Unul dintre cele mai mari pericole la care suntem expuși în timpul verii este mușcătura de căpușă, prin care se poate transmite periculoasa bacterie ce declanșează boala Lyme!
Căpuşele sunt paraziţi purtători de bacterii, care se hrănesc cu sânge şi sunt răspândiţi în special în zonele cu vegetaţie bogată.
citește și: Semne că ai fost mușcat de o căpușă! Ce trebuie să faci ca să scapi de pericolul bolii Lyme
Care sunt simptomele mușcăturii de căpușă și ce putem face pentru a preveni acest lucru? Află totul urmărind clipul video de mai sus din emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani!
CUM ARATĂ CĂPUȘELE
Căpuşele au în general corpul oval, plat, de dimensiunea unei seminţe de susan, însă, după ce hrănesc cu sânge, ele pot ajunge la mărimea şi forma unei boabe de cafea.
Ce trebuie să afli despre mușcătura de căpușă
Aceste arahnide caută gazde de care să se agaţe, iar dacă acestea nu sunt în preajmă, de multe ori se urcă pe vârful unui fir de iarbă şi aşteaptă.
citește și: Căpușe la câini și pisici. Ce boli le provoacă și cum le poți scoate
Potrivit estimărilor, 17% dintre căpuşe sunt infectate cu o bacterie - Borrelia - ce poate provoca boala Lyme, afecţiune caracterizată prin febră, dureri de cap şi o erupţie cutanată circulară în jurul muşcăturii.
Simptomele mușcăturii de căpușă:
-
Pete roșii sau prurit în jurul mușcăturii
-
Amețeală
- Dureri de cap
- Senzație de slăbiciune
- Dureri musculare sau articulare
- Febră ușoară
- Noduli limfatici inflamați
- Simptome similare gripei