Coronavirus. Premierul desemnat Florin Cîțu: România are toate resursele și instrumentele să facă față unui șoc economic

COVID-19. Premierul desemnat Florin Cîţu dă asigurări că noul coronavirus va afea efecte minime asupra economiei ţării noastre.

Florin Citu, despre efectele coronavirus in economia Romaniei

Facebook Florin Citu

Premierul desemnat Florin Cîțu a explicat într-o postare pe Facebook că efectele economice cauzate de noul coronavirus COVID-19 vor fi minime și că România deține toate resursele și instrumentele fiscale necesare pentru a face față unui șoc pe piața economică.

”Dacă impactul este transferat în economie pe partea ofertei, asta înseamnă o reducere a producției. Oamenii stau acasă și producția se oprește. Am văzut acest efect în China unde în primul trimestru datele arată recesiune. Producția scăzută înseamnă în scurt timp preturi mai mari și tot pe termen scurt inflație.

Dacă impactul este transferat în economie pe partea cererii atunci vedem pe termen scurt o reducerea a cererii, oamenii nu mai ies din casa și nu mai consuma bunuri și servici (după ce au acumulat provizii). Asta înseamnă pe termen scurt o reducere a preturilor, o creștere a stocurilor și în final reducerea producției.

O primă concluzie, în ambele cazuri producția scade ceea ce înseamnă o creștere economica mai mica”, a explicat Cîțu.

Citește și: Comisia Europeană: Creşterea economică din zona euro va fi probabil sub ritmul de 1,2% anticipat în februarie pentru 2020, din cauza coronavirusului

El spune că instituțiile internaționale deja estimează o creștere economică mai mică la nivel global în 2020, dar că acest lucru a atras un răspuns din partea băncilor centrale care au redus ratele dobânzilor.

„Prin această măsură se introduce lichiditate în sistemul economic (ajută cererea) și SCAD costurile de producție”, explică Florin Cîțu.

Citește și: Coronavirus în România! Șase cazuri de infectare cu Covid-19, unul vindecat. Scade numărul de persoane în carantină

Acest lucru s-ar putea să nu fie suficient, mai ales că șocul la nivel global va fi pe partea ofertei. Astfel, spune Cîțu, va fi nevoie atât de politică monetară, cât și de politică fiscală pentru a atenua efectele economice ale coronavirus.

„DAR politica fiscală poate acționa mult mai direct în susținerea producției pe termen scurt atât cu resurse dar și cu instrumente. În același timp politica fiscală este cea mai potrivită pentru a susține măsurile implmentate de Ministerul Sănătății pentru a reduce amploarea epidemiei de coronavirus dar și pentru tratarea pacienților.

De data aceasta este diferit. În 2008/2009 politica monetară avea instrumentele potrivite. Astăzi politica fiscală este chemată să susțină creșterea economică pentru că are cel mai direct impact (vezi comunicat EUROGRUP ieri)”, spune Cîțu.

Am spus-o și o repet. România are și resursele și instrumentele fiscale pentru a face fața fară nicio problema acestui șoc. Am fost precauți, am luat în calcul mai multe scenarii și acum se vede.

Citește și
colaj de fotografii cu anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Reacția Anamariei Prodan, după ce au apărut primele imagini cu Laurențiu Reghecampf pupat de amanta sa
Reacția Anamariei Prodan, după ce au apărut primele imagini cu Laurențiu Reghecampf pupat de amanta sa
colaj de fotografii cu angelina jolie intrun plover gri și fusta alb
Angelina Jolie, apariție îngrijorătoare în public. Paparazzi au surprins detalii care trădează cât de slabă este
Angelina Jolie, apariție îngrijorătoare în public. Paparazzi au surprins detalii care trădează cât de slabă este
colaj de imagini cu morgana din videoclipurile la manelele ei
O mai ții minte pe Fata Morgana? Iată cum arată acum Alina Cristina Coman, după ce a învins cancerul de piele
O mai ții minte pe Fata Morgana? Iată cum arată acum Alina Cristina Coman, după ce a învins cancerul de piele
Mai multe articole

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre testul pentru depistarea coronavirusului. După cât timp vin rezultatele și ce șanse de eroare există?

Premierul desemnat spune că există și un alt efect al șocului, care va ajuta economia să își revină rapid.

„Companiile vor investi MASIV în tehnolgie de producție în perioada următoare. Mă aștept că efectele economice ale COVID -19 să fie MINIME în condițiile unui răspuns rapid al politicilor fiscale (dupa raspunsul politicii monetare). Combinația politică fiscală și investiții în tehnologie vă RECUPERA INTEGRAL în partea a doua anului pierderea suferită la nivel globla în primul trimestru.

Cheia este să răspundem RAPID! Până acum România a răspuns foarte bine și se vede”, a încheiat Cîțu.

Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal. Cum a fost gândit parcursul jucătorului 456
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal interpretat de actorul Lee...
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021 spune că Taurii sunt nemulțumiți de ceva timp de...
Parteneri
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.
Catine.ro
Ultimele știri