Rețeta de cozonac a lui Chef Cătălin Scărlătescu. Trucuri pentru cel mai bun cozonac
Masa de sărbătoare înseamnă atmosfera de familie și un dulce traditional, precum pasca și cozonacul. Juratul Chefi la cuțite ne învață să facem cel mai bun cozonac.
Publicat: Luni, 26 Aprilie 2021, 14:56 | Actualizat: Luni, 18 Aprilie 2022, 08:40- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru un cozonac pufos, cu umplutură delicioasă, trebuie neapărat să încerci această rețetă de cozonac.
Cel mai pufos cozonac se obține doar dacă folosiți ingrediente de calitate. Cum mulți dintre noi ne dorim un cozonac cu umplutură din abundență, este important ce ingredinete combinăm pentru crema savuroasă din interior.
Desertul traditional românesc va fi extrem de apreciat de toți mebrii familiei la masa.
Pe aceeași temăCozonac pufos, cu umplutură delicioasă
Ingrediente cozonac – Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu
- 1 kg făină
- 450 ml lapte
- 200 g rahat
- 500 g nucă
- 250 g zahăr
- 1 păstaie vanilie
- 300 g unt
- 150 g ciocolată
- 30 g portocală confiată
- 30 g coajă de lămâie
- 5 ouă proaspete
- 60 g drojdie
Mod de preparare cozonac – Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu
Pentru început gospodinele trebuie să ia în considerare un sfat important: ingredientele trebuie scoase din frigider cu mai mult timp înainte să vă apucați de rețetă, circa 3-4 ore. De asemenea, bucătăria trebuie să fie încălzită și de preferat ar fi să nu deschideți ușile sau ferestrele.
Pe aceeași temăPentru a obține un cozonac pufos, cu o crustă delicioasă, trebuie să prepari maiaua și să acorzi suficient timp rețetei.
Amestecați într-un bol cele 60 grame de drojdie cu 100 mililitri de lapte, trei linguri de făină și o lingură de zahăr până se omogenizează toate aceste ingrediente. Lăsați la crescut aluatul până când își dublează volumul. Timpul de creștere al aluatului poate fi și de o oră, în funcție de cât de încălzită e camera unde stă vasul.
Între timp, pe foc amestecați într-o oală laptele cu zahărul și păstaia de vanilie, până când zahărului se topește complet.
Într-un alt vas se amestecă gălbenușurile și se adaugă un praf de sare. Treptat, se adaugă și făina, amestecând continuu. Turnați apoi și laptele în care s-a topit zahărul și s-a dizolvat vanilia și maiaua. Amestecați bine compoziția și adăugați untul, amestecând până se omogenizează toate ingredientele.
Adăugați în acest aluat bucățelele de portocală confiată și coajă rasă de la o lămâie. Acestea îi vor oferi o aroma deosebită cozonacului care va deveni parfumat. Acest aluat trebuie amestecat încontinuu până când se încorporează toate ingredientele și devine elastic și aerat. Noul aluat trebuie lăsat să crească timp de o oră.
Pe aceeași temăCuptorul trebuie să fie închins la 160 grade, iar când cozonacul începe să se coacă, temperature trebuie coborâtă la 140 grade.
Umplutura delicioasă se prepare din ciocolată topită, nuci mărunțite și rahat. Aceste ingrediente se amestecă până obțineți o compoziție omogenă. Se întinde cu sucitorul aluatul, se pune crema și se rulează.
Rulada pe care o obțineți trebuie tăiată în două, pe lungime. Cele două bucăți pe care le obțineți trebuie împletite și așezate în tava de cozonac. După ce e pus în tavă, cozonacul se unge cu ou și puteți presăra zahăr.
Înainte de a băga la cuptor cozonacul, acesta mai trebuie să crească în tavă pentru aproximativ două ore. Apoi se dă la cuptor pentru 45 de minute.
- Te-ar putea interesa:
Mesaje și urări de Crăciun. Idei de SMS pe care le poți trimite celor dragi
Mesaje și urări de Revelion și Anul Nou. Idei de SMS pentru apropiați
Mesaje de "La mulți ani". Idei de urări și felicitări speciale pentru zile de naștere și onomastice