Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile. Ce este bine să faci și să nu faci în prima zi a anului 2024

Sfântul Vasile se sărbătorește în prima zi a anului. Tradițiile și superstițiile din această zi datează din vremuri străvechi, iar în unele colțuri ale țării se păstrează cu sfințenie.

Galerie
Tradiții și obiceiuri în prima zi a anului 2024 | Shutterstock, Antena 1

De cele mai multe ori românii respectă cu sfințenie tradițiile și obiceiurile populare. Acestea sunt transmise din generație în generație și îmbracă fiecare ritual într-o aură de sărbătoare și protecție.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile. Ce este bine să faci și să nu faci în prima zi a anului 2024

Prima zi a anului începe cu o sărbătoare, cea a Sfântului Vasile. Astfel, românii păstrează o tradiție veche, confrom căreia trebuie să înceapă Noul An cu gânduri bune. Sărbătoarea Sfântului Vasile le dă oportunitatea de a transmite aceste gânduri bune apropiaților, vecinilor, prietenilor. Totodată prima zi a anului vine cu ideea de înnoire.

Citește și: Care sunt versurile originale ale Plugușorului. Urează „Un An Nou fericit” ca pe vremuri

Articolul continuă după reclamă

În prima zi a anului românii merg cu sorcova. Acesta este un obicei care aduce prosperitate și sănătate, atât pentru cei care primesc colinda, cât și pentru cei care merg la colindat, potrivit unei surse.

De asemenea, în unele regiuni ale țării, fetele necăsătorite construiesc punți care le prevestesc dacă se vor căsători cu un bărbat înstărit sau nu. Ele trebuie să facă o punte din două crenguțe de măr dulce, să le decoreze cu busuioc, la care să adauge o pară de argint legată cu fir roșu, o batistă și un șirag de mărgele.

Dacă puntea construită este acoperită de brumă, fata se va căsători cu un bărbat sărac, iar dacă puntea nu este acoperită de brumă, ea se va căsători cu un bărbat înstărit.

Citește și: Tradiții și superstiții la români de Revelion. Ce este bine și ce nu este bine să faci în noaptea dintre ani

Un alt obicei pentru tinerele necăsătorite în ziua de Sfântul Vasile este de a scrie pe două bilețele numele tinerei și al persoanei cu care ar dori să se căsătorească. Aceasta trebuie să le pună pe amândouă sub perna pe care va dormi, iar dimineața zilei următoare să extragă un bilet.

Dacă pe bilet apare numele tânărului, atunci se vor căsători în anul următor, dacă este numele ei, nunta nu va avea loc.

Unele obiceiuri sunt respectate în mai toate regiunile țării, precum faptul că nu se coase și nu se tricotează în prima zi a anului. Totodată nu se spală rufe și nici nu se mătură în casă sau în curte.

Ținând cont de prima tradiție menționată mai sus, aceea de a începe ziua cu gânduri bune, pe 1 ianuarie nu este bine ca oamenii să se certe, indiferent dacă susțin un punct de vedere valid sau nu.

De asemenea, oamenii merg la biserică să-l cinstească pe Sfântul Vasile și fac pachete pe care preotul le sfințește, ca mai apoi să fie oferite copiilor, bătrânilor și nevoiașilor.

Citește și: De ce au început să apară în mai multe orașe din România pungi cu pâine. Ce înseamnă dacă găsești una pe stradă

Potrivit unei superstiții, nu este bine să împrumuți nimic de la nimeni, pentru a nu atrage orice fel de farmece asupra propriei persoane.

Pentru a avea noroc și spor în plan profesional, se spune că fiecare trebuie să mânuiască de trei ori uneltele cu care muncește, dimineața, pe nemâncate.

O altă superstiție este aceea conform căreia prima persoană care intră în casă trebuie să fie un bărbat, dar și brunet și cu ochii închiși la culoare.

Dacă intră o femeie blondă, cu ochii deschiși, se spune că Noul An va fi unul sărac.

O superstiție pe care mulți români o respectă este aceea că de Sfântul Vasile trebuie să se bea mult vin. Cantitatea influențează culoarea din obraji pe parcursul anului.

Conform unei alte superstiții, pentru a atrage prosperitatea în casă, în prima zi a anului, trebuie să se fiarbă un cap de porc. Se spune că porcul merge înainte, astfel că și omul va face la fel, mergând spre belșug.

Citește și: Tradiții în Ajunul Crăciunului. De ce e bine să mănânci mere pe 24 decembrie

Alte obiceiuri și tradiții de Sfântul Vasile

Conform credinței populare, pentru a atrage norocul în casă, în prima zi a anului trebuie turnat vin pe masă, dar trebuie spart și un pahar alb și răsturnată o cutie cu chibrituri. De asemenea, trebuie dat de pomană oamenilor nevoiași.

Pentru a avea o sănătate de fier, oamenii trebuie să se șteargă pe față cu un prosop în care este pusă o monedă din aur sau din argint.

Vremea din data de 1 ianuarie poate prevesti cum va decurge anul. Dacă este zăpadă sau dacă ninge chiar în prima zi a anului, atunci va fi unul îmbelșugat. Dacă este ger și sclipesc fulgii de nea, atunci va fi un an plin de iubire, de căsătorii. Totodată, dacă este ger și senin, se spune că oamenii vor fi sănătoși.

Pentu a combate lenea în anul care va veni, nu este bine să dormi până târziu în prima zi a anului.

Tradiții și superstiții la români de Revelion. Ce este bine și ce nu este bine să faci în noaptea dintre ani... Atrage norocul și banii în 2024. Ce ritual trebuie să faci chiar în prima zi a anului...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x