Antena Căutare

Rețeta de șnitel vienez a lui Nicolai Tand. Ce ingrediente folosește

Puține preparate stârnesc nostalgii și poftă în aceeași măsură precum șnițelul bine făcut. Fie că ne amintește de mesele copilăriei sau de o ieșire la restaurantul preferat, crocantul din farfurie are ceva reconfortant, familiar și mereu savuros.

Șnițelul vienez se servește cu sos Bernaise, cu garnitură de cartofi prăjiți și salată de varză | Shutterstock

Chef Nicolai Tand propune însă o versiune ușor rafinată a acestui preparat popular: șnițel din cotlet de vițel sau mușchiuleț de porc, prăjit perfect în unt și ulei, servit cu un clasic sos Béarnaise, inspirat din bucătăria franceză. O combinație care pune în valoare simplitatea, dar și gustul sofisticat, fără compromisuri.

Prepararea șnițelului începe cu alegerea cărnii potrivite. Se pot folosi 4 bucăți de cotlet de vițel sau mușchiuleț de porc, de câte 150–180 g fiecare. Feliile se bat ușor cu ciocanul de carne până la o grosime uniformă de aproximativ 0,5 cm, apoi se asezonează pe ambele părți cu sare și piper. Se pregătesc trei farfurii adânci: una cu 100 g de făină, alta cu 2 ouă bătute și cea de-a treia cu 150 g de pesmet.

Bucățile de carne se trec succesiv prin făină, ou și pesmet, presând ușor pentru a fixa bine crusta. Într-o tigaie adâncă se încing 100 ml de ulei și 50 g de unt, apoi șnițelele se prăjesc câte 2–3 minute pe fiecare parte, până devin aurii și crocante. După ce se scot pe șervete de hârtie pentru a elimina excesul de grăsime, se servesc calde, cu felii de lămâie.

CITEȘTE ȘI: Trucul inedit pentru șnițele mai gustoase. Un ingredient simplu adăugat în făină schimbă tot ce știai până acum

Articolul continuă după reclamă

Secretul celui mai bun șnițel

Secretul gustului desăvârșit stă însă și în acompaniament. Chef Tand propune un sos Béarnaise – un clasic al bucătăriei franceze, ideal pentru carne albă, pește sau legume. Pentru prepararea lui, se folosesc 150 g de unt clarifiat, 2 gălbenușuri, 2 linguri de oțet alb sau vin alb sec, 2 linguri de apă, 1 lingură de ceapă eșalotă tocată foarte fin, 1 linguriță de tarhon uscat (sau o lingură de tarhon proaspăt), sare, piper alb sau negru fin și, opțional, o linguriță de pătrunjel tocat. Oțetul, apa, ceapa și tarhonul se fierb într-o crăticioară până lichidul scade la jumătate.

După răcire, reducția se strecoară și se amestecă cu gălbenușurile într-un bol metalic așezat pe bain-marie. Se bate continuu cu telul până când compoziția se îngroașă ușor, apoi se încorporează untul topit în fir subțire, ca la o maioneză. La final, se potrivește de sare și piper, iar dacă se dorește un plus de prospețime, se adaugă pătrunjel tocat. Sosul se servește imediat, cald, lângă șnițelul crocant.

Această rețetă aduce împreună tehnica tradițională și finețea gastronomiei franceze, demonstrând că simplitatea și gustul autentic pot coexista într-o farfurie modernă, fără artificii. E genul de preparat cu care poți impresiona la o cină în familie sau chiar la o masă festivă.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de sandviș japonez cu șnițel de porc și salată de varză, preparată de Chef Nicolai Tand

Mod de preparare

Ingrediente

  • Pentru șnițel
  • 4 bucăți de cotlet de vițel sau mușchiuleț de porc, cca 150–180 g fiecare
  • sare și piper
  • 2 ouă
  • 100 g făină
  • 150 g pesmet
  • 100 ml ulei + 50 g unt (pentru prăjit)
  • 1 lămâie (pentru servit)
  • Pentru sosul Béarnaise
  • 150 g unt clarifiat (sau simplu, topit)
  • 2 gălbenușuri
  • 2 linguri oțet alb sau vin alb sec
  • 2 linguri apă
  • 1 lingură ceapă eșalotă (sau ceapă albă foarte fin tocată)
  • 1 linguriță tarhon uscat (sau 1 lingură tarhon proaspăt tocat)
  • 1 linguriță pătrunjel proaspăt tocat (opțional)
  • sare și piper alb sau negru fin

Mod de preparare

Carnea se bate ușor cu ciocanul de șnițel, până când grosimea fiecărei bucăți ajunge la aproximativ 0,5 cm. Se asezonează uniform cu sare și piper, apoi se pregătesc trei farfurii adânci: una cu făină, una cu ouă bătute și una cu pesmet. Fiecare felie de carne se trece prin făină, apoi prin ou și, la final, prin pesmet, presând ușor pentru ca pesmetul să adere bine.

Într-o tigaie adâncă, se încing uleiul și untul, apoi șnițelele se prăjesc câte 2–3 minute pe fiecare parte, până devin aurii, crocante și bine făcute. Se scot imediat pe șervete de hârtie pentru a elimina excesul de grăsime și se servesc cu felii de lămâie alături.

Într-o crăticioară se pun la fiert oțetul, apa, eșalota tocată fin și tarhonul, până când lichidul scade la jumătate. Amestecul se lasă să se răcească ușor, apoi, pentru un sos fin, se strecoară. Într-un bol metalic se pun gălbenușurile și reducția, apoi bolul se așază deasupra unei cratițe cu apă fierbinte (bain-marie). Se bate energic cu telul până când compoziția începe să se îngroașe, având grijă să nu se coaguleze. Se adaugă treptat untul topit, în fir subțire, amestecând continuu ca la o maioneză.

Dacă sosul devine prea dens, se adaugă puțină apă caldă pentru subțiere. La final, se potrivește de sare și piper și, opțional, se adaugă pătrunjel tocat mărunt. Sosul se servește cald, alături de fripturi, pește sau legume.

Cum faci cea mai gustoasă limonadă cu pepene roșu? Rețeta simplă pentru o băutură răcoritoare de vară... Cele mai mari greșeli pe care le facem când pregătim ingredientele pentru gătit...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x