A început Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, iar românii se pregătesc de cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin-ortodox.
Pentru masa de Paște sunt câteva preparate tradiționale care rar lipsesc din meniu. Printre ele este și cozonacul. Fie că îl împart la biserică, fie că îl pun pe masă pentru cina în familie, românii caută să aleagă sau să prepare cel mai delicios cozonac.
Dacă aleg să îl pregătească în casă, trebuie să aibă însă în vedere că sunt câteva reguli de care pot ține cont pentru a face un cozonac delicios.
Citește și: Temperatura ideală la care se coace cozonacul. Cum obținem un desert tradițional rumenit perfect și pufos
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Prepararea unui cozonac delicios, copt uniform și pufos trebuie să facă niște pași importanți. De multe ori gospodinele se plâng de faptul că nu este copt la mijloc cozonacul preparat de ele.
Potrivit unei surse, acest lucru se întâmplă din mai multe motive. Unul ar fi legat de aluat, care umple mai mult de o treime din tavă, astfel nelăsând loc destul pentru a crește în cuptor. Acest pas este foarte important, deoarece este principala cauză pentru care nu se coace cozonacul la mijloc.
Citește și: Rețetă de cozonac italian. Cum se face un panettone ca-n Italia
Deși aluatul se lasă la dospit și înainte de a fi pus în tavă, este bine să fie lăsat și în tavă la crescut încă 30 de minute. Astfel va ajunge la înălțimea ideală înaite de a fi băgat la cuptor.
Un alt motiv este acela că multe dintre gospodine sunt nerăbdătoare și umblă la cuptor în primele 25 de minute. Dacă lasă impresia că se rumenește prea tare în cuptor este bine să fie acoperit cu o hârtie de copt.
În funcție de temperatura cuptorului, acesta se poate coace mai repede. Este bine ca înainte să fie scos, să fie înțepat cu o scobitoare. Astfel se poate afla dacă într-adevăr s-a copt și în interior.
Pentru a avea un rezultat statisfăcător, cozonacul trebuie copt la o temperatură mică spre medie. Nu se coace niciodată la temperatură mare, acest lucru ducând la rumenirea lui deasupra, în timp ce interiorul rămâne crud.
Potrivit sursei menționate, este indicat ca inițial cuptorul să fie setat la 160 de grade, timp de 10 minute, după care, următoarele 50 de mnute, să fie setat la 180 de grade. Media de coacere pentru un cozonac este 60 de minute, mai mult ar putea duce la uscarea acestuia.
Acești pași sunt importanți pentru a prepara un cozonac copt uniform care poate fi pus pe masa de Paște și savurat de întreaga familie.
Temperatura ideală la care se coace cozonacul. Cum obținem un desert tradițional rumenit perfect și pufos... Avertisment ANPC. Ce alimente recomandă să nu achiziționăm de 1 mai...