- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ceapa este unul dintre ingredientele nelipsite din rețetele gospodinelor pricepute. Fie că aduce un plus de aromă, ori o notă subtilă, mâinile dibace o presară în bucatele pentru familie.
Ceea ce este mai puțin cunoscut, dar poate intuit de cei cu esperiență, este faptul că modul în care este tăiată ceapa influențează gustul preparatelor.
Modul în care tai ceapa influențează gustul preparatului! Un bucătar s-a viralizat pe internet după ce și-a împărtășit teoria
O fostă concurentă la un concurs de gătit din India, Pankaj Bhadouria, a devenit extrem de populară în mediul online, după ce a împărtășit cu întreaga lume diverse trucuri și sfaturi din bucătărie.
Clipurile ei i-au încântat atât pe începători, cât și pe cei mai experimentați bucătari.
Pankaj a fost cea care a explicat cum modul în care este tăiată ceapa influențează gustul preparatului final. Potrivit acesteia, ceapa feliată, ajutată de temperatură, dă o aromă mult mai subtilă.
Teoria sa este susținută de un celebru chef indian, Jayraj Chandani. Acesta conduce un club de elită din India, Club Quorum, potrivit unei surse.
Și el a explicat cum ceapa, care face parte din familia Allium - alături de usturoi, ceapă verde, praz etc. -, secretă un parfum subtil înainte de a fi tocată, pentru ca intensitatea să crească în timp și după ce este tăiată.
Citește și: Rețete de post care sunt gata în maxim 30 de minute. 5 idei de mâncăruri sănătoase și ușor de făcut
„Aroma și gustul provin dintr-o reacție între o enzimă numită alinază și aminoacizii ce se găsesc în ceapă. Deoarece aceștia sunt depozitați în părți separate ale cepei, intră în contact direct doar atunci când pereții celulari sunt distruși. Cu cât mai mulți pereți celulari sunt distruși, cu atât gustul devine mai intens”, a spus cheful.
Astfel că, acesta a venit și cu explicații pentru faptul că ceapa pusă în salată nu trebuie să fie tocată mărunt. Ea trebuie tăiată pe lungime pentru a veni cu un plus de savoare peste celelalte legume, dând astfel un gust subtil salatei.
„Pentru o salată, este recomandat să tai ceapa pe lungime. O ceapă tocată mărunt, tăiată pe lățime, poate deveni prea intensă. În schimb, ceapa tăiată fin și expusă la căldură se va rumeni, amplificând aromele și aducând o notă «cărnoasă» preparatului”, explică el.
Citește și: Reteța pentru o mâncare de gutui spectaculoasă. Cum să o prepari simplu și rapid
De asemenea, ceapa tăiată felii este perfectă pentru supa de ceapă, pentru curry cu iaurt și alte mâncăruri de genul acesta.
Printre altele, Jayraj Chandani menționează și faptul că, în timpul sotării cepei, se poate adăuga o picătură de apă pentru intensificarea aromei.
Ceapa este o legumă des întâlnită și în bucătăria românească. Sunt diferite soriuri, iar metodele de tăiere sunt și ele diferite.
Câteva moduri diferite de a tăia ceapa și rețetele în care pot fi utilizate
De la feliere și tocare, la tăiere, răzuire și alte tehnici de tăiere, alegerea metodei depinde de preparatul final. Chiar și felierea are mai multe tipuri: rondele, jumătăți de rondele, felii groase, felii subțiri și julienne / juliene.
Tocată mărunt
Se obține, de regulă, cu ajutorul unui procesor de alimente sau utilizând un cuțit bine ascuțit. Este ideală pentru supe, marinade, chifteluțe, tocane, sosuri de paste etc.
De asemenea, este perfectă pentru umpluturi sau ca garnitură, inclusiv pentru caviar.
Totodată, poate fi și răzuită și poate fi potrivită pentru preparate precum chifteluțe sau paste cu carne, ori clătite cu cartofi.
Tocată cubulețe medii
Este cea mai comună formă de a tăia ceapa și poate fi folosită în toate tipurile de preparate – supe, tocănițe etc. Ceapa tocată astfel adaugă o aromă plăcută și se gătește rapid.
Cuburi mici
Este asemănătoare cu ceapa tocată mediu, fiind ideală pentru cei cărora nu le plac bucățile mari în mâncare.
Astfel că se folosește în umpluturi, chiftele și chiar omlete. Totodată, fiind mici, sunt potrivite pentru garnituri, pentru tacos, dar și sotate pentru o supă, deoarece acolo se descompun bucățile respective.
Semilună
Aici, ceapa se curăță, se taie un strat subțire până la mediu pe orizontală și apoi se taie în jumătate. Se folosește preponderent la burgeri și sendvișuri, pentru a da o aromă puternică de ceapă. Totdată, în această variantă se pune la murături.
Citește și: Cât de periculos este cel mai popular pachețel al celor mici. Părinții nici nu bănuiesc cât de nociv e
Fâșii
Aici, se curăță ceapa, se taie în jumătate și apoi se feliază în funcție de necesități. Fâșiile respective sunt puse în salate și rulouri.
Totodată, pot fi folosite și pentru alte preparate, pentru caramelizare, prăjite cu alte legume sau presărate peste pizza înainte de a fi coaptă.
Aceste tehnici pot transforma orice novice în bucătar cu experiență la cinele cu prietenii sau în familie.
Cuișoarele, condimentele care ar fi bine să nu lipsească din bucătăria nimănui. Ce beneficii are ceaiul de cuișoare... Piftie de porc - rețetă clasică. Cum se prepară răcitura tradițională...