Antena Căutare

Cum se fac langoșii. Rețeta simplă și delicioasă

Langoșii sunt una dintre acele delicii care te duc cu gândul la copilărie, la târguri, vacanțe de vară. Fie că îi preferi simpli, cu smântână și brânză, sau umpluți cu cașcaval, cartofi sau chiar dulceață, acest preparat unguresc a fost adoptat cu entuziasm și în bucătăria românească.

Langoșii se servesc cu brânză dulce sau sărată, smântână, cașcaval sau usturoi | Shutterstock

Spre deosebire de alte preparate prăjite, langoșii nu au nevoie de ingrediente complicate – făină, apă, drojdie și un strop de răbdare sunt suficiente pentru a obține un rezultat spectaculos. Tocmai această simplitate îi face perfecți pentru momentele în care vrei ceva gustos și reconfortant fără să stai ore în bucătărie. În plus, sunt extrem de versatili: poți adapta compoziția după ce ai în frigider, iar gustul va rămâne la fel de satisfăcător.

Dincolo de rețetă, ceea ce dă savoare adevărată langoșilor este textura: exterior crocant, interior pufos, cu umplutura topită și caldă. Cu puțină practică și respectarea câtorva pași simpli, reușita e garantată de fiecare dată. Iar mirosul care umple bucătăria când se rumenesc în tigaie e, în sine, o promisiune de gust autentic și bucurie împărtășită.

CITEȘTE ȘI: Cea mai simplă rețetă pentru langoși cu smântână și telemea sărată. Cum îi faci la tine acasă

Cum se fac langoșii

Articolul continuă după reclamă

Pentru a obține langoși delicioși, cu interior moale și pufos și crustă aurie, trebuie să acorzi atenție atât compoziției aluatului, cât și modului de prăjire. Unul dintre cele mai importante trucuri este folosirea unei drojdii bine activate – fie ea proaspătă sau uscată – care trebuie lăsată câteva minute cu zahăr și puțină apă călduță pentru a începe fermentația. Un aluat bine frământat și suficient de elastic va reține aerul, ceea ce asigură textura pufoasă a langoșilor la interior.

Aluatul trebuie să dospească într-un loc cald, ferit de curent, acoperit cu un prosop curat, până își dublează volumul. Nu te grăbi în această etapă, pentru că dospirea lentă garantează un gust mai bun și o textură mai aerată. În timpul modelării, aluatul nu trebuie presat excesiv cu sucitorul, ci mai degrabă întins cu mâna, pe o planșetă unsă cu ulei – uleiul previne lipirea și păstrează elasticitatea, fără să fie nevoie de făină suplimentară care ar putea îngreuna compoziția.

Prăjirea trebuie făcută într-un ulei bine încins, dar nu fumegând, la foc mediu spre mare. Dacă uleiul este prea rece, langoșii vor absorbi prea multă grăsime; dacă este prea fierbinte, se vor arde la exterior și vor rămâne cruzi în interior. Se prăjesc pe rând, întorcându-se de câte ori e nevoie pentru rumenire uniformă, și se scot pe hârtie absorbantă imediat ce sunt gata. Pentru extra gust, pot fi serviți calzi, cu usturoi frecat cu sare și apă, smântână, brânză rasă sau chiar zahăr pudră, în varianta de desert.

CITEȘTE ȘI: Langoși cu brânză dulce și gem de prune

Rețetă de langoși cu brânză și cașcaval

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 500 g făină albă
  • 300 ml apă călduță
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 2 linguri ulei
  • Pentru umplutură
  • 200 g brânză telemea sfărâmată
  • 100 g cașcaval ras
  • 1 ou (pentru legarea compoziției)
  • Pentru prăjit
  • ulei vegetal (pentru baie de ulei, aproximativ 500 ml)

Mod de preparare

Drojdia se freacă cu zahărul și câteva linguri de apă călduță, apoi se lasă 5–10 minute până face spumă. Făina se cerne într-un bol, se face o adâncitură la mijloc, se toarnă drojdia activată, apa călduță, uleiul și sarea, apoi se frământă până se obține un aluat elastic și nelipicios. Se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit într-un loc cald timp de 1 oră, până își dublează volumul.

După dospire, aluatul se împarte în bile egale, care se întind cu mâna sau cu sucitorul pe o planșetă unsă ușor cu ulei, în foi rotunde sau ovale, subțiri. Pe fiecare foaie se pune câte o lingură de umplutură (amestec de brânză și cașcaval), se pliază marginile spre interior și se presează ușor. Într-o tigaie adâncă se încinge ulei suficient, iar langoșii se prăjesc pe rând, la foc mediu, până devin aurii pe ambele părți.

Se scot pe șervete absorbante și se servesc calzi, simpli sau cu smântână, iaurt sau usturoi. Sunt crocanți la exterior, moi și savuroși în interior, iar umplutura de brânză cu cașcaval se topește perfect, oferind un contrast delicios cu aluatul rumenit.

5 garnituri gustoase pentru somon. Care sunt cele mai bune opțiuni pentru somon la cuptor... Cea mai gustoasă rețetă de cartofi la cuptor cu rozmarin. Garnitura perfectă pentru friptură...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x