Antena Căutare

Cremă catalană. Rețeta spaniolă pentru un desert cremos

Considerată unul dintre cele mai fine deserturi iberice, crema catalană este simbolul gastronomic al regiunii Catalonia și se servește tradițional de „Ziua Sfântului Iosif”, pe 19 martie.

Crema catalană este un desert specific regiunii Catalunia din Spania | Shutterstock

Delicată, parfumată cu scorțișoară și coajă de citrice, ea amintește de celebra crème brûlée din Franța, dar are o identitate proprie, fiind mai ușoară, mai puțin grasă și cu note aromatice mai intense.

De-a lungul timpului, rețeta a devenit emblematică pentru cultura spaniolă, fiind menționată în scrieri medievale din secolul al XIV-lea, ceea ce o face chiar mai veche decât varianta franceză. În Catalonia, desertul era pregătit la mănăstiri și la mesele festive, unde stratul crocant de zahăr ars semnifica bogăția și sărbătoarea.

Un prim secret al reușitei este infuzarea laptelui cu scorțișoară și coajă de lămâie sau portocală. Acest pas aduce desertului parfumul aparte care îl diferențiază de alte creme. Gălbenușurile trebuie bătute cu zahăr până devin spumoase, iar îngroșarea se face cu amidon de porumb, care oferă finețe. Caramelizarea finală este esențială: zahărul presărat deasupra se transformă într-o crustă aurie, crocantă, care contrastează cu textura moale a cremei reci.

CITEȘTE ȘI: San Sebastian Cheesecake, varianta spaniolă a celebrului desert clasic

Articolul continuă după reclamă

Crema catalană în lume

Variantele internaționale arată cât de mult a inspirat crema catalană alte culturi. În Franța, crème brûlée este poate cea mai cunoscută rudă, dar folosește frișcă lichidă și vanilie, fiind mai onctuoasă și mai grea. În Italia, crema pasticcera, deși nu se caramelizează, are aceeași bază de lapte și ouă și este folosită pentru umpluturi de prăjituri. În Portugalia, „leite-creme” este aproape identică cu crema catalană, dar adesea aromatizată cu lămâie și servită și la temperatura camerei.

În Marea Britanie, custard-ul clasic sau „Trinity cream”, precursorul crème brûlée, are aceeași idee de crustă arsă de zahăr. Toate aceste deserturi arată cum un preparat simplu a căpătat forme multiple în Europa, adaptate gusturilor locale.

CITEȘTE ȘI: Rețetă cremă de zahăr ars. Trucuri pentru un desert gustos

Cum se păstrează crema catalană

Crema catalană poate fi păstrată la frigider timp de două zile, acoperită cu folie alimentară, dar stratul de zahăr se caramelizează doar înainte de servire. Dacă se prepară din timp, este bine ca bolurile să fie gata porționate, astfel încât desertul să nu fie reîncălzit.

Este preferabil să fie servită rece, imediat după ce zahărul a fost caramelizat, pentru a simți contrastul dintre crusta caldă și crema rece. Poate fi acompaniată de fructe proaspete, de biscuiți crocanți sau de un pahar de vin dulce, așa cum se obișnuiește în Catalonia.

CITEȘTE ȘI: Budincă de lapte, caramelizată. O alternativă la crema de zahăr ars

Rețetă de cremă catalană

Ingrediente

  • 500 ml lapte integral
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 100 g zahăr tos + 2 linguri pentru caramelizat
  • 25 g amidon de porumb (făină de porumb fină)
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 baton mic de scorțișoară

Mod de preparare

Se pune laptele la încălzit într-o crăticioară, împreună cu batonul de scorțișoară și coaja de lămâie. Se aduce aproape de punctul de fierbere, apoi se ia de pe foc și se lasă 10 minute la infuzat. Se strecoară pentru a elimina condimentele.

Într-un bol, se bat gălbenușurile cu zahărul până devin cremoase și deschise la culoare. Se adaugă amidonul de porumb și se amestecă bine.

Se toarnă laptele cald treptat, amestecând continuu, apoi tot amestecul se pune înapoi pe foc mic. Se fierbe încet, amestecând constant cu telul, până când crema se îngroașă și capătă consistența unei budinci fine.

Crema se toarnă în ramekine sau boluri mici și se lasă să se răcească complet, apoi se dă la frigider câteva ore. Înainte de servire, se presară un strat subțire de zahăr pe suprafață și se caramelizează cu o torță de bucătărie sau sub grill, până când se formează crusta crocantă.

Rețetă pandișpan japonez, desertul pe care trebuie să îl încerci oricând ai nevoie de ceva delicios... Sos Bechamel. Rețeta faimosului sos alb pas cu pas și sosurile derivate din acesta...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ben Affleck a fost fotografiat cu cele două Jennifer din viața sa. Cum își împarte timpul între fostele soții
Ben Affleck a fost fotografiat cu cele două Jennifer din viața sa. Cum își împarte timpul între fostele soții Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț HelloTaste.ro
Venus Williams s-a căsătorit cu modelul italian Andrea Preti. Imagini fabuloase de la petrecerea care a durat 5 zile
Venus Williams s-a căsătorit cu modelul italian Andrea Preti. Imagini fabuloase de la petrecerea care a durat 5 zile Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Finalul 2025, sfârșitul unui ciclu karmic de 12 ani: Lecțiile pe care sufletul tău le-a absorbit în tăcere
Finalul 2025, sfârșitul unui ciclu karmic de 12 ani: Lecțiile pe care sufletul tău le-a absorbit în tăcere Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Ninsori, polei și viscol în prag de Crăciun. Cum va fi vremea în toată țara
Ninsori, polei și viscol în prag de Crăciun. Cum va fi vremea în toată țara Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x