O japoneză în vârstă de 116 ani, pasionată de escalade montane în tinereţe, urmează să fie numită cea mai vârstnică persoană din lume de către Guinness World Records, după moartea, la începutul acestei săptămâni, a femeii din Spania la 117 ani, a anunțat Grupul de Cercetări Gerontologice din Statele Unite, citat de Agerpres.
Tomiko Itooka deținea deja titlul de cea mai în vârstă persoană din Japonia și de pe continentul asiatic.
Cine este japoneza desemnată acum cea mai în vârstă persoană din lume
Tomiko Itooka s-a născut pe 23 mai 1908, în anul când a fost transmis primul mesaj pe distanţă lungă din Turnul Eiffel şi când fraţii Wright au realizat primele lor zboruri publice în Europa şi America, potrivit sursei citate mai sus.
Aceasta locuiește în orașul Ashiya din vestul Japoniei, potrivit grupului. După absolvirea școlii elementare, a urmat Osaka Jogakuin High School, unde a făcut parte din echipa de volei.
După moartea bărbatului ei, cu care are patru copii, în anul 1979, Itooka a locuit singură în prefectura Nara, vestul Japoniei, unde s-a dedicat pasiunii sale, alpinismul.
În anii 1970, ea făcea deseori ascensiuni montane şi a escaladat de două ori muntele Ontake din Japonia, cu o altitudine de 3.067 de metri, ocazie cu care şi-a surprins ghidul pentru că a escaladat într-o pereche de tenişi în loc de bocanci, a mai transmis grupul de cercetare.
Citește și: Adriana Iliescu, la un pas să fie întrecută de o femeie din Italia. La ce vârstă înaintată a născut Flavia
Fiica ei cea mare are 95 de ani
Tomiko Itooko are două fiice și doi fii. Cea mai mare dintre fete are 95 de ani. La pensie, viața japonezei a continuat să fie plină de aventuri remarcabile. După ce la 70 de ani a escaladat de două ori Muntele Ontake, la 100 de ani, a urcat pe treptele înalte ale altarului Ashiya, fără baston, mai notează grupul.
Itooka, care este cea mai în vârstă persoană din Japonia și de pe continentul asiatic, deține recordul de longevitate în prefectura Hyogo, regiunea în care locuiește. Autoritățile locale i-au acordat titlul de „supercentenar”, cu care sunt distinse persoanele care depășesc bariera de 110 de ani, vârstă pe care senioara din Osaka a atins-o oficial în anul 2018, potrivit Libertatea.
Potrivit Guiness Book of Records, recordul de longevitate feminină este deținut de Jeanne Calment din Franța, care a murit în anul 1997, la 122 de ani și 164 de zile. Aceasta este urmată de Kane Tanaka din Japonia, care a trăit până la 119 ani și 107 zile.
Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro
O amantă a explicat de ce bărbații care își înșală soțiile devin niște soți mai buni! Ce mesaj a avut pentru soții și iu... Mașini ”gravide”. Ce sunt bulele uriașe de pe capotă și care este cauza apariției lor...