Antena Căutare

Autoritatea Electorală: 20.040 de persoane, înregistrate pentru votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale; înscrierea ar putea fi prelungită până în 15 septembrie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, miercuri, că, până la ora 13.00, s-au înregistrat 20.040 de persoane care doresc să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, dar şi 19.430 de alegători care preferă să se deplaseze la secţia de votare. Înscrierea alegătorilor pe portalul www.votstrainatate.ro ar putea fi prelungită până în 15 septembrie.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, miercuri, că, până la ora 13.00, s-au înregistrat 20.040 de persoane care doresc să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, dar şi 19.430 de alegători care preferă să se deplaseze la secţia de votare. Înscrierea alegătorilor pe portalul www.votstrainatate.ro ar putea fi prelungită până în 15 septembrie.

”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, după 39 de zile de funcţionalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul alegătorilor din străinătate care s-au înregistrat cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă este de peste 20.000 şi depăşeşte numărul celor care au optat pentru vostul la secţia de votare”, a transmis, miercuri, AEP.

Astfel, până la ora 13:00, pentru votul prin corespondenţă figurau înregistrate 20.040 de persoane, iar pentru votul la secţia de votare existau 19.430 de înscrieri.

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, precizează că există premise pentru prelungirea termenul de înregistrare cu patru zile, de la 11 septembrie la 15 septembrie, ceea ce ar însemna că cetăţenii români ar mai avea la dispoziţie 11 zile pentru a se înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro ca alegători în străinătate.

„Reiterez îndemnul către cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate de ase se înregistra cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, care, în afară de faptul că este o modalitate comodă şi sigură de vot la distanţă, îi scuteşte de cheltuiala deplasărilor la o secţie de votare şi de aglomeraţii”, a declarat preşedintele AEP.

AEP reaminteşte că pentru exercitarea votului prin corespondenţă trebuie parcurşi următorii paşi:

1. ÎNREGISTRAREA - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016).

2. PRIMIREA DOCUMENTELOR - Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin cores¬pondenţă:
• două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două autocolante cu menţiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
• două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior.

3. VOTAREA
• Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat;
• Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;
• Se completează certificatul de alegător, menţio¬nând data şi semnând olograf;
• Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;
ATENŢIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Preşedintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

4. EXPEDIEREA – Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conţine votul său:
- îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă;
- îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;
- îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă după caz.

”Precizăm că înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu. Orice acţiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera înfiinţarea artificială de secţii de votare semnifică inducerea în eroare a autorităţilor publice şi pot aduce prejudicii statului român”, a mai transmis AEP.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale este programat în 10 noiembrie.

Sursa : news.ro

Tăriceanu: Acest atac al PSD-ului la adresa ALDE este un lucru extrem de grav pentru că încercarea a fost de preluare os... Consiliile Judeţene, municipiile şi comunele din România cer Guvernului să aprobe bugetul pentru anul 2020 până la final...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x