiei nationale (reprezentata de Claudiu Tarziu, director)
Premiul pentru Traduceri: Mircea M. Pop
Premiul pentru Eseu: Nicolae Oprea
Premiul pentru Critica: Paul Cernat
Premiul pentru Poezie: Ion Mateut, Adrian Popescu
Premiul de Excelenta: Marcel Petrisor, Sorin Dumitrescu
Opera Omnia: Virgil Nemoianu

Sursa: observatorcultural.ro

Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Parteneri
Ganache de ciocolată. Rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri
Dacă te-ai hotărât să le prepari celor dragi un desert și nu știi cu ce cremă să îl combini, îți recomandăm rețeta de cremă ganache de ciocolată. Este rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri. Nu ai nevoie decât de două ingrediente principale plus aromele preferate.
Catine.ro
Ultimele știri