Ce se poate întâmpla în corpul nostru dacă mâncăm jumătate de ciupercă pe zi. Rezultatele unui nou studiu sunt uimitoare
Un nou studiu dezvoltat de oamenii de știință americani arată efectele miraculoase ale consumului de ciuperci în alimentația zilnică.
Publicat: Vineri, 23 Aprilie 2021, 15:32 | Actualizat: Vineri, 23 Aprilie 2021, 16:10Studiul demonstrează că introducere ciupercilor în mesele zilnice poate reduce riscul de apariție a cancerului. Experții au făcut o analiză ce încropește 17 studii despre cancer publicate între 1966 și 2020 pentru a determina o legătură între consumul de ciuperci și boala incurabilă.
Noul studiu care corelează ciupercile și cancerul
Echipa de oameni de știință formată de la Institutul de Cancer Penn State a descoperit că consumul a 18 grame de ciuperci poate reduce riscul de a dezvolta cancer cu 45%.
Cercetătorii spun că 18 grame de ciuperci înseamnă un sfert de cană sau o jumătate de ciupercă mare din specia Agaricus bisporus.
Există deja multe alte studii care au fost corelat în trecut consumul de ciuperci și riscul de dezvoltare al acestei boli incurabile, în special cancerul cervical și cel de prostată.
Pe aceeași temăJohn Richie, un professor de științe în medicină și farmacologie la Institutul Penn State a declarat:
“În mare, aceste noi descoperiri aduc dovezi importante ce susțin efectele benefice ale ciupercilor în detrimental cancerului”.
“Sunt necesare și alte studii pentu a demonstra mecanismul implicat și pentru a vorbi despre analiza asupra anumitor tipuri de cancer care ar putea fi impactate de consumul ce ciuperci”, a mai adăugat specialistul.
Metodele folosite pentru a aproxima conținutul de ciuperci din alimentația zilnică vin totuși cu o marjă de eroare, dar experții spun că cu cât e mai mare cantitatea de ciuperci consumate, cu atât riscul de dezvoltare a cancerului e mai redus, potrivit Daily Mail.
De asemenea, rezultatele depind și de starea în care ciupercile sunt consumate, fie că acestea sunt mâncate crude, într-o salată, sau gătite la cuptor sau în tigaie.
Beneficiile consumului de ciuperci
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine, vitamin, minerale, fibre și antioxidanți, după cum spun specialiștii.
Aceste legume au fost folosite și în medicina asiatică, dar potențialul lor uriaș a fost demonstrate abia în ultimele decenii. Există numeroase studii care arată că acestea au rol anti-inflamator și antioxidant.
A fost demonstrate de cercetători că un compus numit ergotionină, care se găsește în ciuperci, are proprietăți antioxidante unice, dar corpul uman nu îl poate sintetiza singur. Ergotionina protejează, de asemenea, celulele, contribuind la sănătatea lor.
Pe aceeași temăCiupercile care conțin cele mai mari cantități de ergotionină sunt cele shiitake, maitake, păstravul scailor și păstrăvul de fag. Speciile care conțin o cantitate mica din acest compus sunt cele portabello, cremini și champignon.
Cu toate acestea, noul studiu care se bazează pe datele colectate de la 19.500 de pacienți diagnosticați cu cancer arată că indiferent de specia de ciuperci, consumul lor zilnic diminuează riscul apariției cancerului.
Specialiștii au aflat că ciupercile au un efect și asupra cancerului la sân. Concluzia specialiștilor a fost următoarea:
“Asocierea dintre consumul ridicat de ciuperci și riscul scăzut al dezvoltării cancerului, în special cancerul la sân, poate indica un posibil rol de protecție pe care ciupercile îl au în alimentație”.