- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru a avea parte de tot ce este mai bun în noul an, fiecare trebuie să respecte câteva obiceiuri și superstiții din bătrâni.
Ce trebuie să faci în seara de Ajun pentru a atrage norocul și banii în anul ce urmează
Potrivit unei surse, sunt mai multe tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație, în care românii cred.
Una dintre cele mai puternice este măturarea pragului locuinței. Făcând astfel, românii consideră că atrag norocul pentru anul ce va veni.
Pe această listă se mai adaugă încă șapte obiceiuri, despre care se spune că atrag noroc și prosperitate.
Citește și: Când se merge cu Steaua, de fapt. Ce semnificație are acest obicei
Următorul obicei, unul destul de ușor de dedus din primul, este curățenia generală în casă. Potrivit străbunilor, în Ajun este foarte important să se facă o curățenie deosebită în cămin.
Pe lângă senzația clară de curat, acest obicei simbolizează și eliminarea energiilor negative. Astfel se deschid portaluri către noi începuturi și se lasă loc energiilor pozitive să intre în locuință.
Citește și: De ce e bine să pui o moneda în bradul de Crăciun. Tradiția despre care nu mulți știu
De asemenea, împodobitul bradului este pe lista superstițiilor. Acesta trebuie aranjat cu grijă, fiind nu doar un moment prețios, de bucurie, ci constând într-un act cu totul simbolic. Toate acestea deoarece alegerea ornamentelor este o prelungire a speranțelor celor care decorează bradul.
Și masa de Ajun intră pe lista scurtă a obiceiurilor. Ea trebuie să fie încărcată, diversificată, însă cel mai important este ca numărul felurilor de mâncare să fie impar. Astfel se atrage norocul în casă. Totodată se pot pune pe masă bucate precum pește, care simbolizează abundență, struguri, pentru belșug, dar și nuci, care se spune că fortifică starea de sănătate.
Citește și: Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți românii în data de 6 decembrie
Tot în Ajun se ascultă colinde și muzică veselă. Primirea colindătorilor aduce veselie și prosperitate în casă.
O altă superstiție este dăruirea cadourilor. Acestea trebuie făcute din suflet, fiind o dovadă a bunătății generoase. Totodată, darurile trebuie primite cu mintea și inima deschise. Astfel vei primi înapoi fapte bune și noroc.
Citește și: (P) Delicii Tradiționale Românești: Cozonac, Lapte și Făina Manitoba în Bucătăria Autentică
Seara de Ajun este momentul ideal pentru reculegere și manifestare a dorințelor. În această seară se poate reflecta asupra evenimentelor de peste an și la dorințele pentru noul an ce stă să vină. Potrivit tradiției, dorințele din seara de Ajun au cele mai mari șanse să se îndeplinească.
Conform tradiției, în seara de Ajun este de ajuns un zâmbet pentru ca tot anul să fie abundent în energii pozitive. Expresia facială adoptată la miezul nopții va rămâne întipărită pe tot parcursul anului.
Citește și: Solstițiul de iarnă 2023. De ce iarna astronomică începe pe 22 decembrie
Sărbătorile sunt momente magice, care se simt cel mai bine în sânul familiei, al celor dragi. Acestea sunt mai mult decât o alergătură după cadoul perfect sau planurile care trebuie să iasă ca la carte. Sunt despre legături profunde, despre iubire, compasiune și înțelegere.