Antena Căutare

9 idei de mâncare rapidă pentru cină pentru femeile ocupate. Ce să găteşti repede şi delicios când eşti în criză de timp

Când vii de la birou ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să stai cu orele în bucătărie pentru a prepara cina. Ai nevoie de preparate ușoare, care se gătesc repede și sunt pe placul întregii familii. Ti-am pregătit câteva idei de mâncare rapidă pentru cină pe care să le încerci atunci când nu mai ai inspirație.

Galerie
Mâncare rapidă pentru cină.. Pentru cină alege preparate bogate în proteine și legume. | Shutterstock

O cină rapidă și sănătoasă ar trebui să conțină o combinație echilibrată de proteine, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase. Proteinele pot proveni din carne slabă, pește, ouă sau leguminoase, iar carbohidrații complecși din cereale integrale, legume sau cartofi. Grăsimile sănătoase se găsesc în avocado, nuci, semințe și uleiuri vegetale.

Idei delicioase de mâncare rapidă pentru cină

Pulpe de pui cu ciuperci și parmezan

Pulpe de pui cu ciuperci și parmezan sunt perfecte cu o salată de legume de sezon sau cu salată verde.

Articolul continuă după reclamă

Ingrediente

  • 2 linguri de făină universală
  • 1/2 linguriță de sare, împărțită, plus mai multă după gust
  • 1/4 linguriță de piper proaspăt măcinat, împărțit, plus mai mult după gust
  • 4 pulpe întregi de pui
  • 3 linguri de ulei de măsline, împărțit
  • 2 cepe albe, tocate
  • 250 g ciuperci cremini, tăiate și feliate
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 80 ml vin alb sec
  • 120 g smântână pentru gătit
  • 40 g parmezan ras fin
  • 350 g spanac proaspăt

Mod de preparare pulpe de pui cu ciuperci și parmezan

Într-un castron adânc, se adaugă făina, 1/4 linguriță de sare și 1/8 linguriță de piper negru. Se amestecă bine cu o furculiță.

Se pun pulpele de pui deasupra amestecului de făină. Se amestecă cu mâna astfel încât carnea să fie complet acoperită peste tot, apoi se scutură excesul. După aceea, se transferă, iar făina rămasă se aruncă.

Se pune o tigaie mare la foc mediu și se adaugă 2 linguri de ulei de măsline. Se înclină tigaia pentru a o acoperi uniform cu ulei, apoi se pun pulpele de pui într-un singur strat. Se lasă să se gătească, fără să se miște, până când partea din tigaie devine maro-aurie, 3-5 minute. După aceea, se întorc și se mai lasă încă 2-4 minute. Dacă tigaia nu este suficient de mare, se poate găti puiul în două reprize.

După ce s-au prăjit pulpele se transferă pe o farfurie curată și se acoperă cu folie de aluminiu. Se lasă deoparte cât timp se prepară sosul.

Se dă focul mai mic și se pune restul de ulei de măsline. Se pune la călit ceapa și se lasă aproximativ 1 minute, apoi se pun ciupercile și usturoiul și se asezonează cu restul de 1/4 linguriță de sare și 1/8 de linguriță de piper negru. Se lasă să se călească până se înmoaie, 2-3 minute.

Apoi se adaugă vinul alb și se răzuiește fundul tigăii cu o lingură de lemn, pentru a desprinde orice bucăți de carne. Se aduce vinul la punctul de fierbere și se lasă până când dispare mirosul de alcool, aproximativ 1 minut. Apoi se încorporează smântâna și se lasă să fiarbă ușor. După aceea, se adaugă spanacul în 2 sau 3 reprize, amestecând după fiecare. După ce toate frunzele se înmoaie, se pune și parmezanul și se lasă până se topește complet.

Se pun pulpele de pui în sos și se lasă să fiarbă 2-3 minute. Dacă este necesar se mai pun sare și piper. Se servesc cât sunt calde.

Citește și: 5 rețete de sosuri pe bază de maioneză pe care trebuie să le știi. Le poți folosi la orice fel de friptură, salate, sandvișuri

Paste cu ton

Pastele cu ton sunt gata în maximum 15 minute și au un echilibru perfect între carbohidrați și proteine.

Ingrediente

  • 300 g paste uscate
  • 40 g unt sărat
  • 2 linguri de făină
  • 500 ml lapte
  • 100 g cașcaval ras
  • 425 g conserva ton în apă, scurs

Mod de preparare paste cu ton

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se unge ușor un vas termorezistent. Se gătesc pastele urmând instrucțiunile de pe pachet, apoi se scurg, rezervând 1/4 cană din apa în care au fiert.

Se topește untul într-o cratiță la foc mediu și apoi se pune făină. Se gătește, amestecând, timp de 1 minut sau până când compoziția începe să clocotească. După aceea se ia de pe foc și se încorporează treptat laptele. Când s-au combinat bine se readuce cratița pe foc și se amestecă în mod constant, timp de 3-4 minute sau până când sosul se îngroașă. Apoi se ia iar de pe foc, se încorporează jumătate din cantitatea de cașcaval și se asezonează cu piper.

Pastele se pun într-un castron și amestecă cu tonul și cu apa rezervată. După aceea, se pun în sosul de brânză și se presară deasupra brânza rămasă. Se dă compoziția la cuptor pentru 12-15 minute. Se servește fierbinte.

Citește și: Cum se face crema de ciocolată pentru tort și prăjituri. Trucuri ca să-ți iasă delicioasă

Plăcintă țărănească cu pui

Plăcinta cu pui o porți servi la cină, iar ceea ce îți rămâne poate fi prânzul de a doua zi de la birou.

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 30 g unt
  • 1 praz, tocat
  • 1 ceapă, tocată
  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 250 g ciuperci champignon, tăiate în sferturi
  • 100 g kaiser, fără șorici, tăiat cubulețe
  • 500 g pulpe de pui dezosate, tocate grosier
  • 80 ml vin alb
  • 1 lingură de muștar cu boabe de muștar
  • 1 lingură de făină
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • cimbru proaspăt, tocat
  • pătrunjel proaspăt, tocat
  • 1 foaie de foitaj congelat, decongelat
  • 1 ou, bătut ușor

Mod de preparare plăcintă țărănească cu pui

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Untul și uleiul se pun într-o tigaie și se lasă să se încingă până când untul face spumă. Apoi se pun ceapa și prazul și se gătesc, amestecând des, timp de 4 minute. După aceea, se adaugă usturoiul, ciupercile, kaizerul și puiul. Se lasă să se gătească împreună, amestecând des, timp de 5-6 minute sau până când puiul devine auriu.

Se adaugă vinul și se lasă să fiarbă 2 minute sau până când lichidul scade. După aceea, se încorporează muștarul, se presară făina și se amestecă timp de 2 minute. Apoi se adaugă smântâna, cimbrul și pătrunjelul și se asezonează. Se gătește în continuare amestecând continuu, timp de 2-3 minute sau până când sosul începe să se îngroașe.

Se transferă amestecul de pui într-un vas de plăcintă și se acoperă cu aluat, tăind orice exces. Cu ajutorul unei furculițe se apăsa marginile aluatului pentru a-l sigila. Folosește un cuțit pentru a face o cruce mică în centrul aluatului, apoi se unge ușor aluatul cu ou. Se dă plăcinta la cuptor pentru 30-40 de minute

Citește și: Cele mai folosite tipuri de ceapă. Tot ce trebuie să știi despre ele pentru a obține preparate delicioase

Reţete pentru mâncare în familie

Risotto cu pui

Risotto de pui este atât de cremos și de gustos, încât întreaga familie îl va adora. Servește-l fierbinte și te vei bucura de un preparat italienesc.

Ingrediente

  • 2,5 l supă de pui
  • 40 g unt
  • 125 ml ulei de măsline
  • 2 cepe roșii, tocate mărunt
  • 900 g orez Arborio
  • cimbru proaspăt
  • 125 ml vin alb sec
  • 6 pulpe de pui dezosate, tăiate în bucăți de 1 cm
  • 200 g ciuperci champignon, tăiate în bucăți de 1 cm
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 120 g parmezan ras fin

Mod de preparare risotto cu pui

Se pune supa de pui la fiert într-o oală și se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai mic. Într-o tigaie se pun untul și două linguri de ulei și se pun la foc mediu. Se adaugă ceapa și se gătește amestecând, timp de 5 minute. Apoi se pun orezul și cimbrul. Se amestecă timp de 1 minut, după care se adaugă vinul și se lasă până când lichidul este absorbit. Se pune supa peste orez cu un polonic, amestecând după fiecare cu o lingură de lemn până când lichidul se absoarbe. Se continuă procesul până când se termină supa, timp de 20-30 de minute sau până când orezul este fraged.

Se încinge uleiul rămas într-o tigaie la foc mare. Se pune puiul și se prăjește timp de 5 minute sau până când începe să se rumenească. Se adaugă carnea de pui, parmezanul în risotto și se amestecă. Se condimentează cu sare și piper și se servește.

Citește și: Negresă cu sfeclă roșie fără zahăr. Rețeta de care ai nevoie când vrei ceva dulce, dar sănătos

Pulpe de pui în crustă cu muştar cu miere

Pulpele de pui în crustă se servesc calde, alături de sosurile preferate, cartofi gătiți în diferite moduri sau legume la aburi.

Ingrediente

  • 100 g muștar de Dijon
  • 2 linguri de miere
  • 1 linguriță de praf de ceapă, împărțită
  • 1/8 linguriță sare
  • 8 pulpe de pui
  • 250 g covrigei
  • 100 g pesmet simplu
  • 1/4 linguriță de praf de usturoi
  • 1 ou mare, bătut

Mod de preparare pulpe de pui în crustă cu muştar cu miere

Într-un castron mic se amestecă muștarul de Dijon, mierea, 1/2 linguriță praf de ceapă și 1/8 linguriță sare. Se transferă 1/4 cană din amestec într-un castron mare, iar restul se lasă deoparte.

Se pun pulpele de pui în castronul mare și se marinează, minimum 30 de minute sau se lasă peste noapte.

Înainte de a da pulpele la cuptor, se preîncălzește cuptorul la 220°C.

Covrigeii se pun într-o robot de bucătărie și se procesează până capătă o textură grosieră, apoi se amestecă cu pesmetul, pudra de usturoi și praful de ceapă rămas. Se transferă într-un vas adânc.

Se adaugă oul la puiul de marinat și se amestecă bine astfel încât să fie foarte bine acoperit. Se apasă fiecare pulpă în amestecul de pesmet, astfel încât să se lipească bine și să fie bine acoperită.

Se unge cu ulei o tavă. Se pun pulpele de pui pe ea și se dau la cuptor 8-10 minute, apoi se întorc și se mai lasă încă 10 minute. Se servesc cu restul de muștar cu miere.

Citește și: Reteta de hummus cu morcovi. Cum se prepara gustarea perfectă pentru primăvară

Somon în folie cu legume

Somonul cu legume este gata în 10-15 minute și este un preparat perfect pentru cină fiind bogat în acizi grași omega 3.

Ingrediente

  • 4 fileuri de somon cu piele
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 60 g unt nesărat, topit, plus mai mult pentru folie
  • mărar proaspăt tocat, plus mai mult pentru garnitură
  • 1 lingură de usturoi, tocat mărunt
  • 1 lingură de coajă răzuită de lămâie
  • 1 ardei gras roșu, feliat
  • 200 g porumb congelat, decongelat
  • 200 g fasole neagră din conservă, scursă

Mod de preparare somon în folie cu legume

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se asezonează somonul cu sare și piper. Se unge cu unt centrul a patru bucăți de folie de aluminiu, apoi se pune în fiecare, în centru, câte o bucată de somon, cu pielea în jos.

Se combină untul, mărarul, usturoiul și coaja de lămâie într-un castron. Se pune amestecul de unt peste somon, împărțindu-l uniform. Apoi se pun ardeiul, porumbul și fasolea, distribuind cantitatea în mod egal. Se înfășoară strâns conținutul în folie și apoi se pune fiecare pachețel pe tava de copt. Se dă la cuptor 15-20 de minute. Se ornează cu mărar.

Citește și: Bougatsa, plăcinta grecească cu griș și vanilie sau cu cremă, un desert tradițional grecesc delicios

Idei de mâncare pentru felul doi

Chiftele suedeze cu pui

Chiar dacă un preparat care se face greu, chiftelele suedeze cu pui se prepară în maximum 30 de minute. În plus, au un gust delicios.

Ingrediente

  • 450 g carne tocată de pui
  • 1 ceapă tocată
  • 1 ou mare, bătut
  • 60 g pesmet
  • 1 1/2 linguriță de usturoi tocat
  • 1/4 linguriță de ienibahar măcinat
  • 1/4 linguriță de nucșoară proaspătă
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 2 linguri de ulei de canola
  • 2 linguri de făină
  • 400 g supă de vită
  • 2 linguri de smântână
  • pătrunjel tocat, pentru ornat
  • piure de cartofi, pentru servire
  • dulceață de merișoare, pentru servire

Mod de preparare chiftele suedeze cu pui

Carnea tocată de pui, ceapa, oul, pesmetul, usturoiul, ienibaharul și nucșoara se amestecă bine într-un castron. Se asezonează cu sare și piper și apoi, din amestecul rezultat, se formează 10 chiftele.

Se încinge uleiul într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu. Se pun chiftele și se gătesc, întorcându-le din când în când, până când devin aurii pe toate părțile, 12-14 minute. Se scot pe o farfurie. Apoi se pune făina în tigaie și se amestecă pentru 30 de secunde.

Se toarnă supa de vită și se încorporează smântâna, amestecând ocazional, până se îngroașă, 2-3 minute. După aceea, se pun chiftelele și se gătesc, întorcându-le astfel încât să fie acoperite de sos pe toate părțile, aproximativ 1 minut. Se ornează cu pătrunjel si se servesc peste piure de cartofi și cu dulceață de merișoare.

Citește și: Modele de ouă umplute. Idei şi reţete pentru aperitive gustoase şi uşoare

Curry de ciuperci, năut și spanac

Atunci când vrei un preparat mai exotic, dar nu vrei să stai mult în bucătărie poți încerca să faci curry cu ciuperci, năut și spanac.

Ingrediente

  • Pentru chapatis
  • 250 g făină chapati, plus suplimentar pentru pudrat
  • 50 g unt, topit
  • ½ linguriță sare
  • Pentru curry
  • ulei de măsline, pentru prăjit
  • 400 g ciuperci, feliate gros
  • 1 ceapă, tocată grosier
  • 3 căței de usturoi, pisați
  • 30 g rădăcină de ghimbir, ras
  • 30 g piure de roșii
  • 1 lingură garam masala
  • ½ linguriță de boia afumată sau pudră de chilli
  • 2 cutii de 400 g năut scurs
  • 400 g roșii tocate
  • 250 g spanac congelat, decongelat
  • 100 g iaurt natural
  • 30 g coriandru proaspăt, tocat grosier
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare curry de ciuperci, năut și spanac

Pentru a face chapatis, se pune făina de chapati într-un castron mare, se adaugă sarea și se face o gaură în mijloc. Se pun treptat 160–180 ml apă și se amestecă până se formează un aluat gros. Se răstoarnă pe o suprafață ușor înfăinată și se frământă timp de 5 minute, până se obține un aluat elastic. Apoi se acoperă cu un prosop curat și se lasă să se odihnească timp de 20 de minute.

Se încălzește un puțin ulei într-o cratiță la foc mare și se prăjesc ciupercile timp de 5-6 minute până se rumenesc, apoi se transferă pe o farfurie cu o lingură. Se șterge tigaia, se mai pune puțin ulei, se dă focul mai mic și se prăjește ceapa 4-5 minute până când se înmoaie, apoi se adaugă usturoiul și ghimbirul. După 2-3 minute se pun condimentele, se lasă 30 de secunde și se pun piureul de roșii și năutul. Se gătesc încă un minut, apoi se pun și roșiile tocate și ciupercile. Se acoperă vasul și se lasă să fiarbă ușor 10 minute.

Se ia de pe foc, se amestecă spanacul și iaurtul și se condimentează după gust.

În timp ce curry se fierbe, se face chapati. Se împarte aluatul în 8 bucăți egale și se rulează fiecare într-o bilă. Se pudrează ușor suprafața de lucru cu făină, apoi cu un sucitor se rulează fiecare într-un disc subțire, de aproximativ 15 cm în diametru.

Se încinge o tigaie antiaderentă la foc mediu și se prăjesc chapatis, pe rând, timp de 20-30 de secunde pe fiecare parte, până când se umflă și se formează bășici. Se ung cu untul topit si se servesc cu curry.

Citește și: Rețete de prăjituri tradiționale pentru mese festive. Ce dulciuri poți să pui pe masă la ocazii speciale

Rulouri de dovlecel

Rulourile cu dovlecel nu sunt potrivite doar pentru cină, ci și pentru pachetul de a doua zi de la birou.

Ingrediente

  • 4 dovlecei mari
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • ½ ceapă galbenă, tocată
  • 1 kg cârnați italianești
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 250 g brânză ricotta
  • 1 ou mare
  • 250 g parmezan, împărțit
  • 1 lingură de condimente italienești
  • sare după gust
  • piper după gust
  • 500 ml sos marinara
  • 250 g brânză mozzarella, mărunțită

Mod de preparare rulouri de dovlecel

Se preîncălzește cuptorul la 200°C și se unge cu ulei o tavă de copt de 22x33 cm.

Se curăță dovlecelul, i se taie capetele și se taie pe lungime în fâșii cu grosimea de 3 mm. Apoi se pun într-un vas cu apă cât timp se pregătesc restul ingredientelor.

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu și se călește ceapa până devine translucidă. Se adaugă cârnații în tigaie și se gătesc până se rumenesc. Se adaugă usturoiul și se mai călește încă 1 minut, după care se ia tigaia de pe foc.

Se bate brânza ricotta cu oul, jumătate din cantitatea de parmezan, sare și piper după gust și condimentele italienești într-un castron mare. Odată ce amestecul de cârnați s-a răcit, se adăugă în compoziția de ricotta și se amestecă bine pentru a se combina. Într-un castron separat, se amestecă parmezanul rămas și mozzarella.

Se toarnă sosul marinara în vasul de copt. Fâșiile de dovlecel se scot pe un prosop de hârtie pentru a se usca și apoi se pune câte o lingură de umplutură de ricotta și cârnați pe fiecare dintre ele. Se rulează pe rând din partea umplută spre partea goală și se pune fiecare în sos. Odată ce tava este umplută, se presară deasupra amestecul de brânză mozzarella. Se acoperă cu folie și se coaceți timp de 20 de minute, apoi se ia folia și se mai lasă încă 5 minute. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească la temperatura camerei cel putin 5 minute și se servește.

Trebuie sau nu să spălăm ouăle înainte să gătim cu ele. Ce spun experții... Alimente care crezi că sunt bune pentru tine, dar fac mai mult rău. Ce să nu mai pui în coșul de cumpărături...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x