Live acum
Prime Time 20:00Film: Asasin american

Sfinții Trei Ierarhi, 30 ianuarie. Obiceiuri și tradiții: ziua în care afli cine îți este ursitul

Potrivit calendar ortodox, pe 30 ianuarie credincioșii îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi. Află ce obiceiuri și tradiții trebuie să respecți în ultima mare sărbătoare a acestei luni.

Calendar ortodox 30 ianuarie, cinstirea Sfinții Trei Ierarhi

Sfinții Trei Ierharhi, sărbătoare de cruce roșie, prăznuiți de Biserică, joi, 30 ianurie, sunt: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur.

Credința populară vorbește despre faptul că în această zi încolțește grâul sub zăpadă, iar vremea începe să se schimbe, semănând a primăvară. Se spune că oamenii primesc astăzi semne despre cum va fi vremea în perioada ce vine, iar fetele tinere mănâncă doar pâine și sare în dorința de a-și descoperi ursitul. Dacă streșinile curg, atunci vom avea parte de o primăvară rece, iar dacă acestea nu curg, atunci vine o vară caldă.

Sfinții Trei Ierarhi, obiceiuri și tradiții

Acum e bine să se împace rudele după lungi dispute.Toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate.

În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe şi nu se mătură pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente sau infirmitate.

În această zi nu este bine să împrumuţi lucruri din casă ca să fi ferit de pagubă.

În anumite zone se aduc ofrande pentru morţii neîmpărtăşiti: gospodinele merg la biserică şi apoi împart colivă, fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria celor decedaţi din familie.

Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor: acestea trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului dacă au probleme şi necazuri.

Gospodina care nu respectă sărbătoarea, spală rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, poate rămâne văduvă.

Femeile care au păcătuit făcând un avort e bine să facă pomeniri şi să împartă ofrande a pentru fi iertate.

Citește și: Rugăciunea pentru datorii. Scapi imediat de problemele financiare și primești bani