- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În ultimele săptămâni, coloane militare rusești au fost prezente la granița Rusiei cu Ucraina.
Situația a devenit și mai tensionată când președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Luhansk.
Astfel, pe 24 februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina. În dimineața acestei zilei, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunţat acţiunile militare din Donbas. El a cerut forţelor militare ucrainene să depună armele şi să plece acasă, potrivit agenţiilor de stat RIA-Novosti şi TASS.
Președintele Rusiei a avertizat că toată responsabilitatea pentru o eventuală vărsare de sânge va reveni conştiinţei Guvernului Ucrainean, declarându-se convins că trupele ruseşti îşi vor face datoria.
La scurt timp după anunțul președintelui rus, au început să se audă explozii în mai multe orașe din Ucraina. Potrivit CNN, în primele ore ale invaziei, în şapte oraşe şi zone din țară, pe care se află inclusiv capitala Kiev, au fost auzite explozii, conform reporterilor de la fața locului şi a martorilor oculari.
Ce este războiul hibrid
Potrivit datelor, Rusia apelează la tactica războiului hibrid. Asta înseamnă că Vladimir Putin trimite forțele sale militare și aeriene, dar apelează și la războiul cibernetic pentru a îngenunchia infrastructura crucială a Ucrainei.
În timp ce site-urile web ucrainene au fost atacate constant la scară mică în ultimele luni, ultimele zile au fost deosebit de dificile.
Rusia a lansat o serie de atacuri cibernetice extrem de puternice asupra site-urilor cheie, cum ar fi site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe, site-urile web ale miniștrilor cheie din cabinet, site-ul web al Parlamentului ucrainean și al altor departamente guvernamentale și bănci private.
Potrivit NATO, conflictul hibrid este definit drept o interacțiune dinamică între elemente de hard power (consolidarea forțelor militare, dispunerea de forțe și capabilități militare în zone de conflict, finanțarea unor mișcări separatiste, activități de destabilizare și subminare a securității unui stat sau regiuni) și soft power (menținerea unei dependențe economice sau energetice, aplicarea de sancțiuni economice, derularea unor campanii de propagandă, dezinformare și influențare, derulare de atacuri cibernetice, etc.), notează intelligence.sri.ro.
Astfel, împreună cu dimensiunea militară, au fost introduse în operațiuni instrumente precum cele politice, economice, informaționale și mediatice, cât și instrumente ale unui război cibernetic.
Principalele caracteristici ale unui război hibrid sunt, conform Monitorul Apărării sunt:
- exploatează vulnerabilităţile naţionale în plan politic, militar, economic, social, informaţional şi al infrastructurii;
- poate fi iniţiat şi desfăşurat atât de state cât şi de structuri non-statale;
- poate să utilizeze mijloace de crimă organizată (corupţie, şantaj etc.) şi acţiuni teroriste, dar și alte fapte săvârşite în scopul tulburării grave a ordinii publice;
- folosește atacurile mai puţin vizibile pentru a fi greu de detectat și se bazează deseori pe tehnologia digitală de diseminare a informațiilor.