Cum se prepară babka. Desertul delicios i-a cucerit pe români mai ceva ca tradiționalul cozonac
Preparatele tradiționale sunt la mare căutare în parg de sărbători. Aproape în toate casele românilor miroase a cozonac proaspăt. Iată un desert care concurează cu îndrăgitul desert românesc.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 11 Decembrie 2024, 18:03 | Actualizat: Miercuri, 11 Decembrie 2024, 18:03De sărbători, fiecare familie încearcă să pună pe masă cât mai multe preparate delicioase. De la cele tradiționale, până la specialități gustoase din alte culturi.
Deși cozonacul este vedeta meselor în familie la români, acesta ar putea fi detronat de babka.
Cum se prepară babka. Desertul delicios i-a cucerit pe români mai ceva ca tradiționalul cozonac
Babka este originar din Europa de Est, mai exact din Polonia și Ucraina, în poloneză „babka” însemnând „bătrână”. Acest termen este folosit ca un termen de afecțiune pentru femeile în vârstă.
Este tot un fel de cozonac, însă rețeta este destul de diferită.
Pe aceeași temăMai exact, babka este o pâinică dulce. Deși aluatul este asemănător cu cel pentru cozonac, babka poate avea diverse umpluturi.
Acest desert a evoluat mult de-a lungul timpului, iar acum poate fi considerat un desert rafinat. Este popular mai ales în comunitățile evreiești din Europa de Est, potrivit unei surse.
Babka a câștigat popularitate în rândul românilor datorită texturii extrem de moale, care ascunde un interior plin de ciocolată, nuci sau fructe confiate.
Dacă aluatul pentru cozonacul românesc este mult mai dens, iar umplutura este de obicei din nucă, rahat sau mac, de asemenea consistentă, babka este mult mai pufoasă, iar interiorul ei este stratificat cu umpluturi care contrastează perfect cu textura aluatului, dând un gust deosebit.
Și forma diferă, babka fiind împleită diferit față de cozonac.
Rețetă de babka cu ciocolată
Dacă vrei să prepari un desert inedit pentru masa de Crăciun, poți încerca rețeta de babka cu ciocolată.
Ingrediente pentru aluat
- 500 de grame de făină
- 10 de grame de drojdie uscată
- 150 ml de lapte cald
- 100 de grame de unt topit
- 2 ouă
- 80 de grame de zahăr
- 1 linguriță de esență de vanilie
- un praf de sare.
Pe aceeași temăIngrediente pentru umplutură
- 200 de grame de ciocolată neagră (sau ciocolată cu lapte, după preferințe)
- 50 de grame de unt
- 50 de grame de zahăr pudră
- 50 de grame de nuci mărunțite (opțional)
- esență de rom sau coniac (pentru un plus de aromă)
Pe aceeași temăMod de preparare
Într-un vas încăpător, se dizovă drojdia în laptel cald, unde se lasă până devine activă. După care se adaugă zahăr, ouăle, esența și sarea. Se adaugă apoi făina treptat, în timp ce se amestecă până ce se obține un aluat elastic și ușor lipicios. Abia la final se adaugă untul topic și se frământă până aluatul devine omogen. Se lasă la dospit timp pe aproximativ o oră într-un loc cald. Aluatul ar trebui să-și dubleze în acest timp dimensiunea.
Între timp, într-un alt vas se topește ciocolata împreună cu untul într-o baie de aburi sau la cuptorul cu microunde. După ce s-au topit complet, se adaugă zahărul pudră și nucile mărunțite, iar dacă este cazul și esența de rom. Se amestecă totul până se obține o pastă uniformă.
Pe aceeași temăDupă timpul indicat, se întinde aluatul pe o suprafață plană presărată cu făină. Foaia obținută trebuie să aibă aproximativ 1 cm grosime. După care se întinde umplutura, uniform. Se ruleză într-un sul lung și se taie în două sau patru bucăți, în funcție de câte straturi se doresc. După care se împăturesc una peste alta și se răsucesc.
Se transferă totul într-o tavă unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt și se lasă să crească încă 30 de minute, după care se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, unde se lasă 30-40 de minute sau până devine auriu și sună a gol la atingere.
Pe aceeași temăConform sursei menționate anterior, dacă se rumenește prea repede, se acoperă cu o folie de aluminiu în ultimele 10 minute de coacere.
După ce este scoasă din cuptor, se lasă la răcit și se unge cu sirop de zahăr. Babka poate fi servită atât la micul-dejun, cât și ca desert a mesele principale.
Aceasta este rețeta tradițională. În variantele moderne, ciocolata este înlocuită cu scorțișoară, fructe confiate, cremă de vanilie sau chiar brânză dulce.