Ingredientul secret pentru un bulion perfect. Cum se prepară pas cu pas
Bulionul este preparatul nelipsit din cămara gospodinelor din România. Iată cum îl poți pregăti chiar la tine acasă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 10 August 2024, 16:05 | Actualizat: Sambata, 10 August 2024, 16:08- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Bulionul este de nelipsit din gospodăriile românești. Pregătirea lui a devenit tradiție în multe case, rețetele de familie dându-se mai departe din generație în generație.
Ingredientul secret pentru un bulion perfect. Cum se prepară pas cu pas
Coservarea legumelor la începutul toamnei pentru lunile de iarnă este o practică devenită tradiție. Fiecare familie are propria rețetă, însă unele gospodine au un secret pentru cel mai bun bulion.
Pe aceeași temăDe fapt, sunt mai mulți pași care pot garanta un preparat delicios chiar și pentru cei care abia acum se inițiază în această artă.
Prepararea unui bulion perfect constă în mai mulți factori, iar rezultatul este unul savuros pe o perioadă lungă.
Potrivit unei surse, este foarte importantă calitatea ingredientelor. Pe lângă asta, atenția acordată pregătirii acestei activități și ȚELINA.
Astfel că, pentru un bulion de calitate superioară trebuie alese cu grijă roșiile. Cele mai bune sunt cele coapte foarte bine, cărnoase, care să fie dulci și fără pete.
Acestea se spală bine și se taie în bucăți mari, îndepărtând cotoarele și orice parte deteriorată. După care se fierb până ce devin moi și suculente.
Pe aceeași temăOdată fierte, se trec printr-o sită fină sau chiar prin blendere, obținând astfel o pastă fină și omogenă.
După acest pas intervine ingredientul secret: țelina, care va da o notă de prospețime și un gust subtil bulionului.
Țelina se taie în bucățele și se fierbe împreună cu roșiile. De asemenea, frunzele de țelină pot fi adăugate în timpul fierberii, iar mai poi îndepărtate înainte de a fi pasate roșiile.
Pentru un bulion delicios este nevoie și de câteva condimente, precum usturoi - pentru un plus de profunzime -, frunze de dafin - pentru o aromă amăruie aparte, care să echilibreze dulceața roșiilor -, și busuioc - pentru o aromă proaspătă și intensă. Toate acestea pot fi adăugate în timpul fierberii și scoase înainte de pasare.
Pe aceeași temăUrmătorul pas este conservarea bulionului. Acesta este un pas important, care poate înclina balanța între bulionul ideal și munca în zadar.
Bulionul se toarnă fierbinte în borcanele sterilizate, care trebuie închise ermetic.
Ulterior, aceste se pot fierbe pentru a asigura sterilizarea completă a bulionului și, totodată, pentru a preveni formarea bacteriilor.
După ce se răcesc, borcanele se păstrează, de obicei, în beci sau orice alt loc răcoros și întunecat. Acolo pot rezista fără probleme pe tot parcursul iernii.
Acești pași și ingredientul secret pot avea ca rezultat un bulion de milioane. Toți cei ai casei se vor bucura de gustul nemaipomenit conservat corespunzător pe o perioadă lungă.
Pe aceeași temăDiferența dintre bulion și pasta de tomate
Bulionul este sosul conservat din roșii fierte și strecurate. În timp ce pasta de tomate, potrivit unei surse, este mult mai groasă și mai concentrată decât bulionul. De asemenea, pentru pasta de tomate trebuie îndepărtate semințele și pielițele roșiilor.
Unii producători fac bulion combinând pasta de tomate cu apă.
Pe aceeași temăDe regulă, pasta de tomate se folosește în cantități mici în rețete pentru a adăuga un gust mai complex aromelor, dar și pentru a îngroșa sosurile sau tocănițele. În timp ce bulionul se folosește pentru mâncărurile care au nevoie de o bază de roșii și de lichid suplimentar, acesta fiind fluid. Totodată, poate fi folosit ca sos pentru pizza - în care se poate adăuga oregano și busuioc.