Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala Legea lustratiei, care impune restrictii ale unor drepturi pentru o perioada de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse functii in regimul comunist. Parlamentul a adoptat Legea lustratiei in 28 februarie, in absenta Opozitiei, care se afla in greva parlamentara.
Miercuri, 28.03.2012, 00:00Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat, comentand adoptarea Legii lustratiei, ca aceasta nu mai foloseste nimanui in acest moment, fiind o tema pe care societatea romaneasca a ratat-o, rezolvand-o, cu ghilimele, dupa 22 de ani, in doar 48 de ore. In acelasi timp, liderul PNL a precizat ca trebuie sa fie corect, neputand spune ca Teodor Melescanu si Mihai Razvan Ungureanu nu ar trebui sa faca politica in Romania, in conditiile in care partidul sau i-a desemnat ministri.
Joi, 01.03.2012, 00:00Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat astazi, ca Legea lustratiei este "o gogomanie", care arata ca PDL nu are nici specialisti, nici gandire strategica. Ponta a spus ca Legea lustratiei adoptata marti de Camera Deputatilor este "neserioasa", fiind un semn ca PDL nu are specialisti care sa faca un text de lege corect.
Miercuri, 29.02.2012, 00:00Legea lustratiei a fost pecetluita si cu un scandal. Invitat la lucrarile Comisiei juridice, unde se dezbatea proiectul, detinutul politic Soare Constantin a cerut o modificare in genunchi. I-a implorat pe parlamentari ca procurorii regimului comunist...
Marti, 28.02.2012, 20:02Mircea Dusa, liderul deputatilor PSD, a declarat ca Legea lustratiei adoptata a fost modificata "pe picior" de PDL, pentru ca anumite persoane, precum fostii membrii UTC si ai misiunilor diplomatice si consulare, sa iasa de sub incidenta legii.
Marti, 28.02.2012, 00:00Fostul sef al statului Ion Iliescu a declarat azi, la RFI, ca Legea lustratiei este "discriminatorie, aberanta si total inutila". "Ar fi fost oarecum rational sa se discute despre o asemenea lege in primii ani de dupa caderea dictaturii, dupa 1989, anii '90. Asa incat mie mi se pare in general aberanta si inutila o asemenea lege intr-un cadru democratic de politica deschisa si cand se pronunta fiecare si este mai ales cenzura populara care decide asupra tuturor lucrurilor. Mi se pare absolut inutila o asemenea lege astazi, la 22 de ani dupa revolutie", a declarat Ion Iliescu.
Marti, 28.02.2012, 00:00Curtea Constitutionala a decis, luni, cu majoritate de voturi, ca Legea lustratiei este neconstitutionala, admitand sesizarea facuta de mai multi parlamentari.
Luni, 07.06.2010, 00:00Fostul presedinte Ion Iliescu apreciaza, intr-o postare pe blog, ca adoptarea Legii lustratiei este anacronica, antidemocratica si anticonstitutionala, bazata pe considerente politice, subiective, oportuniste, aservite puterii, iar principiul culpabilizarii colective incalca drepturi fundamentale.
Duminica, 23.05.2010, 00:00Curtea Constitutiionala a devenit supapa spre care reprezentantii Opozitieri face sa curga reclamatiile de fiecare data cand reprezentantii actualei majoritati parlamentare trec prin legislativ masuri sau legi controversate. Daca social-democratii au anuntat ca vor sesiza CCR in privinta legii lustratiei, abia adoptata de Camera Deputatilor, liberalii, prin Ludovic Orban au anuntat ca iau in calcul apelarea la aceeasi institutie pentru a ataca pachetul de masuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe care Guvernul intentioneaza sa-l treaca prin Parlament prin procedura asumarii raspunderii.
Joi, 20.05.2010, 00:00Mai multi deputati social-democrati au votat in favoarea adoptarii legii lustratiei, desi conducerea propriului partid a anuntat ca va reclama legea la Curtea Constitionala. Cum votul la aceasta lege a fost facut prin apel nominal, au putut fi vazuti votand in favoarea lustratiei sotia lui Miron Mitrea, deputatul Manuela Mitrea, dar si vicepresedintele Rodica Nassar sau deputatii Marian Saniuta, Matei Bratianu si Victor Surdu.
Miercuri, 19.05.2010, 00:00Camera Deputatilor a adoptat, astazi, Legea lustratiei, un proiect legislativ aflat in traseul legislativ de cinci ani. Decizia a fost luata, prin vot nominal, cu 203 voturi favorabile, 40 impotriva si 12 abtineri.
Miercuri, 19.05.2010, 00:00Proiectul legii lustratiei va intra, miercuri, in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, a anuntat presedintele acestui for legislativ, Roberta Anastase. Textul acestui proiect de lege a fost convenit de PDL cu PNL si cu reprezentantii societatii civile la o intalnire organizata in acest sens de conducerea Camerei Deputatilor in urma cu cateva saptamani.
Luni, 17.05.2010, 00:00Conducerea liberala a decis luni ca deputatii sai sa voteze favorabil Legea Lustratiei, care va intra in plenul Camerei Deputatilor, dupa ce actul normativ a primit raport favorabil saptamana trecuta in comisiile de specialitate.
Luni, 03.05.2010, 00:00Noua forma a Legii lustratiei, rezultata din dezbaterea deputatilor-juristi, aduce noi categorii de lustrabili. Ea nu acopera insa intreaga gama de categorii gandita de initiatori in 2005 si, in plus, reduce la jumatate perioada de 10 ani a indepartarii din functiile publice.
Vineri, 30.04.2010, 00:00PSD risca sa piarda aproape 70% din totalul consilierilor locali actuali la viitoarele alegeri in cazul in care legea lustratiei va fi adoptata in acest an.
Joi, 29.04.2010, 00:00Dupa 20 de ani, Romania este pe punctul de avea o lege a lustratiei adoptata de parlament. Ca o buna parte din cei vizatii nu se mai regasesc in functii nu prea mai conteaza pentru parlamentarii Puterii si cei ai Opozitiei. Sustinuti si de deputatii liberali, reprezentantii puterii din comisiile juridice si pentru drepturile omului din Camera au adoptat marti seara raportul pe ceasta lege. Printre amendamentele admise se regaseste insa si unul care il priveste in mod direct pe presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Lustrabilii nu mai pot activa in institutele de investigare a crimelor comunismului, cere democrat-liberalul Daniel Buda. Ori Iliescu detine in prezent si calitatea de presedinte al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD). Nervosi, social-democratii singuri care s-au opus adoptarii raportului in aceasta forma, ameninta acum cu apelul la Curtea Constitutionala in cazul in care aceasta lege organica va fi adoptata de Parlament.
Miercuri, 28.04.2010, 00:00