Vlăduţ, bucătarul de la Neatza, a pregătit un preparat care conţine scorțișoară, nucă, zahăr, dar şi alte ingrediente delicioase, denumit mucenici.
Mod de preparare mucenici moldovenești.
Din făină, cu drojdia dizolvată în apă călduță cu puțin zahăr și sare se pregătește un aluat care se lasă la dospit 40-50 de minute. Apoi se împarte aluatul în bucăți mici care se modelează sub forma literei opt și se așază în tavă. Din nou se lasă la crescut 30 de minute, apoi se coc la foc mediu pâînă serumenesc. Din apă cu zahăr, coajă de portocală și scorțișoară se prepară un sirop în care se trampează mucenicii. Apoi se ung cu miere și se trec prin nucă măcinată grosier.
Mod de preparare mucenici muntenești
Se fierbe apa cu zahărul, coaja de citrice și scorțișoara și se adaugă covrigeii și nuca. Se lasă să fiarbă până când covrigeii sunt bine hidratați, iar la final se adaugă miere după gust.