Majoritatea gospodinelor preferă să pregătească plăcintă de mere le evenimentele importante din familie. Această rețetă tradițională adună toți oamenii dragi nouă la o singură masă, punând accent pe momentele speciale.
Realizarea unei plăcinte cu mere acasă poate părea o provocare, dar cu câteva trucuri și ingrediente de bază, oricine poate deveni maestru în arta coacerii. Aluatul fraged, combinat cu umplutura dulce și aromată de mere, oferă o textură perfectă, care se topește în gură.
Indiferent dacă este servită caldă, cu o lingură de dulceață sau de înghețată, sau rece, cu o ceașcă de ceai, plăcinta cu mere va aduce un zâmbet pe fețele celor care o gustă. Acest desert este o adevărată bucurie atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.
Pentru a prepara o plăcintă cu mere tradițională, ca la bunica acasă, este nevoie de câteva ingrediente simple ce nu lipsesc din bucătăria gospodinelor. Merele și scorțișoara joacă un rol foarte important în această rețetă.
Rețetă tradițională de plăcintă cu mere
Există câteva trucuri prin care poți impresiona invitații la masă cu o rețetă tradițională de plăcintă cu mere. În acest articol găsești toate secretele necesare pentru realizarea unui desert cu gust autentic. Totul este explicat în acest material, de la alegerea celor mai potrivite mere până la modul de a obține un aluat perfect fraged.
Ingrediente pentru rețeta tradițională de plăcintă cu mere
Pentru aluatul plăcintei cu mereu este nevoie de următoarele ingrediente, conform retete.unica.ro:
• 500 g făină;
• 200 g unt moale/untură;
• 100 g smântână;
• 1 ou;
• 150 g zahăr;
• 2 fiole zahăr vanilat;
• 10 g praf de copt;
• 1 vârf de cuțit de sare.
Ingredientele pentru umplutură:
• 1, 5 kg mere;
• 3 linguri zahăr;
• 1 linguriță cu vârf scorțișoară pudră.
Mod de preparare rețetă tradițională de plăcintă cu mere
Este ideal ca umplutura să fie făcută înainte aluatului pentru a avea timp de răcire. Se începe cu merele care trebuie spălate și date prin răzuitoare. Fructele se pun la călit într-un vas, iar peste ele se pun 3-4 linguri de zahăr. După 5 minute pe foc se adaugă și scorțișoara. Compoziția se amestecă din când în când. Este gata atunci când siropul se evaporă.
Pentru aluat este nevoie de un bol mare în care untul trebuie frecat cu zahărul. Se adaugă oul și esența de vanilie ce trebuie amestecate până se obține o cremă. Se adaugă smântâna și se amestecă până când se omogenizează compoziția.
Citește și: Rețetă apetisantă de tiramisu cu zmeură și ciocolată albă. Care este secretul unui desert aromat
Într-un alt vas separat se combină făina cu sarea și praful de copt, iar apoi se amestecă cu crema obținută anterior. Este important să se folosească o lingură de lemn. Se spune că aceasta păstrează gustul intens al prăjiturii, conform sursei citate.
Atunci când aluatul se întărește trebuie frământat. Forma lui finală trebuie să fie nelipicioasă și foarte bine legată. Acesta se împarte în două bile egale ce vor fi întinse cu făcălețul.
Se adaugă prima foaie din aluat în tava, iar peste ea se pune compoziția cu mere și scorțișoară. Peste aceasta se acoperă cu cea de-a doua foaie. Plăcinta se bagă la cuptor timp de 35 - 40 de minute, la 180 de grade.
La final, plăcinta cu mere se scoate din cuptor și se lasă la răcit. Ultimul pas se rezumă la presărare zahărului pudră peste desert. Poftă bună!