Antena Căutare

Andre Geim si Konstantin Novoselov au castigat premiul Nobel pentru Fizica

Premiul Nobel pentru Fizica a fost acordat, anul acesta, cercetatorilor Andre Geim si Konstantin Novoselov, ambii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie. Cei doi au obtinut prestigiosul premiu pentru cercetarile efectuate in domeniul atomilor de carbon, informeaza nobelprize.org.



Cei doi cercetatori au lucrat impreuna pentru o lunga perioada, fiecare publicand numeroase lucrari in domeniul stiintei. In prezent, cei doi sunt profesori la Universitatea din Manchester.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Fizica a fost acordat cercetatorilor Charles Kao, Willard Boyle si George Smith. Britanicul Kao a fost recompensat pentru activitatea sa in domeniul comunicatiilor digitale, fiind unul dintre dezvoltatorii cablurilor de fibra optica. Boyle si Smith au facut parte din echipa care a pus la punct sensorul CCD (charge coupled device), care este folosit in prezent la toate aparatele foto digitale.

In 2008, premiul pentru Fizica a fost castigat de cercetatorul american Yoichiro Nambu, pentru descoperirea mecanismului de distrugere spontana a simetriei in fizica subatomica, si de cercetatorii japonezi Makoto Kobayashi si Toshihide Maskawa, pentru descoperirea originii distrugerii simetriei care dovedeste existenta a cel putin trei familii de quarcuri in natura.

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel a inceput luni, cu premiul pentru Medicina, obtinut de britanicul Robert Edwards pentru contributia sa in domeniul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Miercuri, 6 octombrie, va fi decernat premiul Nobel pentru Chimie, urmat de distinctiile pentru Literatura (joi), Pace (vineri) si Economie (luni).

Foto: www.manchester.ac.uk

Dezastrul ecologic din Ungaria ar putea afecta si Romania... Dezastru ecologic in Ungaria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x