- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ingrediente
- Pentru 1 kilogram de tort
- BLAT:
- 7 ouă (marca 365, OUA LA BUCATA)
- 250 g zahăr (marca MARGARITAR, ZAHAR CRISTAL 1KG)
- 250 g faină (marca TITAN, FAINA ALBA SUPERIOARA 1KG)
- 70 g cacao (marca DR. OETKER, CACAO DARK 100G)
- 250 g unt (marca 365, UNT 65% 200G)
- 1 linguriţa rasă praf de copt (marca 365, PRAF DE COPT 10G)
- 5 g sare (marca DELHAIZE, SARE IODATA ATLANTIC 500G)
- SIROP:
- 500 g portocale (CAL1 GR)
- 150 g lămâie (CAL1 TR)
- 150 g zahăr (marca MARGARITAR, ZAHAR CRISTAL 1KG)
- 1 baton scorţişoară (marca DELHAIZE, BETISOARE 13G)
- 2 cuişoare (marca DELHAIZE, CUISOARE 25G)
- GANACHE de CIOCOLATA:
- 350 g ciocolată neagră 70% cacao (marca BRIZO, TABLETA CACAO 500G)
- 200 g smântână dulce (marca GUSTURI ROMANESTI, SMANTANA 12%. 200G)
- 60 g unt (marca 365, UNT 65% 200G)
- GEM de CAISE:
- 500 g caise proaspete si 300 g zahăr
- sau gem de caise (marca 365, GEM DE CAISE 450G)
- (pentru Reteta saptamanii s-a luat in considerare gemul de caise marca 365, GEM DE CAISE 450G)
Mod de preparare
Blat:
Gălbenuşurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr, sarea, praful de copt şi untul topit, până se obţine o cremă albă.
În crema de gălbenuşuri se adaugă făina şi cacaoa.
Albuşurile se bat spumă cu cantitatea de zahăr rămasă.
Crema de gălbenuşuri se amestecă cu albuşurile spumă, cu o spatulă de silicon apoi se băgă la cuptor timp de 45 minute la 162 grade Celsius.
Siropul:
Portocalele și lămâile se storc de zeamă, apoi coaja se dă pe razătoare.
În zema rezultată se pune coaja, zahărul, batonul de scorţişoară şi cuişoarele. Se lasă la fiert până devine un sirop.
Ganache de ciocolată:
Ciocolată se lasă la topit cu untul, apoi se amestecă cu smântână dulce.
Gem de caise:
Caisele se spală şi se pun la fiert (fără sâmbure), împreună cu zahărul. Se lasă să fiarbă până se reduc la jumătate.
Blatul se taie în două, se însiropează, apoi se pune gemul de caise şi deasupra cealaltă parte din blat.
Deasupra se pune ciocolată şi se lasă la frigider 4 ore înainte de servire.
Sosul se servește ca şi garnitură la tort. Opţional, se folosesc mure pentru decor.