Antena Căutare

Cum se face maiaua acasă. Trucuri și exemple pas cu pas

Maiaua de casă e inima pâinii cu fermentație naturală. Un amestec aparent banal de făină și apă care, hrănit regulat, prinde viață, dospește, dă aromă și textură de brutărie adevărată. Nu ai nevoie de echipamente speciale, ci de curățenie, răbdare și un ritm constant.

Maiaua de casă se poate folosi pentru a prepara pâine, cozonaci, alauturi de plăcinte, covrigi | Shutterstock

Punctul de plecare este simplu. Ai nevoie de făină și apă în cantități egale, un borcan de sticlă acoperit lejer și o temperatură prietenoasă de 24–26°C. Începe cu făină integrală, de preferință de secară, pentru că „aprinde” mai repede cultura, apoi treci treptat pe făină albă. Hrănirea în părți egale (1:1:1 – maia, apă, făină) stabilizează mixul. Când începe să se activeze, poți crește porția la 1:2:2 sau 1:3:3 ca să obții putere și predictibilitate.

CITEȘTE ȘI: Celebrul brutar și patiser Paul Hollywood explică rețeta de maia pentru acasă

Trucuri pentru a obține cea mai bună maia

Apa este foarte importantă, de aceea este bine să folosești apă filtrată. Dacă utilizezi apă de la rețea las-o 12–24 de ore ca să se evapore clorul. După ce amesteci făina cu apa, mixează viguros la fiecare hrănire pentru a oxigena amestecul și marchează nivelul cu un elastic ca să vezi clar cum crește. Apoi, acoperă borcanul, dar neetanș pentru a-i da posibilitatea să respire și ține-l borcanul într-un loc cu temperatură constantă.

Articolul continuă după reclamă

Cel mai bun loc pentru borcanul cu maia este cuptorul stins cu lumina aprinsă. Semnul că ești pe drumul cel bun este o dublare a volumului în 4–8 ore. Dacă apar bule fine pe pereții borcanului și simți un miros proaspăt pregătește-te să frămânți cele mai delicioase aluaturi cu maiau ta.

Nu te speria dacă apare un strat subțire de lichid gri la suprafață. Este doar un semn că maiaua ta are nevoie să fie hrănită. Tot ceea ce trebuie să faci să amesteci și să mai adaugi făină. În schimb, dacă observi pete roz sau portocalii, puf de mucegai alb, verde sau negru, miros de solvenți sau de putrefacție sau nu mai vezi nicio activitate după o săptămână înseamnă că trebuie să arunci conținutul borcanului și să o iei de la capăt.

CITEȘTE ȘI: Rețetă rapidă de pâine cu maia. Cum se prepară, pas cu pas

Rețetă de maia de casă (starter de pâine cu fermentație naturală)

De ce ai nevoie

  • Borcan de sticlă 700–1000 ml, gura largă (fără capac etanș)
  • Cântar digital (recomandat)
  • Lingură/spatulă (plastic/silicon/lemn)
  • Elastic sau marker pentru a marca nivelul
  • Apă la temperatura camerei (filtrată sau lăsată 12–24 h să se evapore clorul)
  • Făină: pornește cu secara integrală sau grâu integral (activează repede), apoi treci la albă tip 650/000

Dacă nu ai cântar, ia în considerare că 1 lingură cu vârf făină are aproximativ 10–12 g, iar 1 lingură apă în jur de 15 ml.

CITEȘTE ȘI: Starter, plămădeală sau cultură de drojdie pentru pâine. Cum să ai tot timpul drojdie pentru pâine?

Ziua 1 – Amestec inițial

În borcan, pune 50 g făină integrală + 50 g apă. Amestecă până nu mai vezi făină uscată. Vei avea o consistență groasă, ca o pastă. Curăță pereții cu o spatulă, nivelează compoziția, pune elasticul la nivelul pastei pe exteriorul borcanului. Acoperă-l lejer cu un capac pus fără a-l înfileta, cu o farfurioară sau cu un tifon prins cu elastic. Lasă la 24–26°C, ferit de curenți.

În primele 24 h nu te aștepți la multă activitate, cel mult pot apărea câteva bule.

Ziua 2 – Prima hrănire

Aruncă aproximativ jumătate din amestec, păstrează în borcan 50 g. Adaugă 50 g apă + 50 g făină tot integrală. Amestecă, curăță pereții, marchează nivelul. Lasă din nou la cald. Vei observa posibile semne de viață, mirosul va fi ușor fructat sau de iaurtat, bulele sunt rare, iar volumul crește cu 10–30%.

CITEȘTE ȘI: Cum se prepară pâinea cu maia naturală? Tehnici și sfaturi de la bucătari renumiți.

Ziua 3 – „Falsa pornire” e normală

Păstrează 50 g de amestec, adaugă 50 g apă + 50 g făină. Poți face două hrăniri dimineața și seara dacă observi bule și o creștere vizibilă. Uneori maiaua „explodează” azi și a doua zi pare moartă. Nu se neliniști! Sunt bacteriile lactice inițiale. Nu trebuie decât să continui procesul.

Ziua 4 – Treci treptat pe făină albă

Continuă procesul de hrănire ca înainte, dar fă un mix 50% integrală + 50% albă, de exemplu 25 g + 25 g la fiecare hrănire. Dacă ai timp, repetă acest proces de două ori pe zi, la un interval de 12 ore. Mirosul va deveni mai plăcut, apar bule mici pe laterale.

Ziua 5 – Stabilizează și urmărește ritmul

Păstrează 50 g din compoziție, adaugă 50 g apă + 50 g făină albă (sau 20–30% integrală, 70–80% albă). Dacă mediul e sub 22°C, ține borcanul într-un loc mai cald (cuptor oprit cu lumina aprinsă). După hrănire, maiaua ar trebui să se dubleze în 6–8 h și să miroasă plăcut.

CITEȘTE ȘI: Secretele cozonacului cu maia

Ziua 6 – Întărește colonia

Menține două hrăniri/zi dacă poți. Poți trece complet pe făină albă. Dacă vrei un starter mai „puternic”, schimbă raportul la hrănire în 1:2:2 (ex.: 20 g maia + 40 g apă + 40 g făină).

Ziua 7 – Teste de „gata de copt”

Hrănește în 1:2:2 sau 1:3:3 și urmărește să se dubleze sau chiar tripleze în 4–6 h la 25–26°C. Textură trebuie să fie aerată, cu bule fine, miros proaspăt, acrișor, dar plăcut. Poți face chiar un test. Pune o linguriță de maia proaspăt hrănită și crescută într-un pahar cu apă rece. Dacă plutește înseamnă că ai reușit. Dacă bifezi toate aceste, ai maia activă și te poți apuca de pregătit pâine sau alte aluaturi.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pâine cu maia! Efectele se văd imediat

Întreținere (după ce ai maia activă)

Dacă faci des aluaturi, adică zilnic sau măcar la două zile, păstrează borcanul la temperatura camerei și hrănește maiaua de 1–2 ori pe zi. Dacă coci ocazional, ține maiaua la frigider. Scoate-o o dată pe săptămână, aruncă până rămâi cu 20–30 g, hrănește-o 1:2:2, las-o 1–2 h la temperatura camerei să pornească, apoi înapoi la frigider. Înainte de a o folosi hrănește-o la cald o dată sau de două ori până maiaua atinge vârful în 4–6 h.

Rețetă de risotto cremos cu roșii. E gata în câteva zeci de minute, iar gustul e delicios... Rețetă peltea de gutui sau cel mai bun jeleu natural din fructe...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ben Affleck a fost fotografiat cu cele două Jennifer din viața sa. Cum își împarte timpul între fostele soții
Ben Affleck a fost fotografiat cu cele două Jennifer din viața sa. Cum își împarte timpul între fostele soții Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț HelloTaste.ro
Venus Williams s-a căsătorit cu modelul italian Andrea Preti. Imagini fabuloase de la petrecerea care a durat 5 zile
Venus Williams s-a căsătorit cu modelul italian Andrea Preti. Imagini fabuloase de la petrecerea care a durat 5 zile Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Finalul 2025, sfârșitul unui ciclu karmic de 12 ani: Lecțiile pe care sufletul tău le-a absorbit în tăcere
Finalul 2025, sfârșitul unui ciclu karmic de 12 ani: Lecțiile pe care sufletul tău le-a absorbit în tăcere Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Ninsori, polei și viscol în prag de Crăciun. Cum va fi vremea în toată țara
Ninsori, polei și viscol în prag de Crăciun. Cum va fi vremea în toată țara Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x