Ce este E. coli, bacteria depistată în apele Mării Negre care a alertat autoritățile. De ce copiii pot fi cei mai afectați
S-a dat alertă de E. coli pe litoralul românesc, după ce, în multe dintre stațiuni, ar fi fost înregistrată o concentrație mai mare decât în mod normal. Autorităţile au atras atenţia că cei mai în pericol sunt copiii, pentru că au tendința să înghită apa atunci când înoată.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 18 Iulie 2023, 13:58 | Actualizat: Marti, 18 Iulie 2023, 15:07- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Analizele periodice ale Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa au arătat unele depăşiri periculoase de bacterii E-coli în apă, potrivit Observator News.
În mod normal, concentraţia ar trebui să fie de ordinul zecilor, însă cele mai recente rezultate ar fi indicat o valoare peste limita admisă la Mamaia. Cu toate acestea, cea mai mare cantitate de E-coli ar fi fost depistată la Eforie Nord, potrivit sursei citate mai sus.
Cercetătorii dau vina pe oameni pentru răspândirea bacteriei, întrucât aceștia ar folosi apa mării pe post de toaletă. Iată ce este mai exact bacteria E. coli, dar și cum poate fi prevenită!
Pe aceeași temăCe este Escherichia coli și care sunt modalitățile prin care se poate transmite bacteria
Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care se află în mod normal în organism. În general, aceste tulpini nu provoacă infecții dacă numărul de bacterii nu crește, potrivit reginamaria.ro. De asemenea, aceste tulpini au și roluri benefice în organismul uman, ele participând la procesul de digestie.
De regulă, E. coli poate produce infecții la nivelul:
- tractului gastrointestinal;
- tractului urinar;
- tractului biliar;
- sistemului respirator;
- rănilor.
Iar transmiterea E. coli se poate face prin următoarele modalități:
- consumul alimentelor și al apei contaminate;
- consumul alimentelor de origine animală nepreparate termic (carne, lapte, ouă);
- consumul fructelor și al legumelor fără a fi spălate corespunzător;
- înotul în ape contaminate;
- contactul cu animale infectate;
- omiterea spălării mâinilor înainte de masă, după jocul cu un animal, după schimbarea scutecului unui bebeluș sau după ieșirea de la toaletă;
- nerespectarea regulilor de igienă.
Care sunt simptomele infecției cu E. coli și de ce copiii sunt mai predispuși la infecție
Printre cele mai frecvente simptome ale infecției cu bacteria E. coli, enumerăm:
- dureri abdominale;
- crampe;
- senzația de greață;
- vărsături;
- pierderea apetitului;
- diaree (în funcție de tulpina care determină infecția, diareea poate fi sanguinolentă);
- oboseala accentuată;
- febra - în infecția cu E. coli, temperatura nu depășește 38 grade Celsius.
Infecția cu E. coli la copii nu diferă cu mult de cea de la adulți. Însă, trebuie monitorizate cu atenție simptomele pe care cel mic le prezintă, căci o diaree severă sau care se agravează poate determina deshidratare, care conduce, mai departe, la tulburări hidroelectrolitice serioase, potrivit reginamaria.ro.
Așadar, este important să cunoaștem semnele de alarmă și să ne prezentăm la medic cât mai repede, dacă apar astfel de semne:
- diareea severă care persistă mai mult de două zile;
- urina este de culoare închisă;
- cantitatea de urină scade;
- senzația de gură uscată;
- senzația de amețeală;
- sânge în scaun;
- febra mai mare de 38 grade Celsius.
Cum prevenim infecția cu E. coli
Infecția cu E. coli poate fi prevenită prin adoptarea următoarelor obiceiuri:
- spălarea mâinilor înainte de consumulul alimentelor;
- spălarea corespunzătoare a fructelor și a legumelor;
- prepararea termică peste 160 de grade Celsius a produselor de origine animală;
- pasteurizarea laptelui de origine animală;
- folosirea separată a ustensilelor de bucătărie (tocătoare, cuțite) pentru prepararea alimentelor de origine animală și vegetală;
- nu spăla carnea înainte de preparare, pentru că suprafețele din bucătarie se contaminează cu apa prin stropire, iar bacteriile de pe carne vor dispărea oricum prin procesul de gătire.
În cazul în care nu avem la îndemână apă și săpun, sfatul medicilor este să optăm pentru o soluție de igienizare pe bază de alcool, cu o concentrație de minim 60%. Soluția se va distribui pe toată palma până la uscare, potrivit sursei citate mai sus.
Cu toate acestea, soluțiile de igienizare trebuie să fie o soluție temporară, întrucât ele nu vor înlocui niciodată eficiența apei și a săpunului.
De asemenea, așa cum am aflat mai sus, infecțiile cu E. coli pot fi prezente la nivelul diferitelor zone din organism.
Spre exemplu, în cazul infecțiilor tractului gastrointestinal, principala recomandare este să ne hidratăm corespunzător și să ne odihnim, însă fără să excludem o vizită la cabinetul medicului încă de la apariția primelor simptome.
Pe aceeași temă