Antena

Cum se prepară babka. Desertul delicios i-a cucerit pe români mai ceva ca tradiționalul cozonac

Preparatele tradiționale sunt la mare căutare în parg de sărbători. Aproape în toate casele românilor miroase a cozonac proaspăt. Iată un desert care concurează cu îndrăgitul desert românesc.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 11 Decembrie 2024, 18:03 | Actualizat: Miercuri, 11 Decembrie 2024, 18:03
Galerie de imagini
Desertul delicios a câștigat popularitate în ultimul timp
Shutterstock

De sărbători, fiecare familie încearcă să pună pe masă cât mai multe preparate delicioase. De la cele tradiționale, până la specialități gustoase din alte culturi.

Deși cozonacul este vedeta meselor în familie la români, acesta ar putea fi detronat de babka.

Cum se prepară babka. Desertul delicios i-a cucerit pe români mai ceva ca tradiționalul cozonac

Babka este originar din Europa de Est, mai exact din Polonia și Ucraina, în poloneză „babka” însemnând „bătrână”. Acest termen este folosit ca un termen de afecțiune pentru femeile în vârstă.

Este tot un fel de cozonac, însă rețeta este destul de diferită.

Pe aceeași temă

Mai exact, babka este o pâinică dulce. Deși aluatul este asemănător cu cel pentru cozonac, babka poate avea diverse umpluturi.

Acest desert a evoluat mult de-a lungul timpului, iar acum poate fi considerat un desert rafinat. Este popular mai ales în comunitățile evreiești din Europa de Est, potrivit unei surse.

Babka a câștigat popularitate în rândul românilor datorită texturii extrem de moale, care ascunde un interior plin de ciocolată, nuci sau fructe confiate.

Dacă aluatul pentru cozonacul românesc este mult mai dens, iar umplutura este de obicei din nucă, rahat sau mac, de asemenea consistentă, babka este mult mai pufoasă, iar interiorul ei este stratificat cu umpluturi care contrastează perfect cu textura aluatului, dând un gust deosebit.

Și forma diferă, babka fiind împleită diferit față de cozonac.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Rețetă de babka cu ciocolată

Dacă vrei să prepari un desert inedit pentru masa de Crăciun, poți încerca rețeta de babka cu ciocolată.

Ingrediente pentru aluat

- 500 de grame de făină

- 10 de grame de drojdie uscată

- 150 ml de lapte cald

- 100 de grame de unt topit

- 2 ouă

- 80 de grame de zahăr

- 1 linguriță de esență de vanilie

- un praf de sare.

Pe aceeași temă

Ingrediente pentru umplutură

- 200 de grame de ciocolată neagră (sau ciocolată cu lapte, după preferințe)

- 50 de grame de unt

- 50 de grame de zahăr pudră

- 50 de grame de nuci mărunțite (opțional)

- esență de rom sau coniac (pentru un plus de aromă)

Pe aceeași temă

Mod de preparare

Într-un vas încăpător, se dizovă drojdia în laptel cald, unde se lasă până devine activă. După care se adaugă zahăr, ouăle, esența și sarea. Se adaugă apoi făina treptat, în timp ce se amestecă până ce se obține un aluat elastic și ușor lipicios. Abia la final se adaugă untul topic și se frământă până aluatul devine omogen. Se lasă la dospit timp pe aproximativ o oră într-un loc cald. Aluatul ar trebui să-și dubleze în acest timp dimensiunea.

Între timp, într-un alt vas se topește ciocolata împreună cu untul într-o baie de aburi sau la cuptorul cu microunde. După ce s-au topit complet, se adaugă zahărul pudră și nucile mărunțite, iar dacă este cazul și esența de rom. Se amestecă totul până se obține o pastă uniformă.

Pe aceeași temă

După timpul indicat, se întinde aluatul pe o suprafață plană presărată cu făină. Foaia obținută trebuie să aibă aproximativ 1 cm grosime. După care se întinde umplutura, uniform. Se ruleză într-un sul lung și se taie în două sau patru bucăți, în funcție de câte straturi se doresc. După care se împăturesc una peste alta și se răsucesc.

Se transferă totul într-o tavă unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt și se lasă să crească încă 30 de minute, după care se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, unde se lasă 30-40 de minute sau până devine auriu și sună a gol la atingere.

Pe aceeași temă

Conform sursei menționate anterior, dacă se rumenește prea repede, se acoperă cu o folie de aluminiu în ultimele 10 minute de coacere.

După ce este scoasă din cuptor, se lasă la răcit și se unge cu sirop de zahăr. Babka poate fi servită atât la micul-dejun, cât și ca desert a mesele principale.

Aceasta este rețeta tradițională. În variantele moderne, ciocolata este înlocuită cu scorțișoară, fructe confiate, cremă de vanilie sau chiar brânză dulce.

Whatsapp LinkedIn
rețetă de babka desert de crăciun cozonac
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Situații-limită și investigații periculoase în sezonul 2 Hidden Assets. Vezi acțiunea în AntenaPLAY!
Stirile zilei Pensionara Afrodita, aflată în greva foamei, a primit într-un final decizia de recalculare. Câţi bani va primi în plus
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care își pot schimba viața începând cu 12 decembrie 2024. Nativii care au parte de surprize plăcute Catine.ro
Cântărețul Mert Demir a primit un premiu important pentru cariera sa. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Bărbatul fără adăpost era, de fapt, un miliardar rus care a luptat în Ucraina. Găsit de poliție la metroul din... Libertatea.ro
22 de zile până la intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Soluția pentru a le... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
David Popovici, reacție în urma unei postări despre presupusa lui susținere pentru Călin Georgescu. Declarația... Elle
Aproape 700 de blocuri din București rămân fără apă caldă și căldură zile la rând. Ce sectoare sunt afectate Spynews.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție BZI
Cum se gătește acasă la Călin Georgescu? „Mâncarea este o relație autentică cu Dumnezeu!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post HelloTaste.ro
Cine e Daniel David, vehiculat pentru a fi candidatul comun al partidelor pro-europene la prezidențiale Antena3.ro
Avertismentul FBI pentru utilizatorii iPhone și Android. De ce trebuie să se schimbe urgent aplicațiile Facebook... useit
Horoscopul zilei de 12 decembrie 2024. Leii se gândesc la bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Noul Parlament. Cine sunt traseiștii, „iepurii” și vedetele consolate cu un fotoliu în Casa Poporului Jurnalul
Cum știi că ești o femeie alfa Kudika
Leguma pe care trebuie să o adaugi în piftie dacă a ieșit prea sărată. Trucul simplu care salvează preparatul Playtech
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano Redactia.ro
Momentul în care Armando şi Mihai au murit în accidentul din Ploieşti. Ar fi luat parte la o cursă ilegală Observator
Ce este Boala X și de ce a pus în alertă lumea medicală. Tot ce trebuie să știi despre această amenințare... MediCOOL
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Ireal! Cât costă 4 GOGONELE la Târgul de Crăciun. Vizitatorii au rămas „mască”: „Așa ceva...” Gandul
Andreea Bănică, DATĂ AFARĂ dintr-un restaurant celebru din București! Nu i-a venit să creadă ce i-a spus... CanCan
Prima răceală a bebelușului: ce să faci și ce să nu faci DeParinti
Beyoncé și fiica ei au atras toate privirile pe covorul roșu la premiera filmului „Mufasa: The Lion King”.... ZUTV
Cum ar putea intra Bill Gates în faliment din cauza acțiunilor Tesla, potrivit lui Elon Musk UseIT
Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun Hello Taste