Când vine marele cutremur în România! Directorul INFP, cea mai nouă previziune: „Știm unde va avea loc”

Senatorul Marius Marinescu a oferit în urmă cu ceva timp un interviu în care a fost întrebat când vine marele cutremur în România.

Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Cutremurul din 1977 a rămas în istoria românilor drept una dintre cele mai mari tragedii naționale. Din când în când, oamenii se întreabă când vine marele cutremur în România.

CÂND VINE MARELE CUTREMUR ÎN ROMÂNIA

Într-un interviu oferit unei publicații cunoscute din România, senatorul Marius Marinescu a dezvăluit la ce trebuie să ne așteptăm.

„Dacă ne uităm şi vedem o situaţie statistică, vom observa că aceste cutremure mari au avut loc la aproximativ 40 de ani şi cele foarte mari la o distanţă de 70 de ani. Aş menţiona câteva cutremure: cel cu magnitudinea de 7,7 din 1738 - a fost distrusă şi Cetatea Bucureştilor sau Curtea Veche, cum se spunea, reşedinţa domnească. A urmat cutremurul din 1802, cu magnitudinea de 7,9 - Bucureştii au fost puşi la pământ, majoritatea clădirilor, a căzut şi turnul Colței, au fost şi mai multe decese. A urmat cutremurul din 1838, atenţie, cu magnitudinea de 7,5 - au fost circa 100 de morţi.

citește și: Avertismentul celui mai cunoscut seismolog român! Gheorghe Mărmureanu: "Va avea loc un mare cutemur, dar va fi mai târziu"

A urmat cutremurul foarte mare din 1940, de aproximativ cu magnitudinea de 7,4 - au murit aroape1600 de oameni şi au fost distruse vreo 106.000 de case în Bucureşti. Erau mai mult case la timpul respectiv, nu erau blocuri. În perioada interbelică, s-au construit vreo 400 de blocuri. S-a prăbuşit blocul Calton, care era cel mai înalt la timpul respectiv. A urmat cutremurul din 1977. Dacă e să ne uităm pe această prognoză, vedem că în orice moment se poate produce un cutremur foarte mare.

Când vine marele cutremur în România! Directorul INFP, cea mai nouă previziune: „Știm unde va avea loc”

Când vine marele cutremur în România

Când vine marele cutremur în România

Problema este dacă noi suntem pregătiţi! Am spus că din punct de vedere al salvării sinistraţilor este foarte dificil. Nu mai putem avea o intervenţie a sinistraţilor ca în 1977", a spus Marius Marinescu pentru DCNews.

Mai mult decât atât, despre când vine marele cutremur în România a vorbit și Constantin Ionescu, director al Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, la scurt timp după ce în țara noastră s-a produs un seism de 5 grade Richter:

citește și: Turlele bisericilor din București au căzut. "Pământul s-a despicat sub picioare și mugetele urcau către ceruri"! Orașul a devenit ruină după cutremurul de 8 grade Richter! Au crăpat și zidurile din Moscova!

„Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei, dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor", a spus Costantin Ionescu la Antena 3.

SEISMOLOGUL GHEORGHE MĂRMUREANU, DESPRE CÂND VINE MARELE CUTREMUR ÎN ROMÂNIA

Potrivit unor date statistice, seismologul Gheorghe Mărmureanu susţine că nu ne putem aştepta la un cutremur mare în România până în 2040.

Când vine marele cutremur în România! Directorul INFP, cea mai nouă previziune: „Știm unde va avea loc”

Profesorul Gheorghe Mărmureanu

Profesorul Gheorghe Mărmureanu

"Discutăm de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat că există cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a început în 1940, a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64, că 38 a trecut, 64, 65. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de răsărit a Munteniei, Dobrogea ceva către Kiev", a spus Gheorghe Mărmureanu, anul trecut.

De asemenea, pe pagina de Facebook Seismic Center - Predictie si alerta cutremur s-a anunțat recent că România se află sub risc seismic în perioada următoare: „Atentie la intervalul 21 AUGUST 2020 - 15 SEPTEMBRIE 2020 exista RISC SEISMIC in Vrancea”.

Ultimele știri