- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ani de-a rândul s-au ţesut zeci de legende în jurul palatului lui Nicolae Ceauşescu. După Revoluţie, au apărut poveşti despre robineţi de aur şi pietre scumpe care ar îmbrăca pereţii şi obiectele din interior.
După 26 de ani, palatul familiei Ceauşescu poate fi vizitat. Locuinţa prezidenţială din cartierul Primăverii a fost folosită între timp doar pentru a găzdui delegaţii străine. Acum, românii pot să vadă, pe viu, luxul incredibil în care trăia cuplul de dictatori.
Vesela aurită, farfurii și pahare din cristal, mesele ceaușeștilor păreau erau desprinse din dineurile regale. Nu și meniul! În ciuda opulenței, ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura.
Însă, în restul perioadelor, nimic savant ceea ce priveşte mâncarea Nici măcar după ani buni în fruntea statului, Ceauşescu nu a aderat la unele dintre elementele care caracterizau un nivel de trai ridicat. Ciocolata, cafeaua sau băuturile din import nu făceau parte dintre preferinţele sale, notează jurnalul.ro. În volumul "La curtea lui Ceauşescu" (apărut la Editura Amaltea, în 2004), Maria Dobrescu recompune, intervievând persoane din anturajul familiei Ceauşescu, o zi obişnuită: "Îi plăcea să mănânce simplu, ciorbă de ştevie, mâncare de spanac, urzici. Nu era pretenţios, dacă ştiai să i-o faci din buruieni multe, era minunat. Carne de porc? Poate doar sâmbăta şi duminica."
Dezvăluirile lui TANTI ILUȘ, bona unguroică a soților Ceauşescu. Cum au fost crescuți copiii dictatorului
Mesele nu erau pline de bucate, ci totul era bine chivernisit. Se achiziţiona cantitatea strictă de alimente, atât cât se putea consuma. Micul dejun era frugal: o cană de ceai cu lapte, o felie de şuncă, una de brânză şi, din când în când, un ou fiert. La prânz, mergea numai bine un pahar de vişinată.
Și în afara Bucureştiului, la casele de protocol, mai mult sau mai puţin vizitate de către familia Ceauşescu, domnea acelaşi meniu tradiţional.
Gata, a fost demonstrat! Dieta cu supă chiar e una „minune”: slăbești ușor cât vrei!... "Jocul vârstelor"! Răspunsul îți va spune dacă ai inteligența peste medie. Te bagi?...