Ingrediente
- Pentru aproximativ 10 clatite
- Aluat:
- 4 oua intregi
- 20 g unt topit
- 200 g faina
- 1 baton vanilie
- 6 g sare
- 500 ml lapte
- 20 g zahar
- Mousse de ciocolata cu lapte:
- 750 g frisca
- 300 g ciocolata cu lapte
- 100 g pasta de alune caramelizate
- 200 g smantana lichida
- Smochine caramelizate:
- 200 g smochine proaspete
- 50 g unt
- 50 g zahar tos
- Sos de ciocolata:
- 300 g ciocolata amaruie
- 50 g miere
- 200 g smantana lichida
Mod de preparare
Aluat:
Se amesteca toate ingredientele. Compozitia obinuta se da prin sita pentru a nu se forma cocoloase. De preferat a se lasa peste noapte la frigider pentru ca aluatul sa-si dezvolte toate aromele.
Mousse de ciocolata cu lapte:
Ciocolata cu lapte si pasta de alune caramelizate se topesc, smantana lichida se da in clocot, dupa care toate se amesteca intr-o crema onctuoasa.
Se adauga frisca batuta pentru a obtine un mousse.
Smochine caramelizate:
Smochinele se taie in sferturi si se aseaza pe tava de cuptor impreuna cu 50 de grame unt si 50 de grame zahar tos. Se dau la cuptor si se caramelizeaza timp de 10 minute la o temperatura de 180 grade Celsius.
Sos de ciocolata:
Smantana lichida si mierea se fierb impreuna. Se adauga ciocolata amaruie maruntita. Se mixeaza si se lasa 30 de minute la frigider.
Se coc clatitele intr-o tigaie unsa cu unt. Dupa racire, se umplu cu mousse de ciocolata si smochine caramelizate. Se leaga in forma de punguta cu batonul de vanilie inmuiat in apa.
Montajul:
Pe marginea farfuriei se aseaza sosul de ciocolata, in mijloc clatita, iar apoi se decoreaza cu alune de padure caramelizate si smochine proaspete.
Chef Haddad a lansat o provocare: reteta Tajin Mugrabi... Nicolai, jurat Top Chef, propune o reteta de Roast beef cu piure...