- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Emoția unui nou început. Premiera "Iubire cu parfum de lavandă", un serial original, din 31 Octombrie | Joi și Vineri, pe Antena 1 și AntenaPLAY
Modul în care sunt preparate poate influența mai ales sănătatea inimii. Un ou mare conține 186 de miligrame de colesterol și 1,5 grame de grăsimi saturate. De aceea, persoanele care au colesterolul ridicat este bine să limiteze alimentele bogate în grăsimi saturate, iar în cazul ouălor se poate folosi dpar albușul, fără ulei sau unt în prepararea lor.
Potrivit unei surse, două albușuri au mai multe proteine decât un ou întreg. În plus, nu au colesterol și nici grăsimi saturate.
De asemenea, este important pentru sănătate și timpul de gătire al oului.
Citește și: Cât rămân bune, de fapt, ouăle fierte pentru Paște. Cât rezistă la frigider
Cât timp trebuie, de fapt, gătite ouăle pentru a nu deveni periculoase. Mulți fac greșeala asta
Puțini știu cât timp este indicat pentru prepararea ouălor, astfel încât să nu devină periculoase. Totodată, și alegerea ouăor contează mult. În comerț se găsesc ouă a căror calitate diferă, la fel și prețul.
Potrivit unei surse, studii recente au demonstrat faptul că ouăle gătite în exces pot fi asociate cu boli cardiovasculare, dar și cu ceva mai grav, precum cancerul. Astfel că, gătiti prea mult, oul devine toxic pentru organism.
„Când colesterolul este supraîncălzit, se pot crea compuși numiți oxisteroli”, susține nutriționista Angel Luk.
Oxisterolul este un compus care crește riscul de boli cardiovasculare și cancer. Astfel că, este indicată preparea ouălor astfel încât să se evite temperaturile ridicare.
Citește și: Metode inedite de a vopsi ouăle pentru sărbătorile Pascale. Se poate implica întreaga familie
De asemenea, potrivit sursei menționate anterior și uleiul joacă un rol esențial. Uleiurile vegetale, adică cel de măsline, de floarea-soarelui sau de soia, cresc șansele de oxidare.
Angel Luk recomandă prepararea ouălor împreună cu niște legume și foarte puțin ulei, de preferat de avocado, acesta fiind stabil la temperaturi ridicate.
„Sugerez să faci o omletă cu legume, folosind o cantitate minimă de ulei stabil la căldură și evitând supraîncălzirea ouălor”, mai precizează nutriționista.
Citește și: Ce ouă nu trebuie să cumperi sub nicio formă! La ce să fii atent atunci când mergi la cumpărături
Alimente care ajută la scăderea colesterolului
Unele alimente pot ajuta la scăderea colesterolului sau menținerea acestuia în termeni optimi datorită conținutului bogat în fibre solubile, grăsimi mononesaturate și antioxidanți.
Fibrele solubile se pot găsi în ovăz și acționează asupra colesterolului din intestinul subțire, eliminându-l din organism. Un mic-dejun sănătos și delicios poate consta într-un bol mic de fulgi de ovăz cu albușuri de ou.
De asemenea, leguminoasele, precum fasolea, sunt și ele bogate în fibre solubile.
Citește și: De ce nu se țin ouăle pe ușa frigiderului niciodată! Greșeala este făcută la ordinea zilei
Alte alimente bogate în grăsimi mononesaturate, cum ar fi avocado, pot ajuta la creșterea nivelului de HDL, colesterolul considerat bun pentru inimă. Totodată, roșiile conțin licopen, un antioxidant puternic, care, potrivit studiilor efectuate, poate îmbunătăți nivelul de HDL cu până la 15%.
Pentru un mic-dejun sănătos și consistent, se pot combina toate ingredientle de mai sus.
De asemenea, pentru o mai bună sănătate este importantă și mișcarea. Stilul de viață este oglindit în sănătatea fiecărei persoane. Aici intră atât obiceiurile alimentare, cât și exercițiile fizice, alcoolul, fumatul, somnul și gestionarea stresului.