Rețete tradiționale de 1 decembrie. Rețetă de fasole cu ciolan de porc afumat, preparată la ceaun
Una dintre cele mai iubite rețete tradiționale, preparate de 1 decembrie este, fără doar și poate, rețeta: Fasole cu ciolan afumat preparată la ceaun!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 27 Noiembrie 2019, 12:21 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 16:51Ziua de 1 decembrie nu este sărbătorită pe deplin, dacă nu servim o porție de fasole cu ciolan de porc afumat, iar dacă aceasta este preparată șui la ceaun, atunci chiar simțim că suntem români autentici.
Rețetă de fasole cu ciolan de porc afumat, preparată la ceaun - Ingrediente:
- 2 kg fasole albă
- 2 kg afumătură de porc( costiță, ciolan, cârnați)
- 500 g ceapă + 2 cepe pentru sos
- 1-2 morcovi
- 3-4 ardei roșii
- 2 căpățâni de usturoi
- 200 g untură de porc
- sare
- piper
- cimbru
- 2-3 foi de dafin
- 800 g pastă de roșii sau bulion
- apă
- mărar și pătrunjel verde
Rețetă de fasole cu ciolan de porc afumat, preparată la ceaun - Preparare
Fasolea se spală bine și se pune la hidratat în apă rece, de cu seară, la frigider. A doua zi, se scurge apa, se clătește bine fasolea și se fierbe în 2-3 ape, pentru 2-3 clocote fiecare.
Se așază ceaunul cu untură la focul de jar. Se adaugă carnea afumată și porționată în bucăți mai mici, iar când aceast este rumenită, se adaugă ceapa tocată și se amestecă pentru a se căli uniform. Se adaugă și morcovul dat pe răzătoare, sau tocat mărunt. Apoi se adaugă fasolea undită în cele 2-3 ape și se completează cu apă fierbinte până când ingredientele sunt bine acoperite. Se adaugă și 2-3 crenguțe de cimbru uscat.
- Vedeți și Rețeta Ciorbă de fasole nouă cu multe legume!
Într-un alt vas, pe foc, se călesc două cepe tocate, în puțină untură oprită din ceaun. Se adaugă 2-3 foi de dafin, pasta de roșii sau bulionul și o ceașcă de apă și se lasă să fiarbă sosul până devine consistent, asezonându-l cu sare, piper și cimbru.
- La mare căutare este și Rețeta de fasole bătută cu legume trase la tigaie și scăldate într-un sos delicios!
Sosul de roșii se adaugă peste fasolea din ceaun când aceasta este bine fiartă. Se mai lasă să fiarbă împreună pentru 15- 20 de minute, timp în care se adaugă și usturoiul curățat și dat pe răzătoare, sau pisat și ardeii curățați și tocați mărunt.
În timpul servirii, se adaugă verdeață tocată.
La mulți ani, România!