Căutare Live

Autoritatile o spun fara ezitare: Fara sperante pentru pensii decente, nici in urmatorii 20 de ani

Dezastrul pensiilor nu se va termina nici peste 20 de ani. O spun fara ezitare autoritatile care ne anunta ca, la batranete, tot cateva sute de lei vom primi in schimbul muncii de-o viata. In aceeasi situatie se vor afla si milioanele de romani care cotizeaza, pe langa pensia de la stat, si pentru cea privata obligatorie.

Astfel, resursele actuale ale sistemului de pensii de stat vor asigura celor nascuti in perioada 1966-1971, asa-numitii "decretei", o pensie care va atinge cel mult 15% din ultimul salariu, potrivit datelor autoritatii de reglementare si supraveghere din domeniu.

"In momentul in care persoanele nascute in perioada 1966-1971 vor iesi la pensie nu vor mai exista resurse, in cadrul sistemului actual, pentru a li se putea plati o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu", a declarat vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu. El a adaugat ca singura solutie fezabila este oferirea unei oportunitati pentru generatiile active tinere de a economisi o parte din venituri, intr-un sistem bazat pe conturi individuale si pe reinvestire continua.

"Dupa o perioada de 20 de ani, sumele economisite se vor dubla, iar dupa 40 de ani de contributie, acestea vor fi de 4 ori mai mari decat contributiile efective", a mai spus reprezentantul CSSPP. Primele contributii la sistemul de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au fost virate in mai 2008. Datele CSSPP arata ca, la finele lunii august, numarul celor inscrisi la Pilonul II a atins 5,7 milioane de persoane, ale caror conturi individuale de pensii cumuleaza 1,9 miliarde de euro. Valoare medie a unui cont activ pe Pilonul II se ridica la 562 de euro. Impreuna cu fondurile de pensii facultative (Pilonul III), sistemul de pensii private detine active de doua miliarde de euro.

Potrivit lui Giurescu, in Romania, cota procentuala aplicata sumelor care se vireaza la sistemul de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), in prezent de 3,5%, este cea mai redusa din Europa. "Si Macedonia are mai mult, respectiv 6%, in conditiile in care a scazut de la 18%", a spus reprezentantul CSSPP.

Foto: Intactimages

Haosul asigurarilor pentru locuinte: Proprietarii asigurati facultativ au dat banii degeaba pe politele obligatorii... Romanii au datorii la banci de 27 de miliarde de lei...
Parteneri
Filme despre sfârșitul lumii. 5 povești apocaliptice pe care trebuie să le vezi
Dacă ești adepta filmelor de acțiune cu scenarii greu de imaginat, ți-am pregătit o listă cu filme despre sfârșitul lumii care să te țină cu sufletul la gură. Am ales pentru tine unele dintre cele mai apreciate producții din toate timpurile cu actori de renume și scenarii pline de suspans.
Catine.ro
Ultimele știri