- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cine a ținut o dietă știe cât de greu se dau jos grăsimile depuse pe abdomen. Nu este lucru ușor să scapi de colăceii depuși în talie, de aceea specialiștii au conceput o cură specială pentru pierderea kilogramelor în plus, dispuse cu precădere în zona abodmenului și șoldurilor. Aceasta poartă numele de Flat Belly Diet, în traducere, dieta pentru abdomen plat.
Dieta penru abdomen plat este poate cea mai eficientă dintre toate, dat fiind faptul că prin aceasta s-a ajuns la un adevărat record: pierderea a șapte kilograme în 32 de zile. Aceasta a fost concepută de Liz Vaccariello, editorul revistei Prevention, împreună cu Cynthia Sass.
Dieta pentru abdomen plat a fost creată ca urmare a teoriei că acizii graşi mononesaturaţi nu doar că nu îngraşă, ci chiar „distrug” grăsimea de pe burtă, pentru că îţi dau senzaţia de saţietate şi previn mâncatul în exces. Aceste grăsimi se găsesc în alimente precum fructele cu coajă lemnoasă (nuci, alune), seminţe, ciocolată (ura!), avocado şi ulei de măsline. În schimb, porţiile din acestea vor fi destul de stricte.
Spre deosebire de grăsimile saturate, care îngroaşă şi înfundă arterele, acizii graşi mononesaturaţi păstrează vasele de sânge curate şi flexibile. Pe lângă faptul că pune accent pe aceste grăsimi sănătoase, dieta pentru un abdomen plat seamănă oarecum cu cea mediteraneeană. Ingredientele cheie sunt fructele, legumele, leguminoasele, cerealele integrale, uleiul de măsline şi peştele.
Tot ce trebuie să știi în 2018 despre Dieta balerina
Tot ce trebuie să știi în 2018 despre Dieta keto
Cum se ține dieta pentru abdomen plat
Dieta se împarte în două etape. Prima etapă durează patru zile şi are rolul de a ameliora balonarea, cea care este considerată principalul vinovat al creşterii burţii. Etapa de început este cea mai restrictivă parte a programului, limitând caloriile zilnice la 1.200, pentru femei (dieta a fost concepută iniţial pentru femei) şi la 1800 pentru bărbaţi. Așadar dieta pentru abdomen plat este potrivită atât în cazul femeilor cât și al bărbaților.
Pentru că dieta pentru un abdomen plat este concepută în două etape, îţi vei preparara în fiecare zi o băutură specială. Creatorii dietei pentru un abdomen plat au numit această băutură Sassy Water. Ea se face cu 2 litri de apă plată, la care adaugi 1 castravete (cornichon, mediu) decojit şi tăiat mărunt, 1 lingură de ghimbir ras şi 1 lămâie de dimensiune medie, tăiată felii. Mai pune şi 10-12 funze de mentă proaspătă, amestecă, apoi lasă apa astfel pregătită la frigider peste noapte. În ziua următoare va trebuie să o consumi pe toată. Ea asigură o hidratare optimă şi de asemenea ajută şi să calmezi tractul digestiv.
Cea de-a doua etapă va dura patru săptămâni. În această etapă se consumă un singur tip de acizi graşi mononesaturaţi la o masă (poţi alege alt tip la masa următoare) şi se consumă zilnic 1.600 de calorii (sau ajustează numărul de calorii în funcţie de vârsta, sexul şi nivelul tău de activitate fizică). Se bea aceeaşi apă făcută în casă.
În prima etapă, în fiecare zi, vei avea patru mese de 300 de calorii, dar care fac parte dintr-o listă destul de limitată de alimente şi băuturi.
În cea de a doua etapă pţi crea mese de câte 400 de calorii şi o gustare de 400 de calorii. Nu trebuie să stai mai mult de patru ore fără a mânca.
Dieta pentru un abdomen plat. Ce ai voi și ce nu ai voie să mănânci
Vei putea mânca fructe şi legume, cereale integrale, nuci, leguminoase seminţe şi carne cât mai slabă.
Ai voie să consumi din plin morcovi, pătrunjel, ţelină, salate verzi, andive, anghinare, sparanghel, castraveţi, roşii cherry, lapte degresat, ulei de măsline extra virgin, seminţe de floarea-soarelui, mere, carne de pasăre (de preferat organică), peşte (tilapia) şi verdeţuri proaspete sau uscate.
Vei limita, în schimb, la maxim consumul de băuturi alcoolice, cafea, ceai, suc de fructe, băuturi cu cola sau cacao, sucuri acidulate.
Vei evita: guma de mestecat, alimentele grase, sarea şi orice fel de condiment picant, sosurile, hreanul, usturoiul, ardeiul iute, piperul.
Atenţie, de evitat şi alimente pe care alţii le consumă din plin în diete: broccoli, varza şi varza de Bruxelles sunt nutritive, dar au un binecunoscut efect de balonare.
Este o modalitate curată şi simplă de a mânca, care elimină ingredientele ce provoacă retenţia de lichide inutile şi gazele.
Tipuri de meniuri pentru un abdomen plat
La fiecare masă sunt acceptate 4 grame de grăsimi saturate. Va trebui să reduci cantităţile de sare consumată, pentru a preveni retenţia apei. De asemenea, optează pentru alimente fără îndulcitori, arome şi conservanţi.
Recomandări pentru micul dejun: o cană de lapte de soia cu 1/4 cană de cereale sau 2 linguri de tapenada de măsline pe două felii mici de pâine intregală sau pesmeţi wassa integrali. Untul de migdale, sosul pesto, tahini sunt şi ele opţiuni bune pentru a fi servite pe pesmeţi.
Prânzul şi cina se vor baza pe o porţie de 60 g proteine fără grăsimi, la care se pot adăuga 2 căni de legume crude sau preparate la aburi şi, la alegere, fie un fruct, fie o felie de pâine din cereale integrale, fie o jumătate de cană de leguminoase fierte (linte, năut, mazăre uscată, fasole etc.)
Întregul plan de alimentaţie se învârte în jurul acizilor graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi: nuci, seminţe, ulei de măsline şi avocado, care sunt asociate cu fructe, legume, leguminoase, cereale integrale şi peşte, exact ca în dieta mediteraneeană.
Deși, la început, poate fi dificil să urmezi dieta pentru un abdomen plat, dată fiind rigoarea porțiilor și a listei de alimente pe întocmit și de urmat, rezultatele sunt cele oferă convingerea că merită tot efortul despus. Pentru reuşită, cea mai importantă este senzaţia de saţietate, chiar dacă este vorba de doar 1600 de calorii pe zi. Este recomandabil să alegi cât mai multe fibre, care te scapă de foame, şi nu uita de băutura cu castraveţi, ghimbir şi mentă.