Antena Căutare

Ce se întâmplă în corpul tău dacă amâni ora de culcare, conform unui medic. Cât rău îți poți face

Un medic sfătuiește oamenii să nu amâne ora de culcare pentru că pierdem o etapă de somn extrem de importantă. Iată care este motivul.

Un medic sfătuiește oamenii să nu amâne ora de culcare pentru că pierdem o etapă de somn extrem de importantă. Iată care este motivul.

Shutterstock.com

Un somn bun poate face minuni pentru ziua care urmează. Din păcate, rar ne gândim la impactul, pe termen lung, pe care îl poate avea întârzierea orei de culcare asupra sănătății. Un medic avertizează că nu este bine să amâni des ora de culcare, mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă amâni ora de culcare

Potrivit doctorului Karan Raj, care folosește diversele platforme sociale pentru a-și educa adepții cu privire la toate aspectele medicale, poți pierde o fază vitală de somn dacă stai în mod regulat treaz prea târziu, iar acest lucru poate afecta refacerea hormonilor de creștere - somatotropină.

Citește și: În cât timp se elimină alcoolul din sânge. Un doctor a făcut experimentul și a arătat cât timp ia organismului să se refacă

Ce rol are hormonul de creștere sau somatotropina

Hormonul de creștere sau somatotropina, cunoscut și ca hormon de creștere uman în forma sa umană, este un hormon peptidic care stimulează creșterea, reproducerea celulară și regenerarea celulară. Prin urmare, este important în dezvoltarea umană.

„Prima parte a nopții este dominată de somnul NREM (non-REM).”, explică medicul, conform Mirror. În timpul somnului de acest tip, sistemul imunitar este stimulat, mușchii și oasele se fortifică și țesuturile se regenerează. Tot atunci are loc și cea mai mare eliberare de somatotropină din ultimele 24 ore.

Pentru bărbați, 70% din hormonii de creștere, care sunt necesari pentru metabolism și repararea țesuturilor, sunt eliberați în timpul somnului NREM, explică medicul.

Citește și: Un expert în somnologie a găsit 5 trucuri pentru a putea scăpa de sforăit. Nu ai știut asta până acum

De ce nu e bine să amâni des ora de culcare dacă ai depășit vârsta de 30 ani

„Pe măsură ce noaptea trece, raportul dintre NREM și REM se schimbă și obții progresiv mai puțin NREM și mai mult somn REM. Deci, dacă întârzi ora de culcare, scurtezi timpul petrecut în somn cu unde lente (NREM), astfel încât obții mai puțin din acel hormon de creștere suculent”, spune dr. Karan.

Diverse studii susțin că hormonii de creștere sunt foarte importanți pentru reglarea greutății și reducerea masei de grăsime, lipsa somnului fiind legată de creșterea în greutate și de obezitate.

Citește și: Crește numărul de cazuri de gripă de tip A. Care sunt simptomele, mai ales la cei nevaccinați: „Acea senzaţie că ai fost bătut”

Potrivit dr. Karan, menținerea acestui lucru sub control devine deosebit de important odată ce depășești vârsta de 30 de ani, moment în care cantitatea totală de hormoni de creștere eliberată în 24 de ore va scădea. Cantitatea de somn cu unde lente va scădea, de asemenea, pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Având în vedere acest lucru, dr. Karan oferă un sfat prețios: „Acest lucru face și mai important să mergi la culcare la aceeași oră în fiecare zi, astfel încât să poți obține până la capăt somatotropina”.

În cât timp se elimină alcoolul din sânge. Un doctor a făcut experimentul și a arătat cât timp ia organismului să se ref...
Horoscopul săptămânii 30 ianuarie – 5 februarie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie
Horoscopul săptămânii 30 ianuarie – 5 februarie 2023 aduce vești bune pe plan profesional...
Horoscopul zilei de 31 ianuarie 2023. Taurii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 ianuarie 2023 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac....
Parteneri
Ce spune culoarea părului tău despre tine. Tipul de personalitate pe care îl ai
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x