Sărbătorile de iarnă aduc cu ele mese îmbelșugate, în care mezelurile ocupă un loc central pe platouri. Deși sunt delicioase, consumul excesiv de mezeluri poate avea efecte negative asupra sănătății. Medicii nutriționiști recomandă moderație și informare corectă pentru a ne bucura de preparatele preferate fără riscuri.
Joi, 26.12.2024, 11:27Mezelurile sunt unele dintre cele mai vechi alimente existente. Acestea datează din zorii civilizației, când oamenii au început să domesticească animale și să învețe tehnici de conservare a cărnii lor. De atunci, fiecare cultură și-a dezvoltat propriile rețete și tradiții în jurul acestora. Cârnații sunt cele mai populare tipuri de mezeluri, în această categorie intrând și salamurile, care sunt tot niște tipuri de cârnați.
Vineri, 16.02.2024, 14:57Bacteria Listeria se poate răspândi cu ușurință printre produsele care se află în vitrinele magazinelor alimentare, dar și pe aparatele de feliat, suprafețe și mâini.
Vineri, 11.11.2022, 17:45Pesta porcină nu a aplicat o lovitură de graţie doar micilor crescători! Nici procesatorii nu se simt mai bine, pentru că li s-a scumpit materia primă. Însă nevoia te obligă să găseşti soluţii. Aşa că mulţi dintre ei au trecut de la...
Marti, 17.12.2019, 16:22Pulpă de porc, piept de porc, pulpă de vită şi slănină, sare şi condimente naturale. Asta ar trebui să conţină un salam crud-uscat asupra căruia, ulterior, nu se intervine decât cu fum natural şi maturare prin uscare, în spaţii special...
Marti, 06.08.2019, 13:05Unele mezeluri, produse de patiserie, anumite sortimente de prăjituri sau mâncăruri de tip fast food vor dispărea de pe piaţă în cel mult doi ani. Comisia Europeană a adoptat un regulament prin care statele membre obligate să limiteze acizii graşi din alimente.
Marti, 07.05.2019, 16:42După Paşte, preţul la carnea de porc va exploda. Procesatorii anunţă că atât carnea proaspătă, cât şi mezelurile vor costa mai mult cu cel puţin zece la sută faţă de până acum. Şi vorbim abia de primul val, pentru că scumpirile ar...
Vineri, 19.04.2019, 19:28O universitate din Cluj a ajuns să facă profit de o mie de euro pe zi, dar nu din activităţi didactice! Banii vin de la un magazin unic în ţară, unde se vând mezeluri proaspete, lapte sau ouă. Totul la nişte preţuri mai mult decât...
Luni, 18.02.2019, 16:38Descoperire șocantă făcută recent de o echipă de reporteri. Ce conține mai exact parizerul cumpărat și consumat de români? Detaliile ce au ieșit la iveală sunt de-a dreptul scandaloase! Ce trebuie să afle consumatorii?
Luni, 14.01.2019, 22:42În urmă cu puţin timp, a izbucnit un incendiu puternic la una dintre cele mai mari fabrici de mezeluri! Există risc de explozie, iar pompierii au adus 10 autospeciale la faţa locului pentru stingerea incendiului. Flăcările au afectat deja o...
Duminica, 18.11.2018, 10:18Să afumi carnea pentru sărbători nu mai e deloc o provocare! Există pudră, spray, dar şi fum lichid. Practic, ai parte de o masă bogata cu preparate afumate, fără fum! În realitate însă, riscăm să mâncăm chimicale pe pâine, cu aromă de fum de pin.
Marti, 13.11.2018, 20:55Să afumi carnea pentru sărbători nu mai e deloc o provocare! Există pudră, spray, dar şi fum lichid! Practic, ai parte de o masă bogata cu preparate afumate, fără fum! În realitate însă, riscăm să mâncăm chimicale pe paine, cu aromă de...
Marti, 13.11.2018, 19:19Alimente false-asta au găsit în urma analizelor inspectorii sanitari. Peste jumătate dintre produsele preparate din carne tocată, cum ar fi salamul, crenvurștii sau cârnaţii, conţin alte ingrediente decât cele de pe etichetă.
Miercuri, 27.09.2017, 08:30Salamul, parizerul şi cârnaţii, toate vor fi mai scumpe în 2017. Producătorii au mărit preţul mezelurilor cu până la cinci procente, din cauza creşterii cheltuielilor de producţie. O măsură neaşteptată, după ce la jumătatea anului...
Marti, 10.01.2017, 13:33Salamul, parizerul şi cârnaţii vor fi mai scumpe în 2017. Producătorii au mărit preţul mezelurilor cu până la cinci procente, din cauza creşterii cheltuielilor de producţie. O măsură neaşteptată, după ce la jumătatea anului trecut,...
Luni, 09.01.2017, 19:49Jumătate din sortimentele de crenvurşti comercializate pe piaţă sunt colorate cu extract de gândaci exotici. La fel de multe astfel de preparatele conţin piele de pui şi zeci de E-uri. Consumat în cantitate mare, acest aliment poate provoca...
Luni, 09.05.2016, 19:33Românii sunt mari amatori de mezeluri. 8 din 10 consumă aceste preparate, arată un studiu recent. Salamul şi cremvuştii se află în topul preferinţelor, de altfel sunt şi cele mai ieftine.
Sambata, 16.04.2016, 19:26Cât de sigur este consumul de mezeluri? O întrebare la care tot mai mulți români încearcă să afle răspunsul în ultima vreme. În ciuda „legendelor” create pe marginea acestor produse, nutriționiștii ne liniștesc și ne îndeamnă să consumăm mezelurile de cea mai bună calitate
Joi, 10.12.2015, 15:37Noapte de coşmar în Ştefăneşti, judeţul Argeş. Cea mai mare fabrică de mezeluri din judeţ s-a făcut scrum într-un incendiu violent. Focul a cuprins o suprafaţă de şapte mii de metri pătraţi. La miezul nopţii, în fabrică erau 35 de...
Joi, 03.12.2015, 07:15Mezelurile sunt o alternativă la carne. Ele sunt mai gustoase și mai concentrate în calorii și grasimi. Din această cauză preparatele procesate trebuie consumate în cantitate mică.
Miercuri, 02.12.2015, 10:43Specialiștii recomandă consumul de mezeluri și carne în cantități mici, ca urmare a evaluării publicate de Centrul internațional de cercetări asupra cancerului (CIRC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care arată că mezelurile sunt cancerigene, iar carnea (cu excepția celei de pui) ar putea fi la fel de nocivă.
Marti, 27.10.2015, 09:20Mezelurile pot cauza cancer! Sunt otravă pentru organism, ca şi plutoniul sau azbestul. Până şi carnea roşie, gătită acasă, este posibil cancerigenă. Sunt rezultatele şocante, dar şi controversate, ale unui nou studiu realizat de...
Luni, 26.10.2015, 19:19Furt ca în filme la o cunoscută fabrică de mezeluri din Ştefăneşti, Argeş. Seiful în care se aflau 160 de mii de lei, bani pentru salarii, a fost spart la sfârşitul săptămânii.
Marti, 26.05.2015, 13:14Mezeluri şi brânzeturi ţinute în soare şi praf chiar în mijlocul Capitalei. Asta au descoperit reporterii Observator cu o cameră ascunsă.
Vineri, 22.05.2015, 19:30Mâncăm mezeluri tradiţionale româneşti, preparate cu. carne din import. Asta pentru că nu producem suficientă carne de porc. Ţări precum Germania, Spania sau Danemarca au luat cu asalt piaţa românească şi furnizează 70 la sută din...
Sambata, 31.01.2015, 19:33Specialiştii trag, încă o dată, un puternic semnal de alarmă! Conform unui studiu recent, efectele consumului zilnic de produse procesate sunt devastatoare
Sambata, 06.12.2014, 17:07Un cocktail de E-uri, cu gust de carne. Asta este reţeta anumitor sortimente de şuncă de Praga şi şuncă de curcan. Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor au găsit pe piaţă şi produse care conţin 11 adiditivi periculoaşi.
Vineri, 17.10.2014, 20:01Au mâncat salam cu soia zeci de ani şi, deşi stăteau ore întregi la coadă, românii sunt tot nostalgici. Le lipseşte gustul mezelurilor de altădată. Atunci, nu se foloseau nenumăraţi aditivi şi coloranţi. Registrul Reţetelor Consacrate...
Miercuri, 01.10.2014, 19:41Pericol pe piaţa cărnii! Reporterii Observator au descoperit la vânzare mezeluri şi carne de mici cu un conţinut de peste 50 la sută de soia. O fraudă de proporţii şi un risc imens pentru pentru cei care sunt alergici la acest ingredient.
Luni, 02.06.2014, 19:18Fără să ştie ce conţin, clienţii cumpără cam tot ce găsesc pe rafturi. Mai ales dacă pe etichetă este menţionat că produsul nu conţine e-uri sau conservanţi. De exemplu, crenvurştii conţin o enzimă folosită pentru a lipi bucăţile de carne. Astfel, preparatele arată mai bine şi sunt mai uşor de vândut.
Vineri, 30.05.2014, 22:16Crenwurşti pentru copii. Aşa sunt promovate semipreparatele care îi îmbolnăvesc pe cei mici. Ei conţin o enzimă folosită pentru a lipi bucăţile de carne. Astfel, preparatele arată mai bine şi sunt mai uşor de vândut. Nu contează că, un...
Vineri, 30.05.2014, 19:34Mezeluri fara etichete, ţinute în frigidere care nu funcţionează, alimente expirate lăsate pe rafturi la vânzare şi fructe depozitate lângă raionul de detergenţi. Aşa înţeleg patronii magazinelor săteşti să îşi vândă marfa.
Vineri, 11.04.2014, 19:27Produsele pentru Paşte erau ţinute deasupra unei bălţi de sânge sau în lăzii aruncate pe jos. Dintr-un loc plin de microbi carnea urma să ajungă în magazinele şi în supermarkerurile din Bucureşti.
Miercuri, 09.04.2014, 19:28Vi se întâmplă ca durerile de cap să nu treacă nici atunci când luaţi medicamente? De vină ar putea fi alimentaţia. Un studiu românesc arată că mezelurile anulează efectele unor pastile.
Marti, 08.04.2014, 19:20În postul Paştelui se numără păcatele. Ale celor care fac produse de post. Mezelurile care nu sunt de dulce sunt un cocktail de E-uri, avertizează nutriţioniştii. Mai grav este că printre ele sunt şi E-uri cancerigene. În plus, multe produse...
Joi, 06.03.2014, 19:41Tone de salam expirat au ajuns pe mesele noastre. Este alertă în toată ţara, se fac controale în supermarketuri, după ce resturi de mezeluri, aproape ieşite din termen, cumpărate din Germania la preţ de nimic, au fost revândute aici fără...
Vineri, 21.02.2014, 19:04Vezi cum se realizeaza produsele din carne romanesti si cat de sigure sunt din punct de vedere al producatorului!
Vineri, 19.04.2013, 10:45Mezelurile ne omoara cu zile. Carnatii, sunca si toate celelalte tipuri de carne procesata aproape ca dubleaza riscul bolilor de inima, arata un studiu britanic realizat pe jumatate de milion de europeni. Mai mult, consumatorii inraiti de carne procesata sunt predispusi la un stil de viata nesanatos, la fumat excesiv si obezitate. Prajita, consumata ca atare sau folosita in alte preparate, carnea procesata este boala curata potrivit cercetatorilor britanici.
Joi, 07.03.2013, 21:22Scandalul carnii de cal in loc de vita ii sperie pe macelari. E singura explicatie dupa ce autoritatile au descoperit o tona de carne pe fundul lacului Tarnita, langa Cluj Napoca. Nu e oficial inca, dar cei de la DSP par convinsi ca e vorba de cal, care-ar fi ajuns, cel mai probabil, fie amestecat cu vita, fie in mezeluri
Luni, 25.02.2013, 10:47Scandalul carnii de cal in loc de vita ii sperie pe macelari. E singura explicatie dupa ce autoritatile au descoperit o tona de carne pe fundul lacului Tarnita, langa Cluj Napoca. Nu e oficial inca, dar cei de la DSP par convinsi ca e vorba de cal....
Luni, 25.02.2013, 06:51Cu totii facem cumparaturi: o data la doua saptamani, la o saptamana sau chiar cateva zile, intocmim liste cu cele de trebuinta casei si familiei noastre. Aproape mereu, din listele noastre face parte carnea, sub toate formele ei: carne pentru gatit, mezeluri sau specialitati din carne. Specialistii in chimie alimentara ne ofera cateva reguli esentiale in alegerea celor mai proaspete si de calitate produse din carne.
Luni, 26.11.2012, 12:58Mancam mult si prost. Romanii nu renunta nici in ruptul capului la paine, mezeluri, zahar si grasimi, iar pestele este la fel de rar in farfurii ca merele si portocalele. Asa se face ca suntem europenii care consuma cele mai multe produse de...
Duminica, 14.10.2012, 19:16Au pornit afacerea cu drag si cu retete mostenite de la parinti. Aveau o singura regula. Sa aiba doar produse traditionale, simple si sãnãtoase. Si desigur, gustoase.
Miercuri, 29.08.2012, 13:41Atentie mare la alimentele pe care le cumparati! La aproape un sfert din produsele verificate Protectia Consumatorului a gasit nereguli.
Miercuri, 13.06.2012, 00:00"Sa nu ne miram cand se scurge apa din parizer si din salam”, a avertizat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, referindu-se la faptul ca nimeni nimeni nu verifica retetele producatorilor de alimente si ingredientele folosite.
Joi, 12.04.2012, 00:00Mezelurile de pe piata romaneasca sunt pline de apa, sare si chimicale. Observatorul a demonstrat acest lucru saptamina trecuta, prin analize de laborator. Astazi, au recunoscut-o si producatorii, care mai sustin ca Ministerul Agriculturii nu are...
Luni, 19.03.2012, 19:43Platesti carne, mananci apa cu sare! O echipa a Observatorului a testat pastrama, jambonul si sunca scoase la vanzare de mai multi producatori de pe piata. Rezultatele sunt uluitoare. Preparatele au in compozitie peste 70% apa. Mai grav decat faptul ca suntem pacaliti, este ca ajungem sa ne punem sanatatea in pericol cu fiecare dumicat.
Luni, 12.03.2012, 00:00Cumparam sare si apa in loc de carne in mezeluri, o combinaţie care nu doar ca nu ne hraneste, dar ne si imbolnaveste. E concluzia inspectorilor de la Protecţia Consumatorului care au gasit in jumatate din produsele verificate mai multa sare decât...
Luni, 27.02.2012, 19:15Inspectorii de la Protectia Consumatorului au gasit in aproape jumatate dintre mezelurile verificate mai multa sare decat prevede legea. Pentru conservare, preparatele sunt injectate in mod normal cu un amestec de sare, conservanti si apa, dar multi producatori intrec masura ca produsele sa atarne mai greu la cantar.
Luni, 27.02.2012, 00:00Peste 100 de angajati ai Fabricii de mezeluri din Calarasi, al carei patron, George Naghi, a murit in urma cu 4 luni, intr-un accident cu salupa, au protestat astazi pentru ca nu si-au primit salariile pe luna noiembrie. Oamenii sustin ca problemele la...
Vineri, 23.12.2011, 16:25