Antena Căutare

Vineri, 13. Ce superstiții sunt legate de această zi

Adevărul despre ”cea mai temută” zi din an. În jurul zilei de vineri, 13, sunt o sumedenie de superstiții. Iată de ce este considerată o zi cu ghinion.

Galerie
Ziua de vineri, 13, este considerată una fatidică | Shutterstock

Ziua de vineri, 13, este considerată una plină de ghinion. Superstițioșii din lumea întreagă se tem de această zi nefastă. Puțini însă știu de la ce a pornit totul.

Citește și: Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mică. Ce este bine să faci pe 8 septembrie 2024, de Nașterea Maicii Domnului

Vineri, 13. Ce superstiții sunt legate de această zi

În multe culturi, ziua de vineri, 13, este cea mai nefastă zi din an, în ciuda faptului că nu s-au descoperit dovezi concrete care să susțină această superstiție.

Articolul continuă după reclamă

Cu toate acestea, conform unei surse, ghinionul atribuit zilei de vineri, 13, are origini creștine. Totodată, se regăsește și în Tarot și înseamnă „moarte”.

Citește și: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul: tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce ai voie și nu ai voie să faci în această zi

Originile creștine rezidă în Cina cea de Taină, unde au fost 13 participanți, iar unul dintre ei L-a trădat pe Iisus. De asemenea, Mântuitorul a fost crucificat într-o zi de vineri. Aceste două simboluri combinate au dat naștere superstiției și conotației negative din jurul zilei respective.

De asemenea, în Eviul Mediu, se credea că în zilele de vineri se organizează întâlnirile vrăjitoarelor și au loc ritualuri specifice.

Numărul 13 este și mai încărcat de conotații negative, existând chiar și o fobie, și anume Triscaidecafobia (frica de numărul 13).

Citește și: Rostește această rugăciune pentru căsătorie. Căror sfinți să le închini rugile tale pentru a-ți găsi sufletul pereche

Potrivit sursei menționate anterior, o teorie faimoasă pentru superstiția din ziua de vineri, 13, este legată de detrămarea Ordinului Templierilor, care a avut loc la data de 13 octombrie 1307, într-o zi de vineri.

Din ordinul regelui Filip al IV-lea la Franței, templierii au fost arestați în masă, torturați și executați.

Citește și: Înălțarea Domnului 2024: Tradiții, superstiții și obiceiuri pe 13 iunie. Ce nu este bine să faci azi

Charles Panati vorbește despre conceptul ”blestemului” numărului 13 în Origini extraordinare ale lucrurilor cotidiene. Potrivit mitologiei nordice, zeul Loki a redus numărul zeilor scandinavi la 13 în timpul unui banchet, după ce l-a păcălit pe zeul Hodr să-i ucidă fratele Balder, zeul Luminii, al Bucuriei și al Bunătății, conform unei surse.

Numărul 13 ar aduce ghinion și pentru că se află în umbra numărului 12, considerat numărul perfect, fiind 12 luni în an, 12 zodii, 12 zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule, cât și 12 apostoli.

Citește și: Obiceiuri și superstiții în Postul Sfintei Marii 2024. Ce rugăciune puternică se spune în această perioadă

De aici și teama și energia negativă privind ziua repectivă. Deoarece s-a creeat o superstiție puternică, tema a ajuns și în literatură și în cinematografie, prin romane precum Friday, the Thirteenth, de Thomas W. Lawson, ori franciza Friday the 13th.

Chiar și în zilele noastre mulți oameni țin cont de această superstiție, iar în unele culturi chiar se evită în construcții etajul 13 sau camerele numerotate cu 13.

Citește și: Superstiții în legătură cu rochia de mireasă. Ce se spune în popor dacă îți dai rochia mai departe

Superstiții legate de ziua de vineri, 13

Cel născut într-o astfel de zi va muri tânăr.

Un copiii născuți într-o zi de vineri, 13, va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.

De asemenea, copilul născut în această zi va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu.

Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de 13, vineri, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui. Dumincă este ultima zi în care mai poți mânca de dulce

Aduce ghinion să te căsătoreşti într-o zi de vineri, 13.

Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o asemenea zi, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.

Cine iese din casă în noaptea de vineri, 13 va avea convulsii.

Dacă 13 persoane stau la o masă în ziua de vineri, 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.

Totodată, nu este bine să porți negru în ziua de vineri, 13, sau în scurt timp vei purta doliu.

Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri, 13, vei avea ghinion.

Citește și: Tradiții și superstiții de 8 Martie. Ce este total interzis să faci în această zi dacă vrei să nu ai ghinion tot anul

Ce (nu) fac superstițioșii în ziua de vineri, 13

Oamenii care se tem de această zi fatidică evită semnarea actelor importante sau evită chiar să iasă din casă.

Pentru a fi feriți de orice ghinion, superstițioșii țin cont de anumite lucruri, și anume:

Înainte de a pleca de acasă își scuipă în sân și spun o rugăciune.

Dacă apare o pisică neagră în cale, fac trei pași în spate.

Dacă au vărsat sarea pe masă, se așteaptă la scandal și certuri.

Orașul din România în care primești amendă dacă nu ai pe ușă numărul apartamentului. La ce valoare se ridică sancțiunea... Le-a făcut în joacă un test ADN, dar a descoperit un adevăr terifiant despre copiii ei. Ce au arătat rezultatele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 10, 17 septembrie 2024. Concurenții au gătit legați la ochi! Cine a câștigat
Mireasa sezonul 10, 17 septembrie 2024. Concurenții au gătit legați la ochi! Cine a câștigat Marti, 17.09.2024, 16:58
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x