Antena Căutare

O familie din Romania cere SUA despagubiri de 100 de miliarde de dolari!

Mostenitorii inventatorului Ion Basgan cer SUA 100 de miliarde de dolari pentru drepturile de folosire ale unui brevet de inventie pentru un procedeu de foraj petrolier, in vreme ce o familie din Franta cere Romaniei 6 miliarde de euro pentru nationalizarea aceleiasi inventii.

Astazi a inceput la Tribunalul Bucuresti procesul care opune statul roman cu cei cinci copii ai familiei Thibaudet. Tevatura incepe in 1934, cand un inginer roman, Ion Basgan, a depus un brevet petrolier revolutionar. In termeni tehnici, acesta era descris drept "foraj rotativ prin rotatie percutanta". Sistemul a ameliorat sensibil exploatarea petrolului si a fost adoptat la nivel mondial de toata lumea. Brevetul are o mare valoare iar cand cel de-al Doilea Razboi Mondial s-a declansat, in aprilie 1940, Basgan a decis sa-si vanda brevetul lui Jean-Philibert Thibaudet, care era atasatul militar francez in Romania, pentru a-si proteja inventia.

Intre timp s-a derulat razboiul, regimul comunist s-a instalat, firma lui Basgan a fost nationalizata iar el a fost trimis intr-o zona defavorizata a Romaniei, scrie RFI. Toata lumea a uitat de brevet, inclusiv familia lui Bazgan cat si a atasatului francez, care nu a cercetat valoarea drepturilor sale.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Un milionar american casatorit c-o romanca a donat unui parc 100.000.000 dolari!... Cel mai mic caine din lume cantareste 100 de grame!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x