In primul rand, inainte sa pui florile in vaza, trebuie sa le tai coditele. Tine-le intr-un vas in apa si fa o taietura pe diagonal cu un cutit ascutit. Nu folosi foarfecele pentru ca le poti strive si florile nu vor putea trage toata apa de care au nevoie. Inlatura toate frunzele si spinii care vor fi in apa din vaza, pentru ca vor devein sursa de bacterii pentru plante.
Apoi pregateste apa. Cele mai multe flori o prefera la temperatura camerei, desi lalele, irisii si narcisele supravietuiesc cel mai bine in apa rece ca gheata. O substanta conservanta de la florarie poate de asemenea sa ajute, insa poti sa faci si una in casa amestecand suc de lamaie cu putina solutie de inalbire, sau o lingurita de zahar si solutia mentionata.
Cu toate acestea, astfel de amestecuri nu ofera nutrientii necesari unei flori, iar cele cumparate ar putea fi mai sigure.
De indata ce ai pus buchetul in vaza, tine-l ferit de lumina directa a soarelui si pune-l intr-un loc racoros. Indeparteaza florile care incep sa se vestejeasca inainte ca ele sa contamineze intregul buchet. Schimba apa la fiecare doua-trei zile, daca nu chiar zilnic. Asigura-te ca adaugi de fiecare data solutii de conservare si ca tai din tulpina pentru a le permite florilor sa absoarba mai multa apa.
Nu amesteca narcisele cu alte flori pentru ca emit in apa o substanta toxica pentru alte plante. Urmand aceste instructiuni vei avea parte de flori proaspete pana la 10 zile pentru majoritatea dintre ele, garofitele putand rezista si 21 de zile.
Foto: yaowuzhang.com
SAE a ajuns si in Romania... Fiica Madonnei, Lourdes, si-a lansat propria linie de cosmetice...