Antena Căutare

Barack Obama face apel la Rusia sa prelungeasca acordul privind distrugerea armelor nucleare

Presedintele american Barack Obama a facut apel la Rusia sa se alature SUA pentru a actualiza si prelungi programul Nunn-Lugar de distrugere a armelor nucleare si chimice, in vigoare de 20 de ani, dar pe care Moscova refuza sa-l extinda, relateaza AFP. "Rusia a afirmat ca acordul nostru actual nu mai este important dupa evolutia relatiilor intre tarile noastre", a declarat liderul de la Casa Alba.

"Raspunsul nostru este: actualizati-l. Sa lucram cu Rusia ca un partener egal. Trebuie continuata aceasta munca, este important pentru securitatea tarilor noastre. Sunt optimist, putem obtine acest lucru", a adaugat el la Washington in cadrul unei ceremonii in care a adus un omagiu celor doi senatori care au initiat acordul, republicanul Richard Lugar si democratul San Nunn.

Autoritatile ruse au indicat in octombrie ca au atentionat Washingtonul in legatura cu dorinta lor de a nu prelungi acordul Nunn-Lugar, care urmeaza sa se incheie in luna mai a anului viitor.

Programul CTR (Cooperative Threat Reduction Programs), mai cunoscut ca programul Nunn-Lugar, de la numele celor doi senatori americani aflati la originea proiectului, a fost initiat in 1991 si ratificat in anul urmator de Congresul american.

Programul viza sa atenueze riscurile antrenate de implozia URSS favorizand reconversia industriilor militare, protectia tehnologiilor sensibile, dar si supravegherea si distrugerea arsenalelor nucleare si chimice in tarile din fosta Uniune Sovietica. Insa operatiunile de supraveghere a programului au implicat de asemenea ca serviciile secrete americane sa aiba acces la informatii sensibile.

Citeste si Jurnalul!

It's free and always will be? Doar 15% dintre prieteni iti vad postarile!... Un vapor s-a scufundat in Marea Neagra. 12 persoane sunt date disparute...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x