Antena Căutare

Coronavirus în lume. China cheamă SUA la unitate; virusul avansează în Africa

Valul pandemiei noului coronavirus, care a pornit în decembrie din Asia, este pe cale să acopere Statele Unite, ceea ce l-a determinat pe preşedintele chinez Xi Jinping să îndemne la unitate între China şi Statele Unite împotriva acestui flagel, relatează AFP.

Coronavirus în lume. China cheamă SUA la unitate; virusul avansează în Africa | Pixabay

În pofida rivalităţii lor, China şi Statele Unite ”trebuie să se unească împotriva epidemiei” covid-19, a subliniat preşedintele Xi Jinping într-o convorbire la telefon cu preşedintele american Donald Trump.

”China este dispusă să continue să-şi împărtăşească fără rezerve informaţiile şi experienţa cu Statele Unite”, a adăugat Xi Jinping, citat de televiziunea publică CCTV.

Acest mesaj de calmare intervine după săptămâni de schimburi de replici dure între Beijing şi Washington. Un oficial chinez a sugerat că virusul poate că ar avea o origine americană, iar Donald Trump şi asociaţii săi s-au complăcut în a sublinia caracterul ”chinez” al virusului şi se plâng de faptul că au fost prost informaţi despre gravitatea epidemiei.

Citește și: România versus Europa. Cum a evoluat pandemia de coronavirus în comparație cu Italia, Spania, Franța, Germania sau Marea Britanie

Articolul continuă după reclamă

Comunitatea internaţională a început să mobilizeze sume astronomice în vederea salvării economiei mondiale.

Programelor de salvare lansate de mai multe ţări la nivel naţional li se adaugă, de joi, cel urzit de către liderii G20, reuniţi într-un summit prin videoconferinţă prezidat de Arabia Saudită. Ei au promis să injecteze 5.000 de miliarde de dolari pentru a susţine economia mondială, răvăşită de pandemie.

Citește și: G20 face „front comun” împotriva coronavirusului și injectează miliarde în economia mondială

Noul coronavirus, care contaminează de la apariţia sa în China, în decembrie, o jumătate de milion de oameni şi care a ucis peste 23.000, a oprit activitatea multor sectoare şi a obligat trei miliarde de pământeni să se închidă în casă.

Epicentul maladiei covid-19 rămâne Europa - cu peste 275.000 de cazuri diagnosticate în mod oficial, potrivit unuii bilanţ realizat de AFP joi la ora 19.00 GMT (21.00, ora României), însă Statele Unite par pe cale să depăşească Bătrânul Continent, deoarece epidemia avansează exponenţial.

Statele Unite au devenit joi prima ţară afectată de noul coronavirus - cu 83.000 de cazuri - multe decât cele 81.000 de cazuri din China, ”leagănul” epidemiei, şi decât cele 80.000 de cazuri din Italia.

În privinţa deceselor, Italia este prima - cu peste 8.000 de morţi -, urmată de Spania - peste 4.000 de morţi - şi China - 3.287 de morţi. Statele Unite - cu 1.201 de decese joi seara - se află pe poziţia a şasea, după Iran şi Franţa.

”INIŢIATIVĂ IMPORTANTĂ”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat în noaptrea de joi spre vineri, în urma unei discuţii cu Donald Trump, că pregătesc amândoi o ”nouă iniţiativă importantă” împotriva pandemiei.

”Discuţie foarte bună cu @realDonaldTrump. Împotriva crizeicovid-19, împreună cu alte ţări, pregătim în zilele viitoare o nouă iniţiativă importantă”, a scris pe twitter Macron fără să facă precizări.

Însă Casa Albă nu a evocat un asemenea plan.

Ea a anunţat că cei doi lideri au convenit asupra ”importanţei unei cooperări strânse prin intermediul G7, G20 şi P5” - cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.

Este vorba despre ”ajutorarea organizaţiilor multilaterale, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM), în vederea unei eliminări rapide a pandemiei şi micşorării impactului ei economic”, a precizat preşedinţia americană.

În timp ce liderii se strâng la căpătâiul economiei mondiale, mobilizarea în vederea opririi răspândirii noului coronavirus continua să fie consolidată prin noi măsuri de izolare, interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii şi alte iniţiative, precum eliberarea deţinuţilor în vederea limitării contaminării.

Citește și: Acești oameni ar fi imuni la coronavirus. Teoria controversată, lansată de un medic celebru: ”Dezastrul ar evita mai multe zone sărace din lume!”

Africa de Sud a devenit joi, la ora 22.00 GMT (vineri, 0.00, ora României), ultima ţară care a intrat în carantină - pe o perioadă de trei săptămâni. Cea mai industrializată ţară din Africa este cea mai afectată pe continent.

Este vorba despre ”prevenirea unei catastrofe umanitare de proporţii enorme”, a subliniat preşedintele Cyril Ramaphosa.

”MAI DUR” ÎN PRIVINŢA CELOR SĂRACI

Un pilot de linie, Ditebogo Koenaite, consideră că ”clasele mijlocii şi superioare vor respecta izolarea”. ”Însă nu cred că cei mai modeşti vor putea respecta distanţarea socială. Este mai dur în cartierele sărace, pentru că ei împart toaletele”, a subliniază ea.

În toată Africa, virusul a continuat vineri să avanseze cu o viteză îngrijorătoare, cu peste 2.700 de cazuri şi cel puţin 73 de decese.

Italia nutrea cu prudenţă speranţa unei relative încetiniri a noilor cazuri de contaminare - doar +8%, ca în cele două zile dinainte.

Însă primarul din Brescia, un oraş din nord afectat dur, estimează că aceste ”contaminări sunt mult mai numeroase decât ceea ce se spune”. ”numărul morţilor este, de asemenea, mai important, pentru că sunt mulţi bolnavi acasă şi nu ştim în ce stare e află”, apreciază Emilio Del Bono.

Citește și: Molnar Geza, reputat medic epidemiolog, mesaj pentru România! „Urmează două vârfuri de infectare cu COVID-19, fără discuții!”. Când se vor înregistra

Iar sudul Italiei, al cărui sistem spitalicesc este mai fragil decât al nordului, se teme de o ”explozie”.

Criza covid-19 ”va exploda în mod dramatic” în Campania, care ”va trăi în următoarele zece zile un adevărat iad”, avertizează guvernatorul acestei regiuni în care se aflăNapoli, Vincenzo De Luca.

În Franţa , epidemia s-a agravat, cu 365 de decese înregistrate la spital în ultima zi - inclusiv o adolescentă în vârstă de 16 ani.

Julie A. a murit din cauza noului coronavirus la Paris - cea mai tânără victimă franceză a noului coronavirus, despre care se spune că ar atinge în principal persoane în vârstă sau vulberabile.

Citește și: Coronavirus în Franţa: O fată de 16 ani, printre cei peste 300 de morți din ultimele 24 de ore

„Nu vă mai credeți invincibili în fața COVID-19! Surioara mea frumoasă abia își începea viața și era sănătoasă tun!”. Ce... Rușii susțin că n-au epidemie de coronavirus, dar închid toate restaurantele din țară...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x