Antena Căutare

Ilie Ciocan este cel mai longeviv veteran de război. Cum arată la vârsta de 111 ani. Ce persoană importantă i-a transmis urări

Ilie Ciocan este cel mai longeviv veteran de război, împlinind astăzi vârsta de 111 ani.

colaj 2 barbati in uniforme militare
Ilie Ciocan este cel mai longeviv veteran de război, împlinind astăzi vârsta de 111 ani. | Shutterstock

Bărbatul, originar din comuna Galicea, județul Vâlcea, are o poveste de viață impresionantă. El s-a născut pe 28 mai 1913 și locuiește acum în continuare în satul natal, alături de nora sa și de nepoții fiului său cel mare.

El este cel mai longeviv veteran român

Ei sunt cei care au grijă de el de mai bine de 20 ani. Veteranul a făcut parte din Artileria Pitești, din timpul celei de-a doua conflagrații mondiale. Ilie a petrecut 4 ani pe front și s-a întors acasă după ce s-a îmbolnăvit. Indiferent cât de greu i-a fost pe front, acesta nu a povestit niciodată în detaliu familiei tot ce a trăit pe câmpul de luptă.

Citește și: El este Chuando Tan, fotograful care nu îmbătrânește. Are 58 de ani, dar arată ca la 25 ani. Cum e posibil

Articolul continuă după reclamă

Unul dintre nepoții săi, Cătălin Ciocan, a povestit pentru Agerpres că bunicul lui a rămas orfan de mamă la vârsta de 3 ani, iar tatăl său a murit când el avea 10 ani. Bărbatul a fost crescut de fratele său mai mare și a decis să se căsătorească la vârsta de 19 ani.

Vezi imaginile cu veteranul de război în vârstă de 111 ani aici!

După ce a făcut acest pas, el a plecat în armată și apoi pe front. Nepotul lui a mărturisit:

“Din război nu i-a plăcut să povestească. A zis că mai bine să rămână acolo unde a fost, că nu i-a plăcut. A văzut prea multe şi ce a văzut l-a convins să nu mai vorbească. Rar, foarte rar vorbea despre front. Ceea ce ştiu eu cel mai bine este că a ajuns până la Cotul Donului, s-a îmbolnăvit şi a fost trimis în ţară”, a zis Cătălin Ciocan.

Din cauza vârstei sale înaintate, Ilie Ciocan nu mai vede și nici nu mai aude de câțiva ani, având nevoie de îngrijirea rudelor sale. Din nefericire, bărbatul nici nu mai vorbește, după ce i-au afost afectate cele două simțuri.

Citește și: Are deja 7 copii și 17 nepoți, însă se pregătește să devină mamă cu un bărbat cu 37 de ani mai tânăr decât ea

Toate greutățile prin care a trecut de-a lungul anilor și-au spus cuvântul, iar în prezent veteranul comunică doar cu nepoții și nora lui strictul necesar și se mulțumește să le atingă mâinile și chipurile pentru a-I recunoaște.

Ilie Ciocan a rămas văduv în urmă cu 30 ani și mai are în viață doar 3 dintre cei 6 copii ai săi, având 15 nepoți și 8 strănepoți.

Chiar dacă a ajuns la o vârstă notabilă, Ilie Ciocan nu s-a confruntat niciodată cu probleme grave de sănătate, în afară de câteva fracturi.

“A fost cantonier, după aceea picher. A construit o mulţime de poduri şi podeţe. Sunt vreo şapte localităţi prin care a lucrat. Se trezea, în special iarna când era zăpadă, pe la trei dimineaţa şi trebuia să ajungă la 12 kilometri unde avea punctul de lucru. O lua prin pădure, mergea 12 kilometri pe jos. Venea la sfârşitul săptămânii, pleca la începutul săptămânii. Familia era acasă, el era mai mult pe drumuri. (...) Până la vreo 80 şi ceva de ani mergea pe bicicletă. Pe la 93 de ani şi-a rupt piciorul. A căzut iarna şi şi-a rupt piciorul în trei locuri (...). La 100 de ani citea biblia fără ochelari, la 103 ani a început să-i dispară vederea, iar la 105, 107 nu a mai văzut deloc”, a mai povestit nepotul său Cătălin.

Citește și: O femeie de 60 de ani, cu un aspect incredibil de tânăr, a câștigat un concurs de frumusețe. Cum arată Alejandra în costum de baie

Motivul pentru care nu a avut probleme de sănătate e că nu a fumat și nici nu a consumat alcool în mod exagerat, fiind un om al moderației.

La împlinirea vârstei onorabile de 111 ani, Ilie Ciocan a fost felicitate chiar de Ministerul Apărării Naționale.

Superstiții în legătură cu rochia de mireasă. Ce se spune în popor dacă îți dai rochia mai departe... Când ar putea să apară din nou aurora boreală în țara noastră. Data când va fi spectacol pe cer deasupra României...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 9, 25 iunie 2024. Elena s-a destăinuit în fața Mariei Lungu: Sunt îndrăgostită!
Mireasa sezonul 9, 25 iunie 2024. Elena s-a destăinuit în fața Mariei Lungu: Sunt îndrăgostită! Marti, 25.06.2024, 16:35
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x