Antena Căutare

Sinaxarul zilei de 21 august. Iată ce sfinți se cinstesc, marți, în Calendarul Orodox

Sinaxar marti, 21 august. Afla ce sfinti praznuieste Biserica Ortodoxa in aceasta zi, potrivit calendarului-ortodox.

Sinaxar marți, 21 august. Află ce sfinți prăznuiește Biserica Ortodoxă în această zi, potrivit calendarului-ortodox.

În această luna, în ziua a douăzeci și una, pomenirea Sfântului Apostol Tadeu, numit și Levi.

Acest Sfânt Apostol Tadeu, numit și Levi, era din cetatea Edesei, evreu de neam, foarte iscusit și învatat în dumnezeieștile Scripturi.

Deci suindu-se la Ierusalim că să se închine, în zilele lui Ioan Botezătorul, și auzind propovăduirea lui, minunându-se foarte de viață lui îngereasca, s-a pocăit de păcatele sale și s-a botezat de la dânsul.

După această vazând pe Hristos și minunile ce se făceau de către Dânsul și auzind învatatura Lui, a urmat după Dânsul pâna la mântuitoarea patimă.

Iar după Înălțarea Domnului, s-a întors în patria să, Edesa, și, după făgăduință Mântuitorului față de regele Abgar (vezi 16 august), l-a tămăduit pe acesta de lepra lui și l-a botezat.

Și învatând și luminând pe alții mulți, și facând biserici, umblă și cerceta cetățile Siriei. Și mergând la Berit, cetatea din Fenicia, și învatând și acolo pe mulți și botezând, s-a mutat cu pace către Domnul.

Iar moaștele Sfântului Apostol Tadeu au fost aduse la Constantinopol - dimpreună cu cele ale Apostolului Andrei - de către Sfântul marele mucenic Artemie (preznuit la 20 octombrie), în anul 377.

Tot în această zi, pomenirea Sfintei Mucenite Vasa, împreuna cu copiii ei: Teognie, Agapie și Pistos.

Această muceniță a trăit în zilele împaratului Maximian Galerius (305-311), și era din cetatea Edesa. Și însotindu-se cu un popa idolesc, anume Valerie, a născut trei copii cu dânsul: Teognie, Agapie și Pistos, pe care i-a crescut în dreapta credință, pentru că ea era credincioasă și creștină de la strămoșii ei.

Fiind pârâta de însusi bărbatul sau, a stat de față cu copilașii ei înaintea Antipatului Vicarie, și mărturisindu-se că este creștină, pe dânsa și cu cei doi copii mai mici au închis-o în temniță, iar pe Teognie, fiul ei cel mai mare, l-au spânzurat. Apoi au adus pe Agapie, al doilea fiu al ei, și l-au bătut cumplit; iar maică-să îl îmbarbata și-l îndemna la răbdare; după aceea i-au despuiat pielea capului pâna la piept. Iar în vremea când îl despuiau, zicea nevoitorul lui Hristos zicerea această vrednică de pomenire: "Nu este lucru mai dulce decât a patimi cineva pentru Hristos". După această au adus și pe al treilea fiu ce-l chema Pistos; și mărturisind credință în Hristos, și fiind supus la tot felul de chinuri li s-au tăiat la toți trei frații capetele.

Iar maică lor Vasa, atunci se află în temniță fără mâncare, primind însa hrană din mâna îngerului. Apoi scotând-o din temniță, i s-a poruncit că să urmeze după Vicarie, care mergea în Macedonia. Și acolo silind-o că să jertfească și nevrând să asculte, a fost supusă la nenumărate chinuri, că să fie silită să aducă jertfe. Apoi a fost trimisă la consularul Cizicului, care vazând că nu se supune să aducă jertfe la idoli, a poruncit să i se zdrobească mădularele, și așa, tăindu-i-se capul, și-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenirea Sfintei Teoclita, facatoarea de minuni.

Această sfânta a trăit pe vremea împaratului Teofil, urâtorul de Hristos, și era de neam din latura optimatilor; părinții ei erau Constantin și Anastasia. Crescută fiind din pruncie cu plăcerea de Dumnezeu, a fost însotita cu bărbat al cărui nume era Zaharia, fără să se smintească ea cât de puțîn de însotirea cu el. Căci de atunci multe și nenumărate milostenii făcea, dându-se pe sine la îndeletnicirea dumnezeieștilor cuvinte, și tot lucrul bun cu lesnire îl făcea, împlinind poruncile Scripturilor. Lucra înca toată ziua și slujea la trebuințele săracilor ce veneau la casă să și la toți cei din casă. Iar când a venit vremea mutării sale, chemându-și toate rudeniile și cunoscuții, le-a spus și ziua mutării sale și cele ce erau să se lucreze în urmă. Iar minunile ce au urmat după adormirea să, cu neputință este nouă a le scrie, prescurtare întrebuintând.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Sursă: .calendar-ortodox.ro

Canon de rugăciune 21 august. Rugăciune către Sf Apostol Tadeu... Secret de milioane pentru femei! Ce își dorește un bărbat într-o relație!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x