Vlăduţ, bucătarul de la Neatza, a pregătit un preparat care conţine scorțișoară, nucă, zahăr, dar şi alte ingrediente delicioase, denumit mucenici.
Ingrediente pentru mucenici moldovenești: 500 g făină 25 g drojdie 50 g zahăr 250 ml apă 1 praf de sare coajă de portocală sau de lămâie 150 g nucă măcinată grosier Sirop: miere zahăr vanilat scorțișoară coajă de portocală Ingrediente pentru mucenici muntenești: 250 gr covrigei 1 l apă sare zahăr după gust 250 gr nucă 1 baton de scorțișoară coajă rasă de lămâie sau portocală miereMod de preparare mucenici moldovenești.
Din făină, cu drojdia dizolvată în apă călduță cu puțin zahăr și sare se pregătește un aluat care se lasă la dospit 40-50 de minute. Apoi se împarte aluatul în bucăți mici care se modelează sub forma literei opt și se așază în tavă. Din nou se lasă la crescut 30 de minute, apoi se coc la foc mediu pâînă serumenesc. Din apă cu zahăr, coajă de portocală și scorțișoară se prepară un sirop în care se trampează mucenicii. Apoi se ung cu miere și se trec prin nucă măcinată grosier.
Mod de preparare mucenici muntenești
Se fierbe apa cu zahărul, coaja de citrice și scorțișoara și se adaugă covrigeii și nuca. Se lasă să fiarbă până când covrigeii sunt bine hidratați, iar la final se adaugă miere după gust.