Antena Căutare

Rețeta de șnitel vienez a lui Nicolai Tand. Ce ingrediente folosește

Puține preparate stârnesc nostalgii și poftă în aceeași măsură precum șnițelul bine făcut. Fie că ne amintește de mesele copilăriei sau de o ieșire la restaurantul preferat, crocantul din farfurie are ceva reconfortant, familiar și mereu savuros.

Șnițelul vienez se servește cu sos Bernaise, cu garnitură de cartofi prăjiți și salată de varză | Shutterstock

Chef Nicolai Tand propune însă o versiune ușor rafinată a acestui preparat popular: șnițel din cotlet de vițel sau mușchiuleț de porc, prăjit perfect în unt și ulei, servit cu un clasic sos Béarnaise, inspirat din bucătăria franceză. O combinație care pune în valoare simplitatea, dar și gustul sofisticat, fără compromisuri.

Prepararea șnițelului începe cu alegerea cărnii potrivite. Se pot folosi 4 bucăți de cotlet de vițel sau mușchiuleț de porc, de câte 150–180 g fiecare. Feliile se bat ușor cu ciocanul de carne până la o grosime uniformă de aproximativ 0,5 cm, apoi se asezonează pe ambele părți cu sare și piper. Se pregătesc trei farfurii adânci: una cu 100 g de făină, alta cu 2 ouă bătute și cea de-a treia cu 150 g de pesmet.

Bucățile de carne se trec succesiv prin făină, ou și pesmet, presând ușor pentru a fixa bine crusta. Într-o tigaie adâncă se încing 100 ml de ulei și 50 g de unt, apoi șnițelele se prăjesc câte 2–3 minute pe fiecare parte, până devin aurii și crocante. După ce se scot pe șervete de hârtie pentru a elimina excesul de grăsime, se servesc calde, cu felii de lămâie.

CITEȘTE ȘI: Trucul inedit pentru șnițele mai gustoase. Un ingredient simplu adăugat în făină schimbă tot ce știai până acum

Articolul continuă după reclamă

Secretul celui mai bun șnițel

Secretul gustului desăvârșit stă însă și în acompaniament. Chef Tand propune un sos Béarnaise – un clasic al bucătăriei franceze, ideal pentru carne albă, pește sau legume. Pentru prepararea lui, se folosesc 150 g de unt clarifiat, 2 gălbenușuri, 2 linguri de oțet alb sau vin alb sec, 2 linguri de apă, 1 lingură de ceapă eșalotă tocată foarte fin, 1 linguriță de tarhon uscat (sau o lingură de tarhon proaspăt), sare, piper alb sau negru fin și, opțional, o linguriță de pătrunjel tocat. Oțetul, apa, ceapa și tarhonul se fierb într-o crăticioară până lichidul scade la jumătate.

După răcire, reducția se strecoară și se amestecă cu gălbenușurile într-un bol metalic așezat pe bain-marie. Se bate continuu cu telul până când compoziția se îngroașă ușor, apoi se încorporează untul topit în fir subțire, ca la o maioneză. La final, se potrivește de sare și piper, iar dacă se dorește un plus de prospețime, se adaugă pătrunjel tocat. Sosul se servește imediat, cald, lângă șnițelul crocant.

Această rețetă aduce împreună tehnica tradițională și finețea gastronomiei franceze, demonstrând că simplitatea și gustul autentic pot coexista într-o farfurie modernă, fără artificii. E genul de preparat cu care poți impresiona la o cină în familie sau chiar la o masă festivă.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de sandviș japonez cu șnițel de porc și salată de varză, preparată de Chef Nicolai Tand

Mod de preparare

Ingrediente

  • Pentru șnițel
  • 4 bucăți de cotlet de vițel sau mușchiuleț de porc, cca 150–180 g fiecare
  • sare și piper
  • 2 ouă
  • 100 g făină
  • 150 g pesmet
  • 100 ml ulei + 50 g unt (pentru prăjit)
  • 1 lămâie (pentru servit)
  • Pentru sosul Béarnaise
  • 150 g unt clarifiat (sau simplu, topit)
  • 2 gălbenușuri
  • 2 linguri oțet alb sau vin alb sec
  • 2 linguri apă
  • 1 lingură ceapă eșalotă (sau ceapă albă foarte fin tocată)
  • 1 linguriță tarhon uscat (sau 1 lingură tarhon proaspăt tocat)
  • 1 linguriță pătrunjel proaspăt tocat (opțional)
  • sare și piper alb sau negru fin

Mod de preparare

Carnea se bate ușor cu ciocanul de șnițel, până când grosimea fiecărei bucăți ajunge la aproximativ 0,5 cm. Se asezonează uniform cu sare și piper, apoi se pregătesc trei farfurii adânci: una cu făină, una cu ouă bătute și una cu pesmet. Fiecare felie de carne se trece prin făină, apoi prin ou și, la final, prin pesmet, presând ușor pentru ca pesmetul să adere bine.

Într-o tigaie adâncă, se încing uleiul și untul, apoi șnițelele se prăjesc câte 2–3 minute pe fiecare parte, până devin aurii, crocante și bine făcute. Se scot imediat pe șervete de hârtie pentru a elimina excesul de grăsime și se servesc cu felii de lămâie alături.

Într-o crăticioară se pun la fiert oțetul, apa, eșalota tocată fin și tarhonul, până când lichidul scade la jumătate. Amestecul se lasă să se răcească ușor, apoi, pentru un sos fin, se strecoară. Într-un bol metalic se pun gălbenușurile și reducția, apoi bolul se așază deasupra unei cratițe cu apă fierbinte (bain-marie). Se bate energic cu telul până când compoziția începe să se îngroașe, având grijă să nu se coaguleze. Se adaugă treptat untul topit, în fir subțire, amestecând continuu ca la o maioneză.

Dacă sosul devine prea dens, se adaugă puțină apă caldă pentru subțiere. La final, se potrivește de sare și piper și, opțional, se adaugă pătrunjel tocat mărunt. Sosul se servește cald, alături de fripturi, pește sau legume.

Cum faci cea mai gustoasă limonadă cu pepene roșu? Rețeta simplă pentru o băutură răcoritoare de vară... Cele mai mari greșeli pe care le facem când pregătim ingredientele pentru gătit...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai...
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare Libertatea.ro
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot.
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori" Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x