- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fripturile din coaste de porc sunt nelipsite de pe mesele sărbătorilor de iarnă, iar Vlăduț, iscusitul bucătar de la Neatza cu Răzvan și Dani, ne-a încântat de-a lungul timpului cu rețete interesante și diverse care ne-au folosit drept sursă de inspirație în bucătăriile noastre.
Dintre multitudinea de Rețete din bucătăria lui Vlăduț, am ales trei rețete de friptură din coaste de porc cu trei garnituri diferite.
Rețeta Coaste de porc dulci-picante cu garnitură de gutui dulce-acrișoară - Ingrediente:
- 1 kg coaste de porc
- sare
- piper
- 250 g dulceață de smochine
- 100 g pastă de ardei iute
- 1 kg gutui
- 150 g zahăr brun
- 50 g unt
- 1 lingură amidon
- 500 ml smântână dulce
Rețeta Coaste de porc dulci-picante cu garnitură de gutui dulce-acrișoară - Mod de preparare
Se curăță coastele de porc de pielița interioară cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit, apoi se condimentează cu sare și piper. Se ung bine cu dulceață de smochine și pastă de ardei iuți, se învelesc în hârtie de copt, apoi în folie de aluminiu și se dau la cuptor la temperatură ridicată, pentru o oră. Se desfac și folie și hârtie și se mai lasă la cuptor 20 de minute, pentru a se rumeni frumos.
Între timp se prepară delicioasa garnitură de gutui. Se spală bine gutuile și se feliază grosier, îndepărtându-le cotoarele, apoi se călesc în unt. Se caramelizează zahărul, se stinge cu smântâna, apoi se adaugă gutuile. Se lasă sosul să fiarbă pentru 2-3 clocote, se adaugă puțin amidon pentru îngroșare și un praf de sare, se amestecă ușor până se îngroașă sosul și se stinge focul.
Gutuile astfel preparate constituie o garnitură excelentă pentru coastele dulci-picante, realizând astfel un preparat de toamnă delicios!
- Din aceeași categorie de rețete cu coaste de porc, mai puteți opta și pentru Rețeta Coaste de porc la cuptor cu gogoșari caramelizați
Reţeta Coaste de porc cu garnitură de cartofi și un sos foarte delicios - Ingrediente:
- 1 kg coaste de porc
- sare
- piper
- ulei de măsline
- 1 ceapă
- 2-3 căţei de usturoi
- chimen
- 1/2 lămâie
- 2-3 ardei capia
- 1 kg cartofi noi
- Pentru sos:
- iaurt grecesc
- sos de brânză
- sos barbeque
- muştar
- maioneză cu usturoi
- miere
- dulceaţă de ardei iuţi
- ceapă verde
- coajă de lămâie
Mod de preparare pentru Reţeta Coaste de porc cu garnitură de cartofi și un sos foarte delicios
Coastele de porc se ung cu ulei de măsline, se condimenteaă cu sare, piper şi chimen şi se înfăşoară mai întâi în hârtie pergament, apoi în folie de aluminiu. Alături de coaste, în hârtia pergament se adaugă şi o ceapă tocată mai mare, o jumătate de lămâie şi 2-3 căţei de usturoi, pentru un plus de gust. Se dau la cuptor, la temperatură medie, până sunt bine rumenite. Spre final, se desfac din hârtie şi din folie, se ung cu miere şi sos barbeque şi se mai lasă la cuptor câteva minute, pentru a se colora frumos.
Cartofii şi ardeii se coc la cuptor, iar pentru sos se amestecă toate ingredientele enumerate.
Rețeta Coaste dulci-picante cu glazură de rodie și oțet balsamic - Ingrediente:
- 2 kg coaste de porc
- sare
- piper
- boia de ardei
- 100 ml reducție de oțet balsamic
- 100 ml reducție de rodie
- 1-2 linguri miere
- puțin sos barbeque
- pătrunjel verde
- apă
- Pentru garnitură:
- 4-5 ardei portocalii
- 600 gr din 3 tipuri de brânzeturi cremoase, preferate
- pătrunjel verde
- ardei iute
- 4-5 mere verzi
Mod de preparare pentru Rețeta Coaste dulci-picante cu glazură de rodie și oțet balsamic
Se prepară un baiț din cele două reducții, sos barbeque, sare, piper, pătrunjel verde tocat fin, miere și boia de ardei.
Coastele de porc, curățate de tendoanele de pe partea cu oase, se țin în baiț, la rece, 30 de minute. Apoi se mai adaugă apă să fie ușor acoperite și se dau la cuptor, acoperite cu folie de aluminiu, pentru aproximativ 2 ore la foc mediu. Se mai lasă și descoperite, 20-30 de minute, pentru a se rumeni frumos.
Pentru garnitură, se trag ardeii ușor la tigaie, doar atât cât să se pătrundă ușor și să-și degaje aroma în interior. Apoi li se înlătură capacul, se curăță de nervuri și semințe și se umplu cu brânzeturile amestecate ciu pătrunjel verde, tocat și ardei iute, după gust. Se dau la cuptor pentru câteva minute, pentru a se întrepătrunde gusturile.
Merele se caramelizează fie la cuptor fie la tigaie, tăiate în sferturi.