Antena Căutare

O gospodină voia să arunce tabloul vechi din bucătărie, dar ce a descoperit apoi a lăsat-o masca. Ce era, de fapt, icoana ponosită

O icoană ponosită era pe punctul de a fi aruncată, după o curățenie generală în locuința unei gospodine, în vârstă de mai bine de 90 de ani. A fost cumpărată de un cuplu miliardar din Chile, însă va fi expusă la Paris.

femeie bătrână într-o bucătărie veche, stă lângă o masă pe care sunt mai multe lucruri, printre care și un măr, un termos și alte obiecte
O icoană ponosită s-a dovedit a fi o adevărată capodoperă | Shutterstock

O femeie, în vârstă de mai bine de 90 de ani, plănuia să-și arunce icoana ponosită pe care o ținuse o viață întreagă pe peretele din bucătărie.

Ce era, de fapt, icoana ponosită

Vechea icoană, care a stat agățată pe un perete în bucătărie, era pe punctul de a fi aruncată la gunoi. Aceasta s-a dovedit a fi o capodoperă din secolul al XIII-lea.

Potrivit The Guardian, valoarea acesteia se ridică până la 24 de milioane de dolari plus taxe.

Tabloul este intitulat Hristos batjocorit (Christ Mocked) și îi aparține maestrului florentin pre-renascentist Cimabue. Bătrâna nu a știut ce fel de comoară are în casă. Aceasta a crezut că este o icoană fără vreo valoare deosebită din Rusia.

Citește și: A cumpărat un tablou cu 4 dolari, dar nu știa că deține, de fapt, o comoară. Ce a descoperit când a vrut să dea jos rama

Capodopera a fost descoperită în 2019, de către Philomène Wolf, o licitatoare din nordul Franței. Aceasta a bănuit că este un obiect de valoare, examinându-l undeva la 400.000 de euro. Însă nu era nici pe aproape.

Datorită experienței acesteia, tabloul a fost examinat mai în detaliu, fiind confirmat faptul că îi aparține lui Cimabue, o figură-cheie în dezvoltarea artei renascentiste.

Potrivit cercetătorilor, opera de artă ar data încă din 1280, făcând-o astfel și mai de preț în și așa restrânsa galerie atribuită faimosului pictor.

Icoana a fost cumpărată la licitație de soții miliardari, originari din Chile, Álvaro Saieh Bendeck și Ana Guzmán Ahnfelt. Ei și-au dorit-o în coleția privată, însă nu s-au putut bucura de aceasta, deoarece Guvernul francez a refuzat să le acorde o licență de export.

Icoana a fost declarată comoară națională, iar muzeul Louvre încearcă să strângă fonduri pentru a o achiziționa. Reprezentanții muzeului au la dispoziție 30 de luni pentru a face rost de fondurile necesare.

Citește și: Rudele au dus bunica la azil și apoi au făcut curat în casă. În dormitor au găsit o „comoară”, chiar lângă pat

Ea va fi expusă la muzeul Louvre din Paris

Conform sursei citate, se crede că Hristos batjocorit este unul dintre cele opt panouri dintr-un diptic mare, dintre care cinci lipsesc încă.

Hristos batjocorit măsoară puțin peste 25cm pe 20cm și descrie batjocorirea lui Iisus înainte de răstignirea sa. Este pictat pe un fundal de frunze de aur, pe un panou din lemn de plop.

Doar alte două panouri din serie au fost găsite: Flagelarea lui Hristos, care este deținută de Frick Collection din New York, și Fecioara și copilul cu doi îngeri, care se află la Galeria Națională din Londra.

Galeria Națională descrie seria ca reprezentând „un moment crucial în istoria artei”, când pictorii italieni s-au îndreptat spre reprezentări mai realiste ale subiecților lor.

Citește și: Ce se întâmplă cu moștenirea fabuloasă a familiei Picasso, după moartea lui Claude Ruiz-Picasso. Pe mâinile cui ajunge

Doar aproximativ o duzină de lucrări atribuite lui Cimabue, care nu și-a semnat picturile, sunt cunoscute.

Muzeul Louvre are deja expusă o pictură Cimabue mult mai mare, Maestà. Finalizată în jurul anului 1280, lucrarea măsoară aproape 4,3 metri înălțime și peste 2,7 metri lățime și este în curs de restaurare. Muzeul spune că ambele Cimabue vor fi expuse în prima jumătate a anului 2025.

Nici Ministerul Culturii, nici reprezentanții muzeului din Paris nu au dat detalii despre suma plătită pentru expunerea piesei sau cum au fost strânși banii pentru a-l cumpăra, cu excepția faptului că a implicat o „mobilizare excepțională” pentru a încuraja donațiile de la patronii cărora li s-au oferit scutiri de taxe.

Proprietarul inițial, bătrâna în vârstă de aproximativ 90 de ani, care se mutase într-un centru de îngrijire, nu a putut să se bucure de câștigul brusc, murind la două zile după licitație.

Un bărbat a câștigat o avere la loterie și a crezut că-i o înșelătorie. De ce nu știa că a participat la extragere... Iluzie optică de senzație! Crezi că poți să găsești fluturele din imagine, în cel mult 5 secunde? Care este răspunsul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x