Salată grecească. Secretele rețetei care te va face să visezi la Grecia
Salată grecească este una dintre cele mai apreciate salate de vară, iar dacă ții cont de câteva trucuri poți face rețeta perfectă, care să te ducă cu gândul la mult visata vacanță în Grecia.
Publicat: Luni, 22 Iulie 2019, 13:38 | Actualizat: Luni, 22 Iulie 2019, 16:18Salată grecească este una dintre cele mai apreciate salate de vară, iar dacă ții cont de câteva trucuri poți face rețeta perfectă, care să te ducă cu gândul la mult visata vacanță în Grecia.
Salata grecească preparată în Grecia pare a fi unică, dar asta datorită savorii deosebite pe care o au ingredientele folosite în țara de origine.
Foarte important, atunci alegem o rețetă de salată grecească, este calitatea ingredientelor. În cazul salatei grecești, uleiul de măsline este bine să fie presat la rece, să-și mențină gustul deosebit. De asemenea, dacă putem folosi oregano proaspăt și nu uscat, gustul va fi unul deosebit.
Și brânza pe care o folosim în salata grecească face diferența în privința aromei. Putem alege întotdeauna feta, dar și brânza de oaie, maturată, care va da o savoare deosebită în orice rețetă de salată grecească.
Un alt ingredient special în această salată sunt măslinele. Bineînțeles că grecii sunt norocoși din acest punct de vedere, dar și noi putem face o rețetă delicioasă dacă alegem măsline Kalamata de calitate. De preferat cele murate, nu cele în ulei.
Și, nu în ultimul rând, legumele pe care le folosim contează foarte mult. Salata grecească va ieși mult mai gustoasă vara, când e sezonul legumelor, când roșiile sunt semnificativ mai gustoase, la fel și ardeii și castraveții.
Salată grecească, rețeta clasică
Rețeta clasică de salată grecească este una cu ingredientele de bază, fără vreun dressing special, ci doar puțin ulei de măsline, sare și oregano.
Salată grecească clasică, ingrediente:
- 1 ceapă roşie, tăiată felii
- 1 ceaşcă de măsline Kalamata
- 1 ardei gras, tăiat fâşii
- 2 roşii mari, feliat
- 1 castravete, tăiat rondele
- 1 ceaşcă de cubuleţe feta
- 4 linguri cu ulei de măsline
- 1 linguriţă cu oregano
- piper negru
- de sare nu este nevoie, pentru că avem brânza și măslinele deja sărate
Salată grecească clasică mod de preparare:
Amestecă într-un bol toate ingredientele, în afară de ulei şi condimente, pe care le pui la final, după ce ai omogenizat totul bine.
Amestecă uleiul cu oregano şi piperul într-un vas separat, apoi adaugă sosul astfel format peste amestecul din bol. Amestecă bine şi serveşte.
Salată grecească cu paste și iaurt
Chiar dacă rețeta de salată grecească cu paste și iaurt nu este una clasică, este foarte apreciată pe plaiurile mioritice.
Salată greceească cu paste și iaurt, ingrediente:
- 200 g paste tip penne
- 200 g brânză feta
- 1 mână mare de roșii cherry
- 2 ardei roșii
- 1 ceapă roșie
- 4 linguri măsline Kalamata
- 2 linguri ulei măsline presat la rece
- piper proaspăt măcinat
- 1 linguriță oregano uscat sau câteva ramuri de oregano proaspăt
- 200 g iaurt grecesc
Salată grecească cu paste și iaurt, mod de preparare:
Tăiem legumele pentru salata grecească, le amestecăm cu măsline, puțină sare, piper, oregano și ulei de măsline.
Separat, fierbem pastele în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet pentru a fi al-dente, apoi le scurgem.
Pastele astfel fierte le punem într-un bol, adăugăm salată grecească, iaurtul grecesc, oregano, ulei de măsline grecesc și brânza.
Poftă bună!
Câte calorii are salata grecească
Orice salată, fie că este salată grecească, salată bulgărească sau alt tip de salată, poate fi o bombă calorică dacă alegem un dressing pentru salată foarte gras și consistent. O salată grecească mare, cu foarte multă brânză feta grasă și cu foarte mult dressing gras poate ajunge și la 800 de calorii, poate chiar 1000, în funcție de cantitate.
O salată grecească făcută doar cu puțin ulei de măsline și cu o cantiate moderată de brânză are următoarele valori nutriționale: 100 de g de salată grecească conține: 152 de calorii, 11,1 g proteine și 4,2 g lipide.