Live acumObservator Sport
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Barcelona a cerut să joace în cea mai mare epidemie. ”Erau 289 de morți în ziua aia, dar ei au intrat pe gazon!”

În 1918, în mijlocul celei mai mari pandemii din perioada modernă și contemporană, gripa spaniolă, președintele celor de la FC Barcelona, Joan Gamper, cere ca partidele de foot-ball să nu se suspende, pentru că jucătorii sunt ”sportsmeni”. Meciul are loc în ziua în care în capitala Catalunyiei mor 289 de suflete!

FC Barcelona, la finalul unui antrenament, în 1918

Vineri, pe 13 martie 2020, președintele celor de la FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, intră în vestiarul echipei și anunță, personal, jucătorii, de suspendarea tuturor activităților ca urmare a ravagiilor produse de coronavirus. Cu un secol în urmă, uriașul său predecesor, Joan Gamper, cerea autorităților să nu pună lacăt meciurilor, pentru că băieții lui sunt niște ”sportsmeni”, iar cererea îi era accpetată. Vorbim despre fotbal în perioda celei mai crunte pandemii din istoria modernă și contemporană, gripa spaniolă.

Gripa cu 50.000.000 de morți. Fiecare al 40-lea om de pe Pământ a decedat!

E octombrie 1918. Se anunță începerea celei de-a XV-a ediții a Campionatului de Fotbal din Catalunya, cu partidele Espanyol Barcelona - Athletic de Sabadell, FC Barcelona - Sabadell și Espana - Internacional. E vremea gripei spaniole, cea mai letală epidemie din vremurile moderne, cu 50 - 100.000.000 de morți. Autoritățile iberice încearcă, pe cât posibil, să limiteze infectarea cetățenilor. Se suspendă multe activități. Pe 17 octombrie, în Barcelona, 36 de persoane decedează din pricina gripei, 10 de pneumonie. Sunt 207 morți. A doua zi, 289. Guvernatorul orașului, la cererea Organizației Provinciale a Sănătății, decide: ”Suspendarea partidelor de foot-ball. Teatrele nu vor mai da reprezentații, locurile de spectacole se închid, la fel și cinematografele. Urmează o scrupuloasă dezinfectare și, de asemenea, măsuri de igienizare”.

Barcelona a cerut să joace în cea mai mare epidemie. ”Erau 289 de morți în ziua aia, dar ei au intrat pe gazon!”

E momentul în care Joan Gamper (1877 - 1930), fondatorul și președintele din acel moment al clubului FC Barcelona, se revoltă. Spune că foot-ball-ul este o activitate în aer liber, nu în spații închise, că jucătorii săi nu-s lași, nu se tem, că sunt ”sportsmeni” și că trebuie să intre pe gazon. I se dă replica: nu e vorba de curaj ori lașitate, ci de încercarea de a stopa propagarea pandemiei! Atunci, îl ia de mână pe Boix, jucător la catalani, aduce un fotbalist de la Espana, vorbește cu Pla. Cu toții merg la guvernator. Ce face acolo, e spectacol imens. Țipă, urlă, dă din mâini, aprinde trabucul. ”De ce să suspendăm doar fotbalul? De ce să se poată disputa reuniuni atletice de atletism, tenis, pelotă bască? De ce? Adică jucătorii de foot-ball sunt fricoși? Speriem oamenii și îi ținem în case?” Guvernatorul cedează, nu are cu cine să se lupte. Sună la ”Sănătate”, dă undă verde! Campionatul începe normal. FC Barcelona învinge cu 2-0. Cronica din ”La manana” se deschide așa: ”Ieri în Barcelona au fost 289 de morți și ei au intrat pe gazon”...

Recomandari