Antena Căutare

Alegeri prezidențiale 2019. Cum votezi în alt loc și cine votează pe listele suplimentare

„Cum votezi în alt loc și cine votează pe listele suplimentare?” se întreabă mulți români la Alegeri prezidențiale 2019 atât în România, cât și în străinătate.

Alegeri prezidențiale 2019. Cum votezi în alt loc și cine votează pe listele suplimentare
Alegeri prezidențiale 2019. Cine va putea vota pe listele suplimentare în țară și în străinătate

Turul 1 alegeri prezidențiale 2019. Românii își alege Președintele pe data de 10 noiembrie, în țară, iar în străinătate pe 8, 9 și 10 noiembrie.

În cazul în care niciun candidat nu întrunește majoritatea de voturi, pe data de 24 noiembrie 2019 se va realiza turul 2 de scrutin.

Fiecare secție de votare are liste cu alegătorii arondați la secția respectivă. Pentru Alegeri prezidențiale 2019 se va putea vota și pe listele suplimentare atât în țară, cât și în afara granițelor.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2019. Listă candidați. Cum va arăta buletinul de vot din 10 noiembrie

Program alegeri prezidențiale 2019:

Secțiile de votare din România vor fi deschise la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Românii din diaspora pot vota vineri între orele locale 12:00-21:00, iar sâmbătă şi duminică între orele 7:00-21:00. Conform art 46 din Legea 370/2004, alegătorii care stau la coadă, sau sunt în secția de vot și nu au votat, la ora 21 pot vota până la 23:59.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2019. Cum îți găsești secția de votare?

Cum votezi în alt loc și cine votează pe listele suplimentare din România?

Persoanele cu domiciliu în altă localitate, dar și cele cu o mobilitate redusă, pot vota pe listele suplimentare.

De asemenea, alegătorii care se prezintă la secția de votare și fac dovada că au domiciliul pe raza secției de votare respective, dar au fost omiși pe lista electorală permanentă, pot vota pe listele suplimentare.

Și membrii biroului electoral al secției de votare, persoanele care se ocupă cu menținerea ordinii și operatorii de calculatoare, dacă nu sunt înscriși pe lista permanentă de votare pot vota pe listele suplimentare.

Dacă sunteți din București, trebuie să votați la secția unde sunteți arondat, nu puteți intra pe lista suplimentară a altui sector.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2019: urna mobilă. Cine o poate cere și în ce condiții

Cum votezi în alt loc și cine votează pe listele suplimentare din străinătate?

Listele electorale suplimentare pentru străinătate vor fi generate în format electronic pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot. Dacă acesta nu funcționează, se întocmesc pe hârtie.

Secțiile de votare din străinătate au și ele liste suplimentare pe care pot vota alegătorii care nu pot ajunge la secția de votare unde au fost arondați sau cei care nu au depus cereri pentru votul prin corespondență.

Dacă s-au înscris pe o listă permanentă (înscrieri realizate până la data de 15 septembrie) și nu se pot prezenta la secția la care s-au înscris, ei pot vota pe listele suplimentare la orice altă secție de votare.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2019: ce nu ai voie să faci în secția de votare

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Alegeri prezidențiale 2019: urna mobilă. Cine o poate cere și în ce condiții... Alegeri Prezidenţiale 2019. Ministrul Educaţiei: „Îi îndemn pe toţi cetăţenii României să iasă la vot! Am câștigat acest...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x